Bradavice – příčiny, prevence, léčba

16. 11. 2023 · 12 minut čtení

Bradavice jsou nezhoubné výrůstky virového původu na kůži nebo sliznici. I když jsou většinou neškodné, bývají nevzhledné a mohou se roznášet po těle nebo na další osoby. Jaké typy bradavic rozlišujeme, kde se mohou objevit a jak lze bradavice účinně odstranit vám, se dozvíte v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Bradavice – příčiny, prevence, léčba

Co je to bradavice?

Bradavice (verucca) je virové onemocnění způsobené infekcí lidskými papilomaviry (HPV). Tyto viry mohou proniknout do kůže nebo sliznic, ve kterých způsobí nadměrné zmnožení přítomných buněk. To má za následek tvorbu kožních nebo slizničních uzlíků či hrbolků různého tvaru a velikosti (bradavic).

Jak vypadá bradavice?

Může se jednat o izolovaný menší útvar, který způsobí jen estetické problémy, v některých případech však mohou být bradavice mnohočetné nebo splývat do rozměrných útvarů. Na dotek je drsná. Může nabýt podoby ztvrdlé hrudky, ploché kruhovité skvrny či nitkovitého výčnělku. Některých bradavic si však nemusíte ani všimnout.

Bradavice ve většině případů nebývají nebezpečné, ale nepříznivě ovlivňují vzhled, mohou způsobovat nepříjemné příznaky a hrozí jejich šíření.

Příčiny vzniku bradavice

Bradavice jsou nakažlivé onemocnění. Infekce HPV se může přenést z člověka na člověka přímým kontaktem s nakaženou osobou – dotekem infikované kůže. V případě genitálních bradavic dochází k přenosu pohlavním stykem (vaginálním, orálním nebo análním). Stejně tak je možný nepřímý přenos prostřednictvím předmětů denní potřeby (ručníky, spodní prádlo apod.).

Virus obvykle pronikne trhlinami v kůži (změklou kůží ve vlhkém prostředí, při drobných poraněních, při chronických nemocech kůže, jako je např. atopický ekzém, aj.). Rozvoj bradavice může poté trvat dva až šest měsíců. Letní nákazy z veřejných koupališť se proto často projeví až na podzim nebo v zimě. Běžné bradavice jsou obvykle neškodné, některé nakonec samy zmizí. Bradavice (HPV virus) se však může šířit do dalších částí těla, např. škrábáním, holením, kousáním nehtů nebo snahou o neodborné odstranění. Rozvoj bradavic, jejich množení, či mizení závisí na konkrétním imunitním systému jedince. Ne u všech lidí, jejichž kožní nebo slizniční buňky přišly do styku s HPV, se bradavice rozvinou.

Jaké jsou typy bradavic?

Jednotlivé typy bradavic se liší tvarem, velikostí a umístěním a liší se konkrétním typem HPV, který infekci vyvolal. Mezi nejznámější typy bradavic patří:

typ bradavice

latinský název

nejčastější původce

běžná bradavice

verruca vulgaris

HPV typ 2

plantární bradavice

verruca plantaris

HPV typ 1 a 2

plochá bradavice

verruca plana

HPV typ 3

střapcovitá bradavice

verruca filiformis

HPV typ 2

genitální či anální bradavice

condylomata accuminata

HPV typ 6 a 11

 

Setkat se můžete i s pojmem stařecké bradavice. Jedná se o neškodné, hrbolaté kožní výrůstky objevující se vlivem stárnutí. Typické jsou u lidí starších 40 let. Na rozdíl od běžných bradavic nejsou nakažlivé, nemají totiž virový původ. Bývají nahnědlé, mohou se objevit kdekoli na těle.

Bradavice na noze

Na noze se nejčastěji objevují plantární bradavice. Obvykle se vyskytují na spodní straně prstů a na patách nebo ploskách nohou. Tedy v oblastech, na které vyvíjíte svou vahou největší tlak. Zpravidla připomínají malou dírku, která je obklopena ztvrdlou kůží. Objevují se ve shlucích, snadno se šíří a bývá těžší je odstranit. Může být obtížné určit, jak vypadají kořeny bradavice a jak hluboko zasahují. Vysoký tlak může způsobit, že bradavice vyroste dovnitř pod tvrdou, silnou vrstvu kůže. Můžete pociťovat vyšší citlivost nebo bolest, bradavice nezřídka znepříjemňují chůzi.

Bradavice na ruce

Také na dlaních se občas mohou objevit plantární bradavice, mnohem častěji se však setkáváme s běžnými bradavicemi na kůži rukou. Objevují se nejčastěji na prstech rukou, v blízkosti nehtů. Jejich povrch je zpočátku hladký, později postupně rohovatí. Vytváří drsné, zrnité hrbolky s malými černými skvrnami sražených krevních cév. Běžné bradavice jsou často šedivější než okolní kůže a mohou být veliké od 1 mm až po 1 cm či více. Vyskytují se jednotlivě nebo ve skupinkách. Tento typ bradavic nebývá vážný, může však svědit a při podráždění krvácet. V některých případech bradavice samy odezní. Bradavice na rukou mohou být zaměněny s jinými potížemi – cystami nebo kostními ostruhami způsobenými artritidou.

Bradavice na obličeji

V obličeji nejčastěji nacházíme ploché, případně střapcovité bradavice.

Ploché bradavice bývají malé, kulaté či oválné, nemusejí být na první pohled někdy ani patrné. Mohou mít totiž barvu kůže, popřípadě jsou světle žluté. Často rostou ve velkých skupinách. Obvykle nebolí. Nejčastěji se tvoří v oblastech vystavených slunci, např. na tvářích, bradě či v oblasti krku. Běžnější jsou u dětí a mladistvých.

Střapcovité bradavice mají tuhý, rozeklaný povrch tělové barvy a vyčnívají z kůže. Také zpravidla nebolí, rychle však rostou a jsou velmi nakažlivé. Rostou nejčastěji kolem rtů, nosních dírek či očních víček.

Genitální bradavice

Na pohlavních orgánech a v oblasti konečníku se nejčastěji setkáváme s genitálními bradavicemi (kondylomaty). Výjimkou není ani výskyt těchto bradavic v ústech nebo v krku. Často vypadají jako malé hrbolky tělové barvy nebo připomínají květák (to je způsobeno výskytem několika bradavic blízko sebe). V mnoha případech jsou bradavice velice malé až při běžném pohledu neviditelné. Mohou způsobovat nepříjemné pálení, svědění, či diskomfort během sexu. V hrtanu se projevují chrapotem nebo problémy s dýcháním. Přenáší se sexuálním kontaktem (vaginálním, orálním i análním) nebo dotykem s infikovaným ručníkem či spodním prádlem. Účinnou prevencí je očkování proti HPV.

Jak funguje očkování proti HPV?
Tato vakcína chrání také před rakovinou děložního čípku, jejíž nejvýznamnější příčinou je dlouhodobá infekce intimní oblasti některými typy HPV. Některé ženy se s vysoce rizikovými typy HPV vypořádají samy, u jiných vede jejich přítomnost ke změně buněk děložního čípku (tzv. prekancerózní léze). Ve většině případů takto změněné buňky samy zmizí. Pokud se tak nestane a přednádorové stadium není léčeno, může se z něj během 8 až 15 let vyvinout rakovina děložního čípku. Očkování je nejúčinnější před zahájením sexuálního života, tj. před možnou infekcí HPV pohlavním stykem.

Léčba bradavic

Terapie závisí na věku, umístění, typu a velikosti bradavic a na délce trvání nemoci. Do odstranění drobných bradavic na rukou či na nohou se můžete bez obav pustit sami. Léčbu bradavic na obličeji či na sliznicích a léčbu bradavic u menších dětí vždy řešte s lékařem. Na lékaře se obraťte i při souběžném výskytu bradavice na nohou a diabetu. Při dlouhodobě vysoké hladině cukru v krvi bývá postižena citlivost dolních končetin, mohlo by proto hrozit poranění nohy bez vašeho povšimnutí.

Jaké jsou možnosti lékařského ošetření bradavice?

Tekutý dusík
Chirurgická operace

Přípravky na bradavice

Keratolytické prostředky na bradavice jsou založené na bázi kyselin. K dostání jsou ve formě náplastí, roztoků anebo speciálních per. Nejčastěji obsahují kyselinu salicylovou, kyselinu mléčnou, mravenčí či trichloroctovou. Mohou obsahovat i jedničku mezi přírodními látkami – šťávu z vlaštovničníku. Cílem keratolýzy je naleptání bradavice a její následné odloučení. Používejte přípravky výhradně na povrch bradavice, zdravou okolní kůži chraňte.

Kryoterapie, tedy zmrazení, se provádí pomocí tekutých plynů. Velmi nízká teplota bradavici zničí až do hloubky, v některých případech stačí i jediná aplikace. 

Prevence bradavic


Následující opatření pomohou vzniku bradavic zabránit, nebo alespoň zastavit jejich šíření do jiných částí těla:

  • Udržujte ruce a nohy v čistotě a suchu. Používejte zvlhčující, zvláčňující krémy.
  • Nesdílejte ručníky, žínky, ponožky či boty s jinými lidmi. Na veřejných místech používejte vlastní přezůvky.
  • Nedotýkejte se bradavic jiných lidí, ani svých vlastních. Bradavice neškrábejte ani netrhejte.
  • Vyhněte se pokud možno holení oblastí, kde se vyskytují bradavice, případně použijte elektrický holicí strojek.
  • Podporujte funkci imunitního systému pestrou a vyváženou stravou s důrazem na dostatečný příjem vitaminů a minerálů.
Lékař drží malou ruku dítěte postiženou bradavicí.
I když je bradavice především estetickým problémem, u dětí může někdy kvůli umístění bolet nebo způsobit krvácivou oděrku.

Bradavice u dětí


Až třetinu dětí a dospívajících trápí výskyt bradavic. Proč tomu tak je? Dětský imunitní systém není ještě zcela vyvinutý, navíc děti se v porovnání s dospělými potýkají s větším počtem škrábnutí a oděrek. Naučte děti pravidelně se mýt. Pokud se dítě řízne nebo škrábne, vyčistěte přítomnou ranku, otevřené rány mají větší pravděpodobnost ke vzniku bradavic i dalších infekcí. Dohlédněte, aby děti nosily nepromokavé sandály nebo žabky ve veřejných sprchách, šatnách a kolem veřejných bazénů.

 


Články k tématu Bradavice – příčiny, prevence, léčba

O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora