Úvod
Xylitol se získává z březové kůry a přirozeně vyskytuje i různých druzích ovoce a zeleniny. Patří mezi náhradní sladidla. Dobře se rozpouští ve vodě a má sladkou osvěžující chuť. Jeho sladivost je rovna 100% sacharóze, ale oproti klasickému cukru má zhruba o 40 % kalorií méně. Má nízký glykemický index, to znamená, že jeho hladina v krevním oběhu stoupá pozvolna. Díky tomu si jej mohou dopřát i diabetici i osoby s redukční dietou. Xylitol neškodí zubům, spíše naopak. Má schopnost neutralizovat kyselý zubní plak a pomáhá zuby mineralizovat.
Hlavní vlastnosti:
- vysoká sladivost
- nzký glykemický index
- o 40 % kalorií méně než cukr
Složení
100 % sladidlo xylitol.
Použití
Xylitol se hodí ke slazení teplých i studených nápojů, do teplé i studené kuchyně.
Upozornění
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku, arašídů a skořápkových plodů.
Při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky. Stolní sladidlo na bázi xylitolu.