Kešu
Co jsou kešu ořechy?
Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního, což je tropický stálozelený strom původem z Brazílie. Dnes se ořechy pěstují zejména v Indii a Vietnamu na plantážích, kde se rovnou zpracovávají, a poté už putují do celého světa. Plody svým tvarem odpovídají stromu, na kterém rostou. Jsou velmi chutné, výživné a perfektně se hodí k dopolední svačině i k večernímu zobání u televize. Vyzkoušejte například kešu natural nebo ve formě lahodného ořechového másla. Kešu v jakékoliv formě skvěle zasytí, uspokojí vaše potřeby po sladkém, a navíc jsou i bohaté na makroživiny, vitaminy a minerály.
Co obsahují kešu ořechy?
Kešu jádra jsou velmi nutričně hodnotné ořechy, obsahují jak proteiny, tak tuky, vitaminy a minerály. Najdete v nich vitaminy E, K a B6. Dále také měď, fosfor, zinek, hořčík, železo a selen. Jsou skvělým zdrojem proteinů, což potěší zejména vegany a vegetariány. Ořechy obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a podporují tak zdravý životní styl. Denně si můžete dopřát přibližně jednu větší hrst těchto vynikajících oříšků. Pochutnejte si například na jádrech od Allnature nebo Organis.
Kešu ořechy a těhotenství
Kešu oříšky můžete zařadit do svého jídelníčku i v těhotenství. Obsahují hodně zdraví prospěšných látek pro matku i dítě. Jsou plné vlákniny, vápníku, zinku, železa i kyseliny listové. Připravte si z nich výbornou pomazánku, nepečený dezert nebo si je přidejte do vydatného smoothie. Výborné je také kešu máslo, které můžete přidat do kaší, cereálií nebo si jej namazat na pečivo.