Matcha

  (27)

Seřadit:

Zobrazuji 23 z 27 výsledků

  • 4.9
    (19)
    Jemný prášek z čajových lístků pro přípravu povzbuzujícího nápoje.
  • 4.3
    (8)
    Prášek z lístků zeleného čaje, který příjemně osvěží tělo i ducha.
  • 5.0
    (2)
    Lahodná kombinace práškového zeleného čaje matcha, třtinového cukru a mléka.
Matcha

Matcha

Co je to matcha?

Matcha (čti mačča) je exkluzivní jemně mletý zelený čaj původem z Japonska, kde je tradičně používán při proslulých čajových obřadech. Matcha se vyrábí z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis) stejně jako běžný zelený čaj, nicméně způsob pěstování je odlišný. Matcha se vyrábí z nejkvalitnějších čajových lístků nazývaných tencha, které jsou 3 týdny před sklizní zastíněny plachtami před sluncem. Díky tomu dochází ke zvýšení produkce chlorofylu. Lístky tak získávají svoji typickou smaragdově zelenou barvu. Po sklizni jsou z lístků odstraněny stonky a žilky a teprve poté jsou rozemlety na jemný prášek známý jako matcha. Zelená barva čaji zůstává, protože se nefermentuje.

Proč pít matcha?

Čajovník čínský je považován za vynikající elixír s blahodárnými účinky pro povzbuzení těla i duše, podporuje soustředění, dodává energii. Působí jako antioxidant, přispívá k normální činnosti srdce, podporuje metabolismus, pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi, přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti a podporuje normální funkci imunitního systému.

Obsahuje matcha kofein?

Ano, matcha se vyrábí z čajovníku čínského, takže přirozeně obsahuje kofein. Díky speciálnímu způsobu zpracování je ho více než v běžném zeleném čaji. V matcha najdeme i velké množství vlákniny, aminokyseliny, vitaminy A, E, C, dále železo, vápník, draslík a zinek.

Matcha v těhotenství, kojení a pro děti

Vzhledem k obsahu kofeinu není matcha čaj vhodný pro děti. V období těhotenství a v průběhu kojení by obecně měly být nápoje s obsahem kofeinu konzumovány jen v omezené míře.

Jak se připravuje matcha?

Matcha se připravuje tak, že se zalije jedna čajová lžička prášku 200 ml vody o teplotě 80 °C . Tato směs se poté 3 minuty šlehá nejlépe bambusovou metličkou chasen, kterou je ale možno v krajním případě nahradit metličkou na mléko nebo ponorným mixérem. Po této době by měl vzniknout krásně napěněný matcha čaj, který se takto bez cezení kompletně konzumuje.

Věděli jste o matcha?

V Japonsku a Číně je matcha velmi populární i při přípravě pokrmů teplé i studené kuchyně. Lze jej tedy použít například při pečení dezertů, palačinek nebo k výrobě domácí zmrzliny. Všemu jídlu dodává krásně zelenou barvu, výraznou chuť a exotické aroma.

Tip z e-shopu Dr. Max

Z nabídky Dr. Max vyzkoušejte například sypaný Wolfberry Matcha tea v bio kvalitě, sáčkovaný Bio Matcha Tea Harmony nebo přírodní bioenergetický drink Matcha Tea Bio Shake s příchutí manga, jahody, banánu nebo meruňky.

Upozornění