Úvod
Moruše bílá je menší opadavý strom pocházející z Číny, který se v Evropě rozšířil v raném středověku. Daří se mu zejména v teplých středomořských oblastech. Původně sloužil jako potrava pro bource morušového. Plody moruše jsou tvarem podobné ostružinám. Jsou velmi sladké a citlivé na přepravu, proto se většinou setkáváme s jejich sušenou podobou. Sušením se zvyšuje koncentrace cukrů a ovoce se stává ještě sladším s až medovou příchutí.
Moruše jsou ideální a zdravou svačinou. Tato velmi chutná lahůdka obsahuje vysoké množství přírodních cukrů ve formě glukózy a fruktózy. Jsou bohaté na vitamin C, vitamin K a řadu minerálů (železo, vápník, draslík, hořčík), vlákninu a bílkoviny. Neobsahují žádný tuk. Moruše bílá příznivě ovlivňuje metabolismus glukózy.
Použití
Plody moruše se hodí jako přísada do ovocných salátů, cereálií, smoothie, dezertů, džemů, kompotů, čerstvého těsta, vloček, ořechů, jiného sušeného ovoce apod.