Úvod
Mandlová mouka se vyrábí z loupaných (blanšírovaných) sladkých mandlí. Mandlová mouka je jedna z nejoblíbenějších surovin bezlepkového pečení. Mandle jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, zdravé tuky, které by měly tvořit 2/3 celkového příjmu tuků. Navíc jsou zdrojem spousty vitaminů a minerálů, hlavně hořčíku, fosforu, zinku, vápníku a vitaminu E.
Mandlovou mouku používáme hlavně při pečení, do dortů, cukroví, krémů a dezertů. Můžeme z ní vyrábět i mandlové mléko, domácí marcipán nebo makrony. Mouka je vhodná pro sladké pečení a cukrářskou výrobu, stejně tak s ní lze částečně nahradit běžnou mouku.
Složení:
Mandlová mouka
ve 100g | |
Energetická hodnota | 2699 kJ |
645 kcal | |
Tuky | 55,8 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny | 4,4 g |
Sacharidy | 6,5 g |
Z toho cukry | 4 g |
Bílkoviny | 25,5 g |
Sůl | 0 g |
Vláknina | 12,2 g |