Úvod
Poohlížíte se po zdravých potravinách a chcete si obohatit jídelníček něčím výživným a zajímavým? Vyzkoušejte quinou červenou, Má vysoký obsah vlákniny, je zdrojem vitamínů skupiny B, minerálů jako hořčík, železo a selen a dalších. Obsahuje značné množství bílkovin. Od quinoy bílé se liší konzistencí, po uvaření zůstává o něco pevnější a křupavější. Mohou ji konzumovat vegetariáni, diabetici i celiaci, je totiž přirozeně bezlepková. Quinou lze podávat samostatně jako přílohu k masu či zelenině, přidávat ji do salátů, zapékat se zeleninou, masem a sýrem nebo ji přisypávat do různých těst.
Složení
Quinoa červená.
Použití
Před tepelnou přípravou je vhodné zrnka quinoy několikrát důkladně propláchnout vroucí vodou. Vaříme podobně jako rýži: 2 šálky vody na 1 šálek quinoy, vaříme cca 15 minut. Sbíráme vzniklou pěnu.