Výživu nepodceňujte ani v létě
Vysoké venkovní teploty neznamenají jen krásné dny plné slunce. Především představují zátěž pro náš organismus. Horko vyčerpává, způsobuje poruchy spánku, nesoustředěnost a v neposlední řadě nechuť k jídlu. Výjimkou nejsou v létě ani střevní potíže a dehydratace. Zatímco význam pitného režimu si uvědomujeme, na množství bílkovin a ostatních živin již tolik nedbáme. Dospělý zdravý člověk jí dle chuti a s výkyvy v příjmu živin se dokáže vyrovnat. Mnohem závažnější je situace v případech, kdy se jedná o seniory, pacienty v rekonvalescenci či osoby se střevními potížemi.
Senioři a menší chuť k pohybu
Senioři obecně snáší vysoké teploty hůře. Nejen že si velmi často nehlídají pitný režim, ale s vysokými teplotami se mnohem méně pohybují. Méně pohybu pak může vést i k menší chuti k jídlu. Snížená fyzická aktivita postupem času vede k oslabování svalstva a celkovému oslabování seniora. Měli bychom proto zvláště v letních měsících hlídat, jak se náš příbuzný stravuje a pije. Stejně tak jsou důležitou součástí i pravidelné procházky, které povzbudí nejen chuť k jídlu, ale i mysl a dobrou náladu.
Úraz a operace
Rekonvalescence po operaci je náročná v kterémkoli ročním období. S vysokými teplotami obvykle nemáme přílišnou chuť k jídlu a to se ještě prohlubuje, pokud jsme upoutáni na lůžko. Ač si to neuvědomujeme, nároky na přísun živin jsou v takovém případě vyšší než normálně. Tělo obnovuje poškozené tkáně a také je nastartovaný imunitní systém, aby zabránil případné infekci. Ať už jsme po zlomenině nebo operaci, postupem času začínáme cvičit a rehabilitovat a obnovujeme sílu a funkčnost svalstva.
Střevní potíže
S létem a krásnými dny cestujeme a podnikáme výlety. Někdy bohužel máme tu smůlu a potká nás nepříjemnost ve formě zácpy nebo průjmu. Zvlášť v letních dnech je pro nás riziková ztráta vody a minerálů z těla. Měli bychom tedy v první řadě dostatečně doplňovat tekutiny. Dalším průvodním jevem bývá i snížená chuť k jídlu či obava, že pokud něco sníme, bude se problém opakovat. I zde platí, že nedostatek živin neprospívá a výrazně omezená strava není vhodným řešením.
Jak můžeme pomoci sobě či svým blízkým
Jednou ze základních složek výživy jsou bílkoviny. Ty jsou využívány jak k budování a obnově tkání, tak i k přenosu různých látek a léčiv po těle. Proto bychom měli volit takovou dietu, která nám zajistí jejich dostatek. Obecně platí, že zdravý dospělý člověk potřebuje přibližně 1 g bílkovin na kilogram váhy. Během nemoci a rekonvalescence se může požadavek na množství bílkovin i zdvojnásobit. V případě snížené chuti k jídlu můžeme využít i speciální klinickou výživu. Lze ji zakoupit v lékárně a je dostupná jak v tekuté, tak i v krémové formě. Najdeme také netradiční varianty, jako jogurtovou nebo džusovou. Velmi dobře chutnají vychlazené a lze je doplnit ke stravě jako svačinu. O jejich využití bychom se měli poradit s lékařem nebo nutričním specialistou.
Články k tématu Výživu nepodceňujte ani v létě
Jednoduchá pravidla při boji s diabetem
· 3 minuty čteníSprávná skladba stravy a pohyb jsou základem pro úspěšnou léčbu diabetu. Pozitivní změnu může přinést dodržování už jen několika málo základních pravidel, která nejsou nijak složitá. Prvním, ale přitom velmi zásadním krokem, je na ně každý den „začít myslet“.Vláknina – druhy a potraviny
· 6 minut čteníUž Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.Znáte produkty značky Dr. Max?
· 2 minuty čteníV lékárnách Dr. Max můžete již několik let najít i produkty označené naším vlastním logem.