Výživu nepodceňujte ani v létě

21. 7. 2015 · Mgr. Barbora Jedličková · 3 minuty čtení
Význam pitného režimu je všeobecně známá věc a mnoho z nás si především v horkých letních dnech dostatečný přísun tekutin hlídá, množství bílkovin a ostatních živin již zdaleka tolik nevnímáme. Na výživu je však třeba být obezřetný, především u seniorů, pacientů po operaci nebo úrazu či při střevních potížích.

Vysoké venkovní teploty neznamenají jen krásné dny plné slunce. Především představují zátěž pro náš organismus. Horko vyčerpává, způsobuje poruchy spánku, nesoustředěnost a v neposlední řadě nechuť k jídlu. Výjimkou nejsou v létě ani střevní potíže a dehydratace. Zatímco význam pitného režimu si uvědomujeme, na množství bílkovin a ostatních živin již tolik nedbáme. Dospělý zdravý člověk jí dle chuti a s výkyvy v příjmu živin se dokáže vyrovnat. Mnohem závažnější je situace v případech, kdy se jedná o seniory, pacienty v rekonvalescenci či osoby se střevními potížemi. 

Senioři a menší chuť k pohybu

Senioři obecně snáší vysoké teploty hůře. Nejen že si velmi často nehlídají pitný režim, ale s vysokými teplotami se mnohem méně pohybují. Méně pohybu pak může vést i k menší chuti k jídlu. Snížená fyzická aktivita postupem času vede k oslabování svalstva a celkovému oslabování seniora. Měli bychom proto zvláště v letních měsících hlídat, jak se náš příbuzný stravuje a pije. Stejně tak jsou důležitou součástí i pravidelné procházky, které povzbudí nejen chuť k jídlu, ale i mysl a dobrou náladu.

Úraz a operace

Rekonvalescence po operaci je náročná v kterémkoli ročním období. S vysokými teplotami obvykle nemáme přílišnou chuť k jídlu a to se ještě prohlubuje, pokud jsme upoutáni na lůžko. Ač si to neuvědomujeme, nároky na přísun živin jsou v takovém případě vyšší než normálně. Tělo obnovuje poškozené tkáně a také je nastartovaný imunitní systém, aby zabránil případné infekci. Ať už jsme po zlomenině nebo operaci, postupem času začínáme cvičit a rehabilitovat a obnovujeme sílu a funkčnost svalstva.

Střevní potíže

S létem a krásnými dny cestujeme a podnikáme výlety. Někdy bohužel máme tu smůlu a potká nás nepříjemnost ve formě zácpy nebo průjmu. Zvlášť v letních dnech je pro nás riziková ztráta vody a minerálů z těla. Měli bychom tedy v první řadě dostatečně doplňovat tekutiny. Dalším průvodním jevem bývá i snížená chuť k jídlu či obava, že pokud něco sníme, bude se problém opakovat. I zde platí, že nedostatek živin neprospívá a výrazně omezená strava není vhodným řešením.

Jak můžeme pomoci sobě či svým blízkým

Jednou ze základních složek výživy jsou bílkoviny. Ty jsou využívány jak k budování a obnově tkání, tak i k přenosu různých látek a léčiv po těle. Proto bychom měli volit takovou dietu, která nám zajistí jejich dostatek. Obecně platí, že zdravý dospělý člověk potřebuje přibližně 1 g bílkovin na kilogram váhy. Během nemoci a rekonvalescence se může požadavek na množství bílkovin i zdvojnásobit. V případě snížené chuti k jídlu můžeme využít i speciální klinickou výživu. Lze ji zakoupit v lékárně a je dostupná jak v tekuté, tak i v krémové formě. Najdeme také netradiční varianty, jako jogurtovou nebo džusovou. Velmi dobře chutnají vychlazené a lze je doplnit ke stravě jako svačinu. O jejich využití bychom se měli poradit s lékařem nebo nutričním specialistou.

 

Články k tématu Výživu nepodceňujte ani v létě

  • Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

    Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

    · 3 minuty čtení
    Správná skladba stravy a pohyb jsou základem pro úspěšnou léčbu diabetu. Pozitivní změnu může přinést dodržování už jen několika málo základních pravidel, která nejsou nijak složitá. Prvním, ale přitom velmi zásadním krokem, je na ně každý den „začít myslet“.
  • Vláknina – druhy a potraviny

    Vláknina – druhy a potraviny

    · 6 minut čtení
    Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.
  • Znáte produkty značky Dr. Max?

    Znáte produkty značky Dr. Max?

    · 2 minuty čtení
    V lékárnách Dr. Max můžete již několik let najít i produkty označené naším vlastním logem.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora