Toužíte po miminku?

30. 7. 2015 · 3 minuty čtení

Touha po miminku patří mezi nejmotivovanější a nejsilnější přání v životě ženy. Netýká se však pouze žen, ale po potomstvu touží stejně tak i muži. V mnoha případech se však společné přání partnerů nedaří naplnit. V současné době existuje v ČR asi 15 % párů, kterým se nedaří miminko počít 1 a na svého potomka marně čekají. Tyto páry hledají různá řešení z různých zdrojů.

Funkce menstruačního a ovulačního cyklu

Početí je děj, při kterém dochází ke splynutí ženské a mužské pohlavní buňky, tedy vajíčka a spermie. Pro ženu je především klíčové dozrání plnohodnotného vajíčka, které se uvolní z vaječníku a ve vejcovodu čeká na oplodnění. Aby k tomuto došlo, je důležité, aby správně probíhal menstruační a ovulační cyklus. Jejich správný průběh podléhá účinku mnoha hormonů, které jsou tvořeny v těle ženy. Pro tyto děje je rovněž důležité, aby v těle ženy, byl správně zpracováván cukr a nedocházelo ke zvýšení jeho hladiny. Inositol je látka, která dokáže upravit hladinu cukru v krvi. Jedná se přitom o vitamín patřící do skupiny vitamínu B – konkrétně vitamín B8. Inositol je látka přirozeně se vyskytující v lidském organismu.

Inositol - látka, která může hodně znamenat

Lékaři si už na začátku 90. let všimli, že podávání inositolu ženám, kterým se nedařilo otěhotnět, dokázalo upravit hladinu cukrů a tuků v krvi a upravilo i hladinu důležitých ženských hormonů ovlivňujících průběh menstruačního cyklu 2. Ženy, které touží po miminku a doposud se jím nedaří tuto touhu naplnit, mohou přijímat inositol, který je bezpečný, prakticky bez vedlejších účinků 3. Obecně dobře přijímanou formou jsou tablety.

Příprava k těhotenství může představovat zvýšené nároky na některé další důležité vitamíny a živiny

Kyselina listová představuje jednu z nejdůležitějších látek, kterou by maminky měly přijímat ve zvýšené míře už v období plánování těhotenství. Nedostatečná hladina kyseliny listové představuje během těhotenství rizikový faktor pro rozvoj defektu neurální trubice u rostoucího plodu. Kyselina listová rovněž podporuje růst zárodečných tkání během těhotenství. Svou významnou roli má i zinek, který je důležitý pro udržení plodnosti a reprodukčních schopností. Hořčík přispívá ke snížení pocitu únavy a vyčerpání.

 

Reference:

  1. T. Mardešič. Když se nedaří otěhotnět. Mladá fronta, 2010. ISBN 8020421742.
  2. V. Unfer, G. Carlomagno, G. Dante, F. Facchinetti. Effects of myo-inositol in women with PCOS: a systematic review of randomized controlled trials. Gynecological Endocrinology, 2012; 1–7.
  3. Carlomagno G. Inositol Safety. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2011.

 

Články k tématu Toužíte po miminku?

  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • Vláknina – druhy a potraviny

    Vláknina – druhy a potraviny

    · 6 minut čtení
    Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.
  • Výživu nepodceňujte ani v létě

    Výživu nepodceňujte ani v létě

    · 3 minuty čtení
    Význam pitného režimu je všeobecně známá věc a mnoho z nás si především v horkých letních dnech dostatečný přísun tekutin hlídá, množství bílkovin a ostatních živin již zdaleka tolik nevnímáme. Na výživu je však třeba být obezřetný, především u seniorů, pacientů po operaci nebo úrazu či při střevních potížích.