Tibetský rakytník ze „střechy světa“ pro imunitu i vitalitu

9. 4. 2020 · Mgr. Barbora Jedličková · 4 minuty čtení
Vysoko v Himálajích, v krajině osmi z deseti nejvyšších hor světa se vyskytuje díky podnebí, které se mění od tropického na úpatí hor až po věčný sníh a led na vrcholcích, obrovská rozmanitost rostlinných druhů. Známé jsou rododendrony, rostoucí pouze na návětrných svazích Himaláje.

Příroda zde však poskytuje lidem mnohem více než jen úchvatný pohled na tuto nepálskou národní rostlinu. Rostou zde jedny z nejúžasnějších bylin, které historicky byly, a v dnešní době nadále zůstávají stavebním kamenem tradiční Tibetské medicíny či Ayurvédy. Jednou z nich je vysokohorský tibetský rakytník (Hippophae tibetana).

Tibetský rakytník (Hippophae tibetana)

Není rakytník jako rakytník. Z hlediska prospěšných látek na naše zdraví je ideální, pokud jeho domovinou zůstává původní, čistý biotop. Tibetský rakytník je pěstovaný v horských až vysokohorských oblastech jižní Asie, v nadmořských výškách nad 3500 metrů n.m. Právem mu proto patří označení „citroník severu“. Ideální je, pokud jeho zpracování probíhá do několika hodin přímo v místě sklizně, zpravidla ve večerních hodinách, kdy slunce přestane hřát a první rosa zvláční slupky plodů. Jejich šťáva je jemně filtrována a uložena do speciálních vakuových obalů. Ve své plné síle a nezměněné podobě je dopravena v klimatizovaných kontejnerech přímo k místním zákazníkům, kteří tak získávají produkt původní kvality ve své čisté a přírodní podobě.

Rakytník 1

Šťáva i olej z rakytníku jsou přírodními zdroji vitaminů a dalších biologicky aktivních mikronutrientů pro vyčerpaný organismus, jak po fyzické, tak i psychické stránce. Slýcháme jeho další označení, jako rostliny budoucnosti. Plody rakytníku obsahují vysoký podíl vitaminu C a v lidovém léčitelství se objevují u mnoha národů: v tradiční medicíně Číňanů, Indů, mongolských pasteveckých národů, ale například i u obyvatel Sibiře. Dokonce se mu dařilo v Rusku tak, že ho lékaři s úspěchem používali k léčení ran a kožních defektů (nebo pro povzbuzení vyčerpaného organismu) vojáků během druhé světové války. Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitaminů C, A, B, E, F, D, K, a rutinu, který zabraňuje rozkladu vitaminu C. Tím se vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamin C při sušení i tepelném zpracování. Obsahuje 25x více vitaminu C než pomeranč.

β-karoten spolu s antioxidačním vitaminem E přispívá k regeneraci a výživě pokožky a její ochraně před UV zářením. Obsažená kyselina listová je potřebná zejména při krvetvorbě a v těhotenství ke správnému a zdravému vývoji plodu. Třísloviny z rakytníkového oleje mají detoxikační účinky.

Rakytník 2

Pokud se lisuje za studena, uchová si všechny biologicky aktivní látky důležité pro naše zdraví. V rakytníkovém oleji se kromě vitaminů vyskytují hlavně esenciální mastné kyseliny: polynenasycené Omega-3, 6 a mononenasycené Omega-7 a 9. Polynenasycené mastné kyseliny mají komplexní vliv na lidské zdraví: příznivě působí na kardiovaskulární systém, podporují paměť a kognitivní funkce mozku, chrání naše buňky před poškozením. Omega- 7 kyselina (kyselina palmitoolejová) účinkuje na popáleniny a je velmi oblíbenou komponentou v kosmetických prostředcích.


Články k tématu Tibetský rakytník ze „střechy světa“ pro imunitu i vitalitu

O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora