Tetanie – příznaky a léčba

25. 3. 2024 · 7 minut čtení

Tetanie je stav, při kterém dochází k brnění v končetinách, svalovému napětí, bolestivým křečím a dalším příznakům. Častěji se týká žen, většina osob potýkajících se s tímto syndromem je v mladším středním věku. Jaké formy tetanie rozlišujeme a jaké jsou známé příčiny? Zajímá vás, jak se tetanie projevuje a jak zjistit, že je právě tetanie příčina vašich problémů? Podrobnosti k tomuto tématu i informace k léčbě a prevenci najdete v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Tetanie – příznaky a léčba

Co je tetanie?

Při tetanii dochází k nadměrné aktivaci nervosvalového systému. To se projevuje neovladatelnými svalovými záškuby a křečemi. Mírnější forma bývá vnímána jako napětí nebo brnění konečků prstů a končetin. V závažnějších případech dochází k bolestivému, křečovitému ohnutí zápěstí a současně k natažení nohou. Případně se svalové křeče rozšiřují na celé tělo. V extrémních situacích může být narušena i práce srdečního svalu, což může vyvolat srdeční arytmie.

Je tetanie to samé co tetanus?
Ne. Tetanie a tetanus spolu sice sdílí společný jazykový základ, jde však o dvě zcela rozdílné nemoci. Tetanie je soubor příznaků, za nimiž stojí abnormálně snížené hladiny zejména vápenatých a hořečnatých iontů. Naproti tomu tetanus je onemocnění způsobené toxinem vytvářeným bakterií Clostridium tetani, která infikuje rány.

Rozdělení podle klinických projevů

Latentní tetanie (spazmofilie)
Manifestní tetanie
Jaký je rozdíl mezi tetanií a epilepsií?
Svalové záškuby při tetanii mohou být v některých případech zaměňovány za epilepsii. Původ epileptického záchvatu je odlišný, příčinou je abnormální činnost mozkových buněk, které vysílají změť nervových impulzů. Je však potřeba dodat, že závažná tetanie může druhotně vést až k rozvoji epileptického záchvatu.

Rozdělení podle vyvolávající příčiny

Hypokalcemie (nízké hladiny vápníku)
Hypomagnezemie (nízké hladiny hořčíku)
Hypokalemie (nízké hladiny draslíku)
Metabolická alkalóza
Neurogenní tetanie

Příznaky tetanie

Tetanie se obecně projevuje neovladatelnými, tzv. mimovolnými záškuby svalů, které postihují zejména ruce, nohy a obličej.

K mírnějším projevům tetanie patří:

  • svalové křeče, brnění (např. v okolí úst)
  • pálení na rukou nebo chodidlech
  • bolestivá menstruace

Mohou se objevit i závažnější příznaky:

  • laryngospazmus (křečovité stažení svaloviny hrtanu), dušnost
  • bronchospazmus (křečovité stažení průdušek)
  • bolestivé svalové křeče i v obličeji
  • zvracení či přetrvávající průjem
  • zrakové obtíže
  • paralýza (neschopnost pohybu)
  • srdeční arytmie
  • tetanický záchvat (viz dále)

Tetanický záchvat


Při tetanickém záchvatu dochází k náhlému rozvoji křečí, které trvají zhruba 5 až 20 minut a jsou doprovázeny dalšími projevy, jako je pocení, zrychlený srdeční tep, nevolnost a celková nepohoda. Objevují se pocity brnění až pálení v končetinách a kolem úst, intenzita potíží může narůstat. V závažných případech může dojít ke křečovitému stažení hrtanu a průdušek nebo k celkovým svalovým záškubům, což může připomínat epileptický záchvat. V případě akutní tetanie však většinou nedochází ke ztrátě vědomí, pacient si potíže uvědomuje, což zpravidla vede k vyděšení. Strach a úzkost často vyvolají nadměrné dýchání, které stav dále zhorší.

První pomocí při tetanickém záchvatu je snaha o zklidnění dýchání. Následně se podává vápník nebo hořčík – ideálně ve formě rychle dostupné pro tělo, jako je iontový nápoj, pomerančový džus, případně kousek čokolády nebo banán. Při intenzivních projevech, jako jsou křeče na celém těle, potíže s dýcháním nebo poruchy srdeční činnosti, je nutná hospitalizace a nitrožilní podávání potřebných látek. Typickým spouštěčem tetanického záchvatu je rozrušení.

Tetanie a postižené zápěstí
Akutní tetanický záchvat se může projevujit stažením horních končetin v oblasti zápěstí a loktů.

Jak se tetanie diagnostikuje?

Svalové křeče mohou být doprovodným příznakem řady neurologických onemocnění, únavového syndromu nebo malabsorbčního syndromu (stavu, kdy je narušené vstřebávání živin a vitaminů). Lékař při diagnostice tetanie využívá možností fyzikálního vyšetření (poklep, pohmat atd.) a laboratorního vyšetření krve (zejm. hladiny vápníku, hořčíku, vitaminu D, parathormonu). Zjišťuje jak projevy samotných křečí, tak přítomnost typických příznaků pro tetanii:

Chvostkův příznak
Lustův příznak
Trousseauův příznak

Jak se tetanie léčí?

Terapie tetanie závisí na intenzitě obtíží a vyvolávající příčině. Základem je úprava elektrolytické nerovnováhy – to znamená, že se začne podávat chybějící minerál (nejčastěji vápník nebo hořčík), případně vitamin D. Dlouhodobá léčba tetanie zahrnuje důslednou léčbu onemocnění, které se projevilo vedle dalších příznaků i tetanií. To může znamenat například doplňování parathormonu. V případě neurogenní tetanie se doporučuje osvojení si různých relaxačních technik, které pomohou zvládnout nadměrné dýchání.

Prevence rozvoje tetanie

Ačkoliv se tetanii nelze stoprocentně vyvarovat, riziko jejího rozvoje můžete některými opatřeními značně omezit.

Dbejte na pestrou a vyváženou stravu bohatou na vitaminy a minerály.
Vyvarujte se nadměrné konzumaci kofeinu a alkoholu

Jak pomůže lékárna?

Vápník, vitamin D, hořčík a draslík je možné přijímat také ve formě doplňků stravy.

Vápník
Vitamín D
Hořčík

Tetanie je velmi nepříjemný stav, při kterém dochází k neovladatelným svalovým záškubům a křečím. Mezi příčinami nacházíme nedostatečnou krevní hladinu některých látek, především vápníku nebo hořčíku, intenzivní hluboké dýchání a přílišné působení zátěžové situace. Při opakovaném výskytu brnění, pálení a křečí se poraďte s lékařem. Pokuste se omezit působení stresu, dýchejte pokud možno klidně, dbejte na pestrý jídelníček a v případě potřeby i na důsledné doplňování chybějících látek.


Články k tématu Tetanie – příznaky a léčba

  • Brní vás prsty na rukou? Zhoršuje se stav v noci a nutí vás ruku svěsit a protřepat? V tom případě je možné, že trpíte syndromem karpálního tunelu. O co se přesně jedná, jaké jsou příčiny a jak se lze bolestí zápěstí a nepříjemných pocitů zbavit?
  • Alzheimerova choroba je závažné onemocnění, při němž dochází k postupnému úbytku nervových buněk v mozku. Jedná se o nejčastější formu demence. Postihuje zejména seniory, kteří vlivem nemoci přichází o soběstačnost. Jak život s Alzheimerem zvládnout?
  • Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    · 3 minuty čtení
    Psychická nervozita je běžnou emocí, která má za normálních podmínek ochranný význam a pomáhá nám ve vypjatých situacích. Je to pocit, který zažil někdy každý z nás (například před zkouškou, důležitým rozhodnutím, či v náročné situaci) a který nám není moc příjemný.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora