Serotonin – hormon štěstí a jeho vliv na naše zdraví

16. 8. 2024 · 6 minut čtení

Slyšeli jste někdy o „hormonech štěstí“? Jedná se o tělu vlastní látky, které jsou spojovány s potěšením a dalšími příjemnými pocity. Vedle dopaminu, oxytocinu a endorfinů patří do této skupiny také serotonin. Proč je důležitý pro naše tělo, jaké zdravotní komplikace mohou způsobit příliš nízké, nebo naopak vysoké koncentrace serotoninu i jak serotonin organismu doplnit, vám poradíme v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Serotonin – hormon štěstí a jeho vliv na naše zdraví

Co to je serotonin?

Serotonin (neboli 5-hydroxytryptamin, 5-HT) patří mezi tzv. monoaminy, kam se řadí také adrenalin nebo dopamin. Základním stavebním kamenem pro tvorbu serotoninu je aminokyselina tryptofan, kterou přijímáme výhradně z potravy, protože si ji naše tělo neumí samo vytvořit. Tryptofan získáváme zejména z masa, mléčných výrobků, vajec, ryb a oříšků.

Kde vzniká serotonin?
Na tvorbě serotoninu se podílí z 90 % zažívací trakt (tzv. enterochromafinní buňky) a z 10 % centrální nervová soustava (konkrétně serotoninergní neurony mozkového kmene). Pro jeho tvorbu je nutná esenciální aminokyselina tryptofan a pyridoxin (vitamin B6).

Protože serotonin běžně vnímáme jako sloučeninu, která se vyskytuje v mozku, bývá pro většinu lidí překvapivé zjištění, že většina serotoninu je tvořena v zažívacím traktu, a to ve sliznici žaludku a střev. Odtud je serotonin uvolňován do krevního oběhu a jako hormon ovlivňuje tkáně a orgány, které jsou mnohdy vzdálené od místa jeho vzniku (např. kosti nebo srdce). Důležité je jeho působení v nervovém systému v roli neurotransmiteru neboli informačního posla. Serotonin zajišťuje komunikaci mezi nervovými buňky uvnitř mozku stejně jako mezi neurony po těle, kde reguluje funkce přítomných svalů a žláz.

Funkce serotoninu v našem těle

V mozku je tvořena menšina, přibližně 10 % serotoninu. Zde se zapojuje do řízení spánku, paměti, schopnosti učit se, pocitů štěstí, strachu, hladu, sexuální touhy nebo vnímání bolesti.

Nálada
Spánek
Sexuální zdraví

Mimo centrální nervový systém se serotonin významně zapojuje do kontroly zažívání, fungování srdečně-cévního systému nebo do regulace procesu obnovy kostí.

Trávení
Nevolnost
Srdce a cévy
Srážení krve
Kostní metabolismus

Příznaky nízké hladiny serotoninu

Nízká koncentrace serotoninu, případně snížená aktivita receptorů pro serotonin, je riziková z hlediska rozvoje řady zdravotních poruch:

  • deprese, panické ataky a fóbie
  • posttraumatická stresová porucha a obsedantně kompulzivní porucha
  • nespavost
  • bulimie
  • migréna
Pro zvýšení hladiny serotoninu je vhodné zařadit potraviny s obsahem tryptofanu.
Ke zvýšení hladiny serotoninu přispívá strava bohatá na potraviny s vysokým obsahem tryptofanu. Tuto látku tělo používá k výrobě serotoninu.

Jak lze zvýšit serotonin?

Existují dvě základní možnosti, jak zvýšit hladiny serotoninu v těle.

Snížení rychlosti jeho odbourávání
Zvýšení příjmu tryptofanu

Co dále má na hladiny serotoninu příznivý efekt?

Pobyt na sluníčku
Cvičení
Meditace
Víte, že?
Produkci serotoninu ovlivňuje délka denního světla jednotlivých ročních období? Hladiny serotoninu jsou tak nejvyšší v létě/nejnižší naopak v zimě.

Serotoninový syndrom

Jedná se o vzácný stav, který se rozvíjí v důsledku příliš vysokých hladin serotoninu. Typické projevy se někdy shrnují do memoemotechnické pomůcky FINISH:

  • Flu-like symptoms: příznaky podobné chřipce (únava, bolest hlavy, pocení, třes)
  • Insomnia = nespavost (mohou se objevovat i živé sny nebo noční můry)
  • Nauzea = nevolnost (někdy je doprovázena i zvracením)
  • Imbalance = nerovnováha (dezorientace, motání hlavy, neklid)
  • Sensory disturbances = poruchy smyslových vjemů (pálení, mravenčení)
  • Hyperarousal = nadměrné vnitřní napětí (podrážděnost, nabuzenost, agrese)

Z dalších příznaků se může objevit zrychlený srdeční tep, vysoký krevní tlak nebo arytmie.

Co může být příčinou serotoninového syndromu?

Nově předepsaná antidepresiva ovlivňující hladinu serotoninu
Vědomé nebo nevědomé předávkování antidepresivem
Nevhodná kombinace více přípravků, která ovlivňují hladinu serotoninu
Co dělat při podezření na serotoninový syndrom?
V případě podezření na serotoninový syndrom kontaktujte lékaře. V některých případech stačí vynechat užívání léčiv či doplňků stravy, případně upravit jejich dávkování, v závažných případech je nutná hospitalizace.

Často kladené otázky

Vliv léků na serotonin
Střevní bakterie a vliv na serotonin
Serotonin – jak pomůže lékárna?

Články k tématu Serotonin – hormon štěstí a jeho vliv na naše zdraví

O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora