O pár kilo lehčí…

9. 1. 2023 · Mgr. Barbora Jedličková · 7 minut čtení

Shodit pár kilogramů je jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí. Jestliže jste se rozhodli udělat něco se svojí váhou i vy, rádi vás ve vašem úsilí podpoříme! Chcete-li si trvale udržovat optimální hmotnost, bez úpravy životního stylu se neobejdete. Vždy je třeba změnit stravovací návyky a zařadit do pravidelného režimu pohyb. 


Hubnutí, resp. snaha shodit pár kilo dolů, je nejčastější téma novoročních předsevzetí.
Základem úspěšného hubnutí je změna stravovacích a pohybových návyků.

Jen „ pilulky na hubnutí “ nestačí

Strava má být vyvážená s hlídaným množstvím kilojoulů (cca 8000 kJ denně pro běžně aktivního dospělého, a to včetně nápojů). Není vhodné příliš omezovat příjem energie, drastické diety mají za následek spíše zpomalení metabolizmu a menší ochotu těla zbavit se tukových zásob. Vhodné je konzumovat dostatek uhlohydrátů s nižším glykemickým indexem (luštěniny, těstoviny, přírodní rýže, celozrnné tmavé pečivo), ovoce, zeleninu, bílkoviny nejlépe z ryb, mořských plodů, nízkotučných mléčných výrobků. Důležitý je též pitný režim. Voda a tekutiny pomáhají nejen zahánět pocit hladu, ale především voda transportuje důležité živiny v těle a proces látkové přeměny správně funguje jen s jejím dostatkem. Pozor na alkohol, je velmi kalorický, navíc povzbuzuje chuť k jídlu.

Bez pohybu to nepůjde

Za vhodné typ pohybu jsou považovány především aerobní aktivity – plavání, tenis, jízda na kole, svižná chůze nebo běh. Nicméně nic není černobílé a i anaerobní cvičení má svůj smysl. Tuky se při něm víceméně nespalují, nicméně hlavní kouzlo silového cvičení (např. ve fitness) je následný efekt po tréninku. Tělo po něm vydává energii na regeneraci, kdy se organismus zotavuje, a tak je i výrazně zrychlen metabolizmus.


Přípravky pro štíhlou linii

Doplňky stravy určené k udržení štíhlé linie jsou založeny na různých mechanismech působení, od těch na bázi nevstřebatelných polysacharidů, které navozují pocit sytosti (psyllium, chlorela, spirulina, glukomannan) přes chrom, který přispívá k normálnímu metabolizmu živin a k udržení normální hladiny glukózy v krvi, až po exotické substance typu acai berry, garcinia cambogia nebo antioxidanty a polyfenoly zelené kávy. V kategorii Zdravé výživy lze najít výrobky určené speciálně pro ty, kteří usilují o snížení tělesné hmotnosti. 



Keto diety – kompletní program na hubnutí

Aktuálně je velmi populárním způsobem hubnutí tzv. keto dieta (též proteinová dieta, ketonová dieta, ketogenní dieta, bílkovinná, bílkovinová dieta nebo low carb dieta). Keto dieta je obecně dieta s velmi nízkým obsahem sacharidů. Jedná se zpravidla o méně než 10 %, přičemž běžně tvoří sacharidy 50 až 60 % procent denního energetického příjmu. Cílem keto diety je dostat organismus do stavu označovaného jako ketóza. A co přesně je ketóza? Ketóza je stav, kdy tělu dojdou zásoby glykogenu a začne spalovat tukové zásoby. V játrech se při ketóze tvoří ketolátky, které slouží buňkám jako zdroj energie. Moderní ketonové diety se kromě omezení příjmu sacharidů soustředí na navýšení množství bílkovin v jídelníčku. Díky konzumaci vysokoproteinových nápojů a potravin hubnete pouze tuk a nepřicházíte o svalovou hmotu.

Jak keto dieta vypadá v praxi?

Proces hubnutí se zpravidla rozděluje do 3 kroků – každý trvá několik týdnů. Svůj dietní plán si zvolíte podle stupně nadváhy a pak už si pouze vybíráte vhodné proteinové potraviny a nápoje. Všechny podrobné informace naleznete zpravidla na webových stránkách výrobců ketodiet nebo se můžete obrátit na nutričního terapeuta.

Pokud se nechcete zatěžovat vybíráním jednotlivých pokrmů, můžete si rovnou objednat výhodné čtyřtýdenní dietní balíčky speciálně sestavené pro danou fázi hubnutí. Pro vyzkoušení, zda vám keto dieta bude vyhovovat, je určen ochutnávkový balíček na 3 dny. Keto dieta, to nejsou zdaleka jen proteinové koktejly, kterými byste museli nahradit běžnou stravu – dopřát si můžete proteinové omelety, polévky, smoothie, těstoviny, tyčinky, low carbchleba, placky, tortilla chipsy nebo snídaňové kaše – záleží jen na vašich preferencích. S Dr. Maxem můžete ochutnat opravdu široké spektrum proteinových jídel, takže hubnutí nebude nuda a stereotyp. Své oblíbené low carb potraviny s vysokým podílem bílkovin si můžete samozřejmě ponechat na  jídelníčku i po dosažení požadované tělesné hmotnosti.



Povzbuzení na závěr!

I při hubnutí mějte trpělivost a vydržte. I malý úbytek hmotnosti se počítá, odborníci se shodují, že již 5% snížení tělesné hmotnosti má výrazně pozitivní účinky na zdraví.



Články k tématu O pár kilo lehčí…

  • Luxusní bezlepková vánočka

    Luxusní bezlepková vánočka

    · 5 minut čtení
    Co by byly Vánoce bez vánočky? Na naší luxusní kváskové vánočce ozdobené plátky mandlí si můžete pochutnat, i pokud držíte bezlepkovou dietu. Bude chutnat skvěle s kávou, čajem, máslem, marmeládou nebo jen tak. Stačí pořídit ty správně ingredience a pustit se do pečení!
  • Xylitol neboli „březový cukr“

    Xylitol neboli „březový cukr“

    · 7 minut čtení
    Chcete udělat něco pro své zdraví a nahradit běžný cukr alternativním sladidlem? Sáhněte po xylitolu nebo chcete-li „březovém cukru“. Prozradíme vám proč.
  • Vláknina – druhy a potraviny

    Vláknina – druhy a potraviny

    · 6 minut čtení
    Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora