Noční děsy u dětí – příznaky a prevence

17. 4. 2024 · 6 minut čtení

Zažili jste někdy situaci, kdy se vaše dítě probudilo během noci viditelně vyděšené, pláčící a neutišitelné? Příčinou může být noční děs – toto noční drama často vyleká děti i rodiče. Rodiče v těchto chvílích zažívají pocity strachu, bezmoci, selhání a někdy i paniky. Jak dlouho noční děs trvá, jak můžete dítěti v takové situaci pomoct a co naopak v této situaci nedělat? Podrobnosti jsme připravili v našem článku.

Mgr. Kamila Ryšánková
Mgr. Kamila Ryšánková
Noční děsy u dětí – příznaky a prevence

Co jsou to noční děsy?

Noční děsy představují nepředvídatelné stavy abnormálního chování ve spánku, které u dětí provází výrazná emoční reakce. Ta je charakteristická extrémním strachem, vyděšením a zmatkem. Děsy se objevují v prvních hodinách po usnutí během fáze spánku, kterou označujeme non-REM. Při této fázi dochází k útlumu činnosti mozku a těla.

Non-REM fáze spánku
Non-REM fáze tvoří přibližně 75 celkového spánku a v noci se střídají s REM fázemi v cyklech trvajících přibližně 90 minut. Během NREM spánku dochází k uvolňování růstového hormonu, který je u dětí klíčový pro růst a vývoj.

Jak se noční děsy u dětí projevují?

Na noční děs může rodiče upozornit sedící dítě a jeho panický křik ze spánku, hrůza v obličeji, vytřeštěné oči a škubání sebou. Když rodiče začnou k dítěti promlouvat a snažit se s ním navázat kontakt nebo ho konejšit, tak dítě nereaguje a nelze jej probudit. Případně se u něj může objevit zmatená až nesrozumitelná řeč. Celý tento proces provádí i výrazný vegetativní doprovod jako pocení, zvýšená tepová frekvence, zrychlené dýchání, rozšířené zorničky nebo prudké pohyby končetin. Dítě se v nočním děsu může také pomočit.

Jaký má noční děs průběh?
Noční děs většinou trvá pár minut, ve výjimečných případech až dvacet minut. Po tom, co odezní, dítě většinou znovu plynule přechází do spánku, aniž by se probudilo a ráno si na noční děs nevzpomíná.

Jaký je rozdíl mezi noční můrou a nočním děsem?

S různými jevy se ve spánku svých dětí setká značná část rodičů. V běžném hovoru, kdy spolu rodiče poznatky o spánku svého dítěte sdílejí, se dají noční můry a noční děsy snadno zaměnit. Mají však výrazné rozdíly, jejichž pochopení může pomoci porozumět tomu, jak se v takové situaci zachovat. Noční můry se objevují v jiné fázi spánku, v tzv. REM fázi, kdy se nám zdají sny. Ta tvoří přibližně 25 % nočního spánku, přičemž mozek a tělo jsou aktivní a přibližují se stavu bdělosti. Pro noční můry je na rozdíl od nočních děsů typický děsivý obsah snu, který si děti ráno můžou pamatovat a vyprávět o něm rodičům a kamarádům. Dítě je z noční můry probuditelné a rodiče tak můžou dítě snadněji hned v noci uklidnit. Noční můry jsou také častější než noční děsy. Pravidelně se noční můry objevují přibližně u 11 % dětí.

Jak velkou část dětí noční děsy postihují?
Ojedinělé noční děsy se objeví až u 30–40 % dětí, častější a opakující jsou přibližně u 1–6 % dětí. Nejčastěji noční děsy postihují děti mezi 4. až 12. rokem života. U dospělých výskyt klesá k 1–2 %.

Příčina nočních děsů

Příčina nočních děsů prozatím není zcela známá. Roli hraje genetika, pokud je historie nočních děsů v rodinné anamnéze, zvyšuje se pravděpodobnost, že se u dítěte děsy objeví. Dalšími faktory jsou stres, únava, nevyspání nebo nemoc doprovázená horečkou. Objevit se můžou i při větších změnách v životě dítěte jako je třeba stěhování, nástup do školky, přestup do školy nebo při traumatické události.

Jak reagovat, když dítě prožívá noční děs?

Zkuste zachovat klid
Mluvte na dítě klidným hlasem
Zkuste ho pohladit po ruce
Dítě nebuďte a netřeste s ním
Nesahejte po drsných řešení (studená sprcha apod.)
Zajistěte bezpečí dítěte, pokud je to nutné
Prevencí nočních běsů je mimo jiné omezení používání mobilů či tabletů před spaním.
Používání mobilních telefonů kvalitnímu spánku dětí neprospívá. Existují pomůcky, jako jsou červené brýle, které modré světlo digitálních zařízení blokují.

Prevence a léčba

I když jsou tyto noční epizody znepokojující, tak nejčastěji jde o přechodné stavy, které samy mizí s věkem a dozráváním centrální nervové soustavy v průběhu adolescence nebo při snížení stresu a zátěže. Existují však jednoduché tipy, které mohou pomoct frekvenci nočních děsů snížit:

Pravidelný večerní rituál
Večerní rutina
Dostatek spánku podle potřeb dítěte
Bezpečné spánkové prostředí
Vyvětraná místnost s čerstvým vzduchem před spaním
Omezení obrazovek před spaním
Snížení stresu

Často kladené otázky

Mají noční děsy spojitost s epilepsií?
Mohou nastat noční běsy u miminka?
Jak časté jsou noční děsy u batolat?

Mgr. Kamila Ryšánková

Vystudovala jednooborovou psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. V současné době pracuje jako psycholožka. Jako maminka dvou dětí ráda sdílí zajímavé informace a zkušenosti z oblasti dětské psychologie. V rámci dalšího vzdělávání absolvovala mimo jiné výcvik terapie hrou u Play Therapy Institutu a v současné době je frekventantkou psychoterapeutického výcviku v kognitivně-behaviorální terapii v Mezinárodním institutu KBT Odyssea.


Články k tématu Noční děsy u dětí – příznaky a prevence

O autorovi
Mgr. Kamila Ryšánková
Mgr. Kamila Ryšánková
Jsem dětskou psycholožkou a vystudovala jsem jednooborovou psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jsem mámou dvou skvělých dětí a ráda ve volném čase sdílím na svůj instagramový profil @detska_psycholozka zajímavé informace z oblasti dětské psychologie a snažím se tím některé mé zkušenosti/znalosti předat dál. Moje práce je mou vášní, proto se neustále vzdělávám. Za zmínku stojí absolvovaný výcvik v terapii hrou u Play Therapy Institutu, a právě probíhající psychoterapeutický výcvik v kognitivně-behaviorální terapii u Mezinárodního institutu KBT Odyssea.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Kamila Ryšánková
Mgr. Kamila Ryšánková
Jsem dětskou psycholožkou a vystudovala jsem jednooborovou psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jsem mámou dvou skvělých dětí a ráda ve volném čase sdílím na svůj instagramový profil @detska_psycholozka zajímavé...
Číst více od autora