Inkontinence – příčiny a léčba

8. 7. 2023 · 12 minut čtení

S močovou inkontinencí se potýká až 40 % žen ve věku nad 60 let. Potíže s únikem moči se však nevyhýbají ani mladým ženám, mužům nebo dětem. Problémem je inkontinence stolice, ve vysokém věku se týká 10–20 % osob. Jaké jsou nejčastější příčiny úniku moči nebo stolice? Jaké rozlišujeme typy a stupně inkontinence a jak se inkontinence léčí? 

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Inkontinence – příčiny a léčba

Co je to inkontinence?

Inkontinence znamená nechtěný únik moči nebo stolice. Závažnost se pohybuje od občasného úniku malého množství moči po stavy omezující každodenní činnosti a výrazně snižující kvalitu života. K potížím může docházet v důsledku neovladatelného nutkání, kdy dotčená osoba nestihne doběhnout na toaletu, nebo pocit nucení na vyprázdnění chybí a k úniku dochází nevědomě. Problémy s inkontinencí se velká část osob zdráhá probrat se svým lékařem. Ostych však není na místě, při včasné diagnóze lze problémy úspěšně vyřešit, nebo alespoň významně zmírnit.

Související kategorie produktů:

Inkontinence a její příčiny

Důvodem močové inkontinence jsou poruchy funkce svalů nebo nervů, které ovládají močový měchýř. S rostoucím věkem výskyt inkontinence stoupá.

  • U žen se tyto poruchy často objevují v důsledku močových infekcí (ty postihují ženy častěji než muže), těhotenství ( (miminko tlačí na močový měchýř), porodu (především kvůli oslabeným svalům pánevního dna), menopauzy (kvůli hormonálním vlivům), chirurgických operací v pánevní oblasti (odstranění dělohy).
  • U mužů mezi běžnou příčinu patří nezhoubné zbytnění prostaty (benigní hyperplazie prostaty). Poměrně často se objevuje také inkontinence po operaci prostaty.

U žen i mužů může být inkontinence vyvolána nebo zhoršena kouřením cigaret, obezitou, omezenou hybností, dalším onemocněním (diabetes, roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc, mozková mrtvice, psychické potíže, infekce, nádory) nebo v důsledku užívání některých léčiv (diuretika, léky na spaní, antidepresiva).

  • Inkontinence se může objevit i u dětí. Velmi často je spojena s poruchou funkce dozrávání reflexů močení. Na vině však mohou být i poruchy tvorby některých hormonů, spánkové nebo psychické potíže (strach, stres, únava).

 

Při fekální inkontinenci je ovlivněna funkce řitního svěrače. K inkontinenci stolice přispívá (přispívají) především:

  • sedavý způsob života
  • průjem, nebo naopak chronická zácpa
  • hemoroidy
  • plynatost
  • natržení hráze při porodu
  • poškození svalů u řitního otvoru (např. v důsledku operace hemoroidů, kolorektálního karcinomu)
  • poškození nervů (např. při diabetu, roztroušené skleróze, po mozkové mrtvici)
  • některé nemoci: laktózová intolerance, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, dráždivý tračník
  • některá léčiva: laxativa, některá cytostatika, antibiotika nebo antidepresiva

Jaké jsou typy inkontinence?

U močové inkontinence zpravidla rozlišujeme následující typy:

  • Urgentní inkontinence
    Projevuje se naléhavým, intenzivním a vůlí neovladatelným nucením na močení. Za tento typ inkontinence je zodpovědná především svalovina močového měchýře, zatímco svěrač a svaly pánevního dna bývají v pořádku.
  • Stresová inkontinence
    Projevuje se naléhavým, intenzivním a vůlí neovladatelným nucením na močení. Za tento typ inkontinence je zodpovědná především svalovina močového měchýře, zatímco svěrač a svaly pánevního dna bývají v pořádku.
  • Smíšená inkontinence
    Postiženy jsou jak svaly samotného močového měchýře, tak svěrač a svaly pánevního dna. Vyskytuje se jak naléhavé nutkaní k močení, náhlá inkontinence při přenosu zvýšeného nitrobřišního tlaku.
  • Reflexní inkontinence
    Dochází k nesprávné reflexní aktivitě míšního centra. Močový měchýř se vyprazdňuje bez předchozího nutkání na močení.
  • Paradoxní inkontinence
    Označuje se také jako inkontinence z přetékání. Je způsobena zvětšenou prostatou, zúženou močovou trubicí nebo selháním funkce svěračů. Při močení dochází k nekompletnímu vyprázdnění močového měchýře, po kterém zbylá moč samovolně odtéká po kapkách.

U fekální inkontinence dochází k nekontrolovatelnému odchodů plynů, tekuté nebo tuhé stolice. Také fekální inkontinenci rozdělujeme do několika typů:

  • Urgentní inkontinence
    Dochází k nekontrolovatelnému odchodu plynů či stolice navzdory úsilí pacienta střevní obsah zadržet. Děje se tak většinou v důsledku oslabených svalů pánevního dna, poškození nervů, úrazu či zánětlivých onemocnění rekta.
  • Pasivní inkontinence
    K úniku stolice dochází nevědomě, chybí pocit nucení na vyprázdnění.
  • Špinění
    Tento typ inkontinence vzniká v důsledku neúplného vyprázdnění rekta.

Stupně inkontinence

Močová inkontinence se podle závažnosti projevů rozděluje do třech stupňů:

Množství uniklé moči za 4 hodiny

Lehká inkontinence

méně než 100 ml

Středně těžká inkontinence

100-200 ml

Těžká inkontinence

více než 200ml

 

U inkontinence stolice rozlišujeme:

  • 1. stupeň: neschopnost vědomě zadržet větry
  • 2. stupeň: neschopnost vědomě zadržet větry a řídkou stolici
  • 3. stupeň: neschopnost vědomě zadržet větry a stolici

 

Léčba inkontinence

Léčba močové inkontinence je volena s ohledem na vyvolávající příčinu, typ a stupeň inkontinence, věk a celkový zdravotní stav. Každý případ inkontinence si zaslouží lékařkou pomoc. Proto pokud zaznamenáte potíže s únikem moči, svěřte se s nimi vašemu lékaři. Vyčkávat nebo řešit inkontinenci prostřednictvím doplňků stravy bez vědomí lékaře není správný postup.

  • Úprava životosprávy – Při lehčím stupni inkontinence je často dostačující změna životního stylu, která zahrnuje zanechání kouření, omezení kávy a alkoholu, snížení přebytečných kil, úpravu jídelníčku (omezení konzumace kořeněných a kyselých jídel) a v neposlední řadě pravidelný pohyb. Tyto zásady je žádoucí dodržovat také při těžších stupních inkontinence souběžně s další léčbou.

  • Znovuzískání kontroly nad močovým měchýřem – Zahrnuje oddalování močení či močení v určitý čas.

  • Cvičení – Doporučuje se posilování svalů pánevního dna – tzv. Kegelovy cviky. Ty pomáhají posílit močový svěrač a svalstvo, které kontroluje proces močení. Dosáhne se toho opakovaným stahováním a povolováním vybraných svalů. Pro efektivnější posilování mohou ženy použít speciální pomůcku – posilovač pánevního dna. Zvláště účinné jsou Kegelovy cviky v případě stresové a urgentní inkontinence.

  • Užívání léčiv – Používají se léky uvolňující svaly v oblasti močového měchýře, zklidňující hyperaktivitu močového měchýře, posilující tkáň v močových cestách či upravující psychický stav.

  • Zdravotnické prostředky – Řešením inkontinence může být pesar, intravaginální kroužek nebo uretrální tělíska.

  • Lékařský zákrok – V některých případech se volí miniinvazní lékařské zákroky v podobě laseru nebo zavedení tahuprosté pásky (TVT nebo TOT). Další možností jsou chirurgické operace (např. implantace umělého svěrače močové trubice či transvaginální síťky.

Také u fekální inkontinence se léčba odvíjí od zjištěné příčiny. I v případě inkontinence stolice platí, že zpočátku může být dostačující úprava jídelníčku (omezení dráždivých a projímavých jídel, omezení mléčných výrobků u pacientů s laktózovou intolerancí). Pokud jsou potíže s inkontinencí spojené s obtížným vyprazdňováním, osvědčuje se zařazení potravin s vyšším obsahem vlákniny. Při potížích spojených s průjmem může lékař doporučit užívání léčiva loperamidu. Podobně jako u močové inkontinence se doporučuje trénink vyprazdňování (např. v určité denní době nebo po určitých jídlech) a posilování svalů pánevního dna (metoda dle Mojžíšové, Kegelovy cviky nebo biofeedback). Při závažnějších problémech mohou být doporučeny některé zdravotnické pomůcky nebo chirurgická léčba (např. sfinkteroplastika, sakrální neuromodulace a další).

Navlékací inkontinenční fixační kalhotky s elastickým pasem.
Navlékací inkontinenční kalhotky mají elastický pas, který zajišťuje, aby kalhotky zůstaly na svém místě, aniž by škrtily.

Inkontinenční pomůcky

Pro všechny osoby s inkontinencí jsou nesmírně důležité kvalitní inkontinenční pomůcky, které jim pomáhají diskrétně zvládat omezení související s inkontinencí.

  • Inkontineční vložky a vložné pleny
    Základní řadu inkontinenčních pomůcek tvoří vložky a vložné pleny pro ženy nebo muže. Moderní absorpční materiály mají výrazně vyšší absorpční schopnosti v porovnání s běžnými menstruačními vložkami, vyznačují se systémem kontroly zápachu, fixačním lepicím proužkem a anatomickým tvarováním. Inkontinenční pomůcky se volí podle závažnosti problému – pro jednoduchou orientaci výrobci na obalech uvádějí ikonky kapek. Čím více je na obalu vybarvených kapek, tím větší je absorpční schopnost. Jsou dostupné od verze ultra mini pro slabou inkontinenci (obdoba intimek) až po vysoce absorpční produkty s kapacitou větší než litr.
  • Fixační kalhotky
    K bezpečnému upevnění inkontinenční vložek nebo plen lze pořídit fixační kalhotky z vysoce prodyšných a příjemných materiálů. Měly by být bezešvé, se širokým lemem v pase pro pohodlné nošení. Velikost se vybírá podle obvodu pasu. Dají se používat opakovaně, kvalitnější snesou kolem 50 vyprání. Zajímavou vychytávkou je indikační proužek, který u některých typů upozorní na nutnost výměny kalhotek.
  • Inkontinenční kalhotky
    Inkontinenční kalhotky pro ženy i pro muže jsou praktickou variantou vložek a vložných plen. Existují ve variantě zalepovací nebo navlékací. Pro špatně pohyblivé pacienty jsou vhodnější zalepovací kalhotky – manipulace s nimi je snazší. Naopak pro chodící pacienty jsou příjemnější kalhotky navlékací, protože připomínají běžné prádlo.

Nepostradatelným doplňkem jsou také inkontinenční podložky, které slouží k ochraně matrací a ložního prádla. Existují jak ve formě jednorázových podložek, tak i pratelných látkových.

Péče o kůži

Nesmírně důležitá je při inkontinenci péče o pokožku a pečlivá hygiena. Přestože materiály inkontinenčních pomůcek jsou vysoce savé, u citlivé pokožky hrozí zapaření a rozvoj dermatitidy. Pokud se potýkáte s inkontinencí, pravidelně používejte ochranné kosmetické přípravky

Inkontinence není tabu. Nedopusťte, aby se potíže s únikem moči či stolice staly v kterémkoliv věku překážkou ve vašem životě. Obraťte se na svého lékaře, který zjistí příčinu inkontinence, pomůže vám najít vhodnou, účinnou léčbu a doporučí další praktická opatření, která vám umožní opět žít naplno.

 


Články k tématu Inkontinence – příčiny a léčba

  • Co pomůže při infekci močových cest?

    Co pomůže při infekci močových cest?

    · 5 minut čtení
    Infekce močových cest je typickou letní diagnózou, zejména u žen. Nechvalně známý „zánět močáku“ je velmi nepříjemný, a pokud se objeví první palčivé příznaky při močení, je vhodné reagovat velmi rychle. Jaké jsou nejčastější příčiny zánětu, lze ho při včasném podchycení zastavit a kdy je lepší variantou vydat se rovnou k lékaři? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.
  • Možná se domníváte, že potíže s močením způsobené zbytněním prostaty jednoduše patří k věku. To je do jisté míry pravda, žijeme ale v 21. století, a dnešní senioři se již nemusejí nechat omezovat zdravotními obtížemi, které v minulosti bývaly běžnou součástí života po padesátce. Přečtěte si náš článek o prostatě a jejím zdraví.
  • Lichořeřišnice

    Lichořeřišnice

    · 5 minut čtení
    Většinou ji známe ze zahrádek či balkonů a říkáme jí prostě „řeřicha“. Tato nenáročná popínavá letnička se žlutými až ohnivě červenými květy se správně nazývá lichořeřišnice větší a její využití je mnohem širší, než byste čekali.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora