Lichořeřišnice
Většinou ji známe ze zahrádek či balkonů a říkáme jí prostě řeřicha. Tato nenáročná popínavá letnička se žlutými až ohnivě červenými květy se správně nazývá lichořeřišnice větší a její využití je mnohem širší, než byste čekali. Co všechno může lichořeřišnice nabídnout? Přečtěte si v našem článku.
Lichořeřišnice na okrasu i pro zdraví těla
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) je původem exotická léčivá rostlina z čeledi Tropeolaceae. Je to jednoletá bylina s dužnatými poléhavými listy, která dorůstá do výšky až jednoho metru. Její květy jsou žluté až oranžově červené barvy a plodem je tobolka. Lichořeřišnice pochází původně z Jižní Ameriky, zdomácněla však téměř po celém světě.
U nás se pěstuje v zahradách jako dekorativní letnička. Používá se též v přírodní medicíně, v kosmetice a uplatnění najde i v kuchyni. Pro fytoterapeutické účely se využívají sušené nebo čerstvé listy, sušený plod, semena, květy či čerstvá šťáva tedy vlastně celá nadzemní část rostliny.
Jaké důležité látky lichořeřišnice obsahuje
Hlavní aktivní složkou je benzylisothiokyanát (hořčičná silice), který vzniká z glukotropaelinu působením enzymu myrosináza. K dalším obsaženým látkám minerální látky jako např. draslík, vápník, hořčík, železo nebo fosfor. Obsahuje také vitamíny C a B a karoten.
Využití lichořeřišnice v zelené lékárně
Jak už jsme naznačili v úvodu, lichořeřišnice se v lidovém léčitelství využívá zejména při recidivujících infekcích urogenitálního systému (močové cesty, prostaty, vaječníků). Ve formě tinktury se lichořeřišnice používá proti padání vlasů, pro posílení jejich růstu nebo při obtížích s lupy. V zemích původu lichořeřišnice ji domorodí obyvatelé používali především ve formě obkladů (šťáva nebo obklady z rozdrcených listů) při poranění kůže nebo kožních problémech. V tradičním léčitelství se rozemleté semeno podávalo jako projímadlo.
Využití lichořeřišnice v kuchyni
Díky obsahu hořčičné silice lichořeřišnice chutná podobně jako ředkvičky nebo křen. V kuchyni můžeme využít listy, poupata, nezralé plody i květy. Lichořeřišnici můžete přidat do salátu, pomazánek, mladá semena například do tatarské omáčky či salátového dresinku. Vyrábí se také lichořeřišnicový olej (lichořeřišnici naložíme do oleje a po 14 dnech využíváme v kuchyni dle libosti). Nezralé plody můžeme nakládat do octa a používat jako náhradu kaparů.
Lichořeřišnice působí i proti mšicím
Na zahrádce může lichořeřišnice zastat kromě okrasné funkce i funkci ochrannou. Sází se do zeleninových záhonků, kde na sebe přitahuje mšice, a tím před nimi chrání ostatní rostliny.