Máte dostatek vitamínu D?

11. 1. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Vitamin D je mezi vitaminy unikátní. Kromě příjmu z potravy jej naše tělo umí samo vyrobit stačí k tomu dostatečná expozice slunečnímu záření. Vzhledem k naší zeměpisné poloze, životnímu stylu a stravovacím návykům jej však více než 95 % populace v České republice nemá dostatek. Jak do těla vitamin D nejlépe doplnit, vám prozradíme na následujících řádcích.


Proč je vitamin D tak důležitý?

Vitamin D (kalciferol) patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. V přírodě se vyskytuje ve dvou formách   jako vitamin D3 a vitamin D2. Vitamin D3 (cholekalciferol) se tvoří v důsledku ozáření UVB paprsky přímo v kůži. Dále jej lze získávat z živočišných zdrojů, zejména z rybího oleje. Vitamin D2 (ergokalciferol) je produkován rostlinami, pokud jsou vystaveny UVB zářením (podobně jako lidé), uměle se získává ozařováním hub a kvasnic, jeho přeměna na aktivní formu vitaminu D trvá déle než u vitaminu D3, nicméně je vhodný pro vegetariány a vegany.

Vitamin D v našem těle ovlivňuje více než 200 různých funkcí. Hraje zásadní roli při růstu a vývinu kostí u dětí, protože přispívá ke správnému vstřebávání a využití vápníku a fosforu, které jsou zásadní pro tvrdé a pevné kosti. Z podobného důvodu je vitamin D důležitý i pro zuby. Mimo to přispívá k udržení normální činnosti svalů, a díky tomu například u seniorů pomáhá snižovat riziko pádu, jež jasně souvisí s nestabilním držením těla a svalovou ochablostí. Dále se vitamin D podílí na procesu dělení buněk a je důležitý pro správně fungující imunitní systém. Důsledkem nedostatku vitaminu D v raném dětství je křivice neboli rachitida, která se projevuje deformacemi kostí. Nedostatek vitaminu D bývá spojován také se zvýšenou náchylností k infekcím i vznikem osteoporózy ve stáří.


Jaké je doporučené dávkování vitaminu D?

Doporučení ohledně doplňování vitaminu D existuje celá řada. Vzhledem k podobným stravovacím návykům i zeměpisné poloze a klimatu se v České republice doporučené dávkování vitaminu D obvykle řídí podle doporučení německy mluvících zemí, které je známé pod zkratkou DACH. Dle DACH 2019, jehož českou verzi vydává Společnost pro výživu, jsou doporučené dávky vitaminu D následující:

Věk

Vitamin D při chybějící či minimální endogenní produkci*

 

Mikrogramy/den

IU/den**

Kojenci (0-11 měsíců)

10

400

Děti (1-14 let)

20

800

Mladiství a dospělí (15 -64 let)

20

800

Senioři 65+

20

800

Těhotné a kojící ženy

20

800

Adaptováno podle: DACH 2019

*endogenní produkce tvorba vitaminu D v kůži

**1 mikrogram = 40 IU, IU= international unit= mezinárodní jednotka

Pro zdravý vývoj kostí u dětí je doplňování vitaminu D nejzásadnější v prvním roce života. Lék ve formě kapek předepisuje dětský lékař, dávkování pro tuto fázi života je podle nejnovějšího doporučení českých pediatrů 400-500 IU denně, což odpovídá 1 kapce léku. Od druhého roku života je vhodné vitamin D doplňovat alespoň v zimních měsících.

Je možné se vitaminem D předávkovat?

Není pravděpodobné, že byste se vitaminem D ze stravy nebo v důsledku působení UVB záření předávkovali. Předávkování je možné pouze nadměrným a dlouhodobým užíváním preparátů s vysokým obsahem vitaminu D.  Za bezpečnou dávku pro dospělé osoby se považuje hodnota 100 ug/den (4000 IU), pro děti ve věku 1-10 let 50 ug/den (2000 IU) a pro kojence 25 ug/den (1000 IU). (EFSA, 2016). Pokud užíváte léky nebo přípravky s obsahem vitaminu D,  vždy si pečlivě přečtěte příbalovou informaci a v případě nejasností se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.


Proč nám chybí vitamin D?

Nejdůležitějším zdrojem vitaminu pro lidský organismus je jeho tvorba v kůži po osvitu UVB zářením. Tímto způsobem tělo získává asi 90 % vitaminu D a zbývajících 10 % pochází ze stravy. Vzhledem k naší zeměpisné poloze, kde sluneční svit není tak intenzivní a velkou část roku slunce nesvítí vůbec, je ovšem těžké dostatečného osvitu dosáhnout. Navíc trávíme mnoho času ve vnitřních prostorech, a pokud jsme na slunci, efektivně se proti slunečním paprskům chráníme oděvem či opalovacími prostředky (což je samozřejmě správně, protože nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže). Pokud připočteme náš jídelníček, jehož součástí jsou ryby jen zřídka,  pak není zajištění dostatečného množství nic jednoduchého. Z tohoto důvodu má dostatek vitaminu D asi jen 5 %  nás

Jaké potraviny jsou bohaté na vitamin D?

Potravinám bohatým na vitamin D jednoznačně kralují ryby vitamin D je obsažen v jejich tuku. Nejbohatším zdrojem je olej z tresčích jater, dále losos, makrela, tuňák nebo sleď. Ze sladkovodních ryb je doporučován duhový pstruh. V menším množství je vitamin D obsažen v játrech, vejcích a mléčných výrobcích. Z rostlinných zdrojů můžeme jmenovat některé houby. Existují i potraviny obohacené o vitamin D, např. mléko, margaríny, některé jogurty, sójové nápoje, cereálie či kojenecká výživa. Mateřské mléko však obsahuje vitaminu D jen velmi málo.



Zdroje:


Články k tématu Máte dostatek vitamínu D?

O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora

Upozornění