Kombucha – složení, benefity a příprava nápoje

15. 7. 2024 · 4 minuty čtení

Kombucha je kvašený nápoj připravený ze slazeného čaje. Na světě je známá již přes 2 tisíce let, svou popularitu však získala až v nedávné době – dnes je tak v nabídce většiny obchodů i řady restaurací. Proč je označována jako elixír zdraví? Jak často ji pít, na co si dát při konzumaci pozor a jak si kombuchu připravit doma?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Kombucha – složení, benefity a příprava nápoje

Co je to kombucha?

Kombucha (též kombuča) je lehce perlivý, fermentovaný nápoj, který se připraví činností bakterií a kvasinek z černého nebo zeleného čaje a cukru. Bakterie a kvasinky vytváří na povrchu nápoje symbiotickou kulturu (kolonii), která se označuje zkratkou SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts). Nápoj má medovou až tmavě červenou barvu. Délka kvašení ovlivňuje výslednou chuť i množství kyseliny octové, které nápoji propůjčuje svou typickou kyselost a octovou vůni.

Související kategorie produktů:

Historie kombuchy

Ačkoli celosvětová popularita převládla teprve nedávno, skutečnost je taková, že kombucha existuje déle než většina nápojů. Údajně vznikla kolem 220 let př. n. l. na severovýchodě Číny (Mandžusko). V roce 414 n. l. představil tento elixír korejský lékař Kombu japonskému císaři. V Československu se kombucha začala konzumovat až po ukončení 1. světové války, kdy ji k nám přivezli vyslanečtí úředníci a legionáři. Zvyšující se oblibu zažívá kombucha od počátku 21. století, u nás se coby trend zdravého životního stylu stala hitem teprve v uplynulých několika letech.

V tradiční čínské medicíně byla kombucha považována za nápoj pro posílení imunity, detoxikaci těla a podporu trávení. Byla nazývána „nápojem nebes“ či „nápojem dlouhověkosti“.

Složení kombuchy

Klíčovými složkami kombuchové kultury jsou bakterie (např. z rodu Lactobacillus; nebo druh Gluconacetobacter xylinus) a kvasinky (např. rody Saccharomyces, Zygosaccharomyces). Mladá kombuchová kultura (SCOBY) má světlou barvu a postupem času tmavne, až vytváří typický šedo-hnědý rosolovitý povlak na povrchu nápoje. Soudržnost celé kolonie zajišťuje celulóza tvořená bakteriemi. Životnost kultury se obvykle pohybuje okolo šesti měsíců.

Složkami kombuchy jsou:

  • probiotická kultura
  • kyselina octová, kyseliny citronová a jablečná
  • vitaminy skupiny B a vitamin C
  • zinek, železo
  • kofein

Vzhledem k výše uvedeným složkám lze předpokládat příznivé zdravotní účinky. Zatím však k souhrnným zdravotním účinkům kombuchy nemáme k dispozici přesvědčivé důkazy.

Probiotika
Antioxidanty
Vitaminy
Obsahuje kombucha alkohol?
Ano. Během kvašení mohou bakterie a kvasinky vytvářet malé množství alkoholu. Konzumace kombuchy v těhotenství, při kojení nebo v raném dětském věku proto není dobrým nápadem. Kromě přítomnosti alkoholu je důvodem i riziko možné kontaminace nápoje nevhodnými mikrobiálními druhy.
Domácí kombuchu můžete doladit ovocem dle vlastní chuti.
Při přípravě domácí kombuchy můžete využít citrusy, jahody, maliny či bylinky, jako je meduňka a máta.

Jak se kombucha připravuje?

Prvním krokem v přípravě kombuchy je získání kombuchové kultury (SCOBY). Startovací sady si můžete zakoupit v některých obchodech se zdravou výživou nebo online. Získat ji můžete i od přítele, který si domácí kombuchu vyrábí. Protože mikrobiální kultura roste s každou další várkou, lze z ní 2–3 cm odebrat a použít pro výrobu nové kombuchy. V případě získání SCOBY od přítele je třeba odebrat ještě asi 100 ml hotového nápoje, v komerčně prodávaných sadách je toto již zahrnuto v balení.

1. Příprava čajového nálevu
2. Přidání SCOBY
3. Fermentace
Co je to fermentace?
Fermentace (kvašení) je chemický proces přeměny přírodních látek (např. sacharidů) na jednodušší látky (alkoholy, kyseliny), které jsou pro lidské trávení zpravidla snáze využitelné. K přeměně dochází vlivem činnosti mikroorganismů a jejich enzymů, nejčastěji se jedná o kvasinky a bakterie. Mezi typické fermentované produkty patří kysané zelí, kvašené okurky, kimchi, kváskový chléb, kefír či jogurt.

Vznikne osvěžující nápoj s pikantní, sladko-octovou chutí. Výslednou příchuť můžete sami ovlivnit, a to délkou fermentace, použitým typem čaje nebo přidáním dalších přísad, jako je ovoce, šťáva nebo bylinky. Kombuchu lze uchovávat v chladničce několik týdnů.

Na co si dát pozor?

U některých lidí může časté pití kombuchy způsobit bolest hlavy, žaludeční nevolnost či zažívací potíže, alergickou reakci nebo tzv. laktátovou acidózu (tj. nahromadění kyseliny mléčné v těle). Zdravotní komplikace mohou být způsobeny prostou kyselostí nápoje. Pokud se chystáte vyzkoušet kombuchu poprvé, začínejte raději s menší porcí. 100 ml kombuchy denně nemá u zdravých osob způsobit nežádoucí účinky. Samozřejmě záleží na individuální snášenlivosti. Některé kombuchy navíc mohou být více slazené než ostatní, proto raději kontrolujte i nutriční hodnoty z hlediska obsahu přidaného cukru.

Při domácí přípravě kombuchy dodržujte osvědčené postupy a hygienu. Výroba kombuchy znamená nechat bakterie a kvasinky růst v nápoji, který budete poté pít. Při pěstování svépomocí je důležité vybírat zdroj mikrobiální kultury od důvěryhodného zdroje a udržet při přípravě potřebnou čistotu rukou a prostředí. Tak předejdete nežádoucí kontaminaci nápoje. Pokud zaznamenáte plíseň, nepříjemný zápach nebo jiné známky rozkladu, kombuchu raději zlikvidujte.

Pokud je čaj z kombuchy připravován v hliněných nebo keramických nádobách, mohou kyseliny v čaji způsobit únik olova z keramické glazury a v krajním případě způsobit otravu olovem. Doporučují se proto skleněné, nerezové nebo plastové nádoby.


O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora