Jak na stravování v těhotenství?
Během těhotenství prochází Vaše tělo mnoha změnami, které s sebou nesou i větší zátěž pro organismus než dříve. Ale neznamená to jíst „za dva“, jak se dříve tradovalo. Abyste vše zvládla, cítila se v těhotenství dobře a zároveň poskytla svému miminku to nejlepší, je třeba věnovat zvýšenou pozornost příjmu důležitých živin. Víte proč?

Jídelníček v těhotenství
Je vědecky prokázáno, že strava v těhotenství velmi zásadně ovlivňuje zdraví vašeho dítěte v budoucnosti – např. to, jak bude v dospělém věku odolné vůči civilizačním chorobám. Kromě výběru jednotlivých potravin je také třeba sledovat nutriční vyváženost vašeho jídelníčku. To znamená, že by měl obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin, vitaminů a minerálů. Navíc je vhodné dbát na zvýšený příjem některých dalších látek nezbytných pro vývoj dítěte – např. omega-3 mastných kyselin, kyseliny listové, železa či jódu. Často zmiňovanou důležitou živinou u těhotných maminek jsou právě omega-3 mastné kyseliny (např. DHA – kyselina dokosahexaenová). Kromě suplementace v doplňcích stravy i potravinách, se omega-3 mastné kyseliny vyskytují i v běžné stravě, např. v mase ryb, jako je losos či tuňák.
Jedním ze zásadních vitaminů, které podporují zdravý průběh těhotenství, je kyselina listová. V období gravidity se potřeba kyseliny listové zvyšuje až trojnásobně, podporuje totiž vývoj nervové soustavy, mozku a míchy. V přirozené stravě se nachází zejména v listové zelenině, kvasnicích nebo třeba ve vejcích, hovězích či kuřecích játrech. Pozor na tepelnou úpravu těchto potravin, ta může podstatnou část tohoto vitaminu zničit. Kyselinu listovou lze jednoduše užívat také ve formě doplňku stravy, a to nejen v těhotenství, ale ideálně také před plánovaným početím.
Potraviny, které by neměly chybět, a které je třeba naopak omezit
Na potravinách byste, obzvláště v době těhotenství, rozhodně neměla šetřit, a dopřát si tak jen to nejlepší, protože ovlivňujete vývoj a prospívání vašeho miminka. Omezit byste měla konzumaci polotovarů (typu instantních polévek) a dát přednost např. sezonním potravinám (ovoce, zelenina, atd.). Pro nenarozené dítě jsou nebezpečné bakterie listeriózy, které se mohou vyskytnout například v zahraničních zrajících sýrech, nebo sýrech s plísní, které jsou vyráběny ze syrového (nepasterizovaného) mléka. Sýry s plísní a zrající sýry vyráběné v České republice, jsou vyrobeny dle zákona z pasterizovaného mléka. Ze stejného důvodu je nebezpečné konzumovat syrové mléko přímo z farmy nebo domácího chovu. Je nezbytně nutné ho vždy převařit. Oželet byste také měla tepelně nezpracované maso a ryby – např. „tatarák“, krvavý steak či rybí sushi. Je vhodné omezit množství vnitřností, konkrétně jater, a to především kvůli velkému množství vitamínu A, který je ve větším množství pro nenarozené dítě nevhodný.
Strava po porodu
Těhotenstvím je jen začátek. Zvýšenou pozornost byste vaší stravě měla věnovat i po porodu a v období kojení. To představuje pro organismus vysokou zátěž, a pokud nebudete přijímat vyváženou a pestrou stravou zvýšené množství některých živin, nebudou tyto látky obsaženy v mateřském mléce, jediné potravě Vašeho dítěte. Obsah některých látek v mateřském mléce (např. vitamíny skupiny B, jód či složení mastných kyselin) totiž přímo závisí na stravě matky. Je vhodné, kromě vyvážené stravy, zařadit do jídelníčku i doplňky stravy, které jsou speciálně určené jen pro kojící matky a respektují tak jejich specifické výživové potřeby. Moderní středoevropskou stravou totiž není možné některé nutrienty zcela pokrýt. Jedná se např. o zmíněné omega-3 mastné kyseliny či vitamín D.