Jablečný ocet – skvělý do kuchyně a výborný pro zdraví
Jablečný ocet je velmi ceněn jako pomocník při hubnutí, k očistě organismu, urychlení metabolismu nebo ke kontrole hladiny krevního cukru. Využití jablečného octa je ale mnohem širší – od vaření přes vlasovou péči až po úklid. Přečtěte si o tomto jablečném elixíru více.
Obsah článku
Jablečný ocet – co to je a jak se vyrábí
Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Stejné přesvědčení panuje i o jablečném octu. Podle některých tvrzení pouhá jedna lžíce tohoto octu denně dokáže posílit naše zdraví.
Jablečný ocet se vyrábí kvašením jablek – stačí jablečné slupky nebo celá jablka i s jádřinci – slupky jsou totiž osídleny kvasinkami nezbytnými pro výrobu octa. Octové kvašení probíhá ve dvou fázích – nejdříve kvasinky spotřebují cukr a vyrobí alkohol. Poté se zapojí jiný druh kvasinek, konkrétně z rodu Acetobacter, a ty zpracují přítomný alkohol (etanol) na ocet, resp. kyselinu octovou. Následně se ocet nechává zrát - čím déle, tím lépe. Hotový ocet je pak možné filtrovat a pasterovat anebo se nechává nefiltrovaný a nepasterovaný – v tom případě v něm zůstává tzv. octová mateřská blána – tedy kvasinky s enzymy a proteiny.
Obsah kyseliny octové v jablečném octu se obvykle pohybuje okolo 5-6 % - právě tato látka je podle některých odborníků zodpovědná za jeho blahodárné účinky. Příznivé účinky jsou také přisuzovány mateřské bláně – proto je za cennější považován jablečný ocet nefiltrovaný a nepasterovaný.
Jak vyrobit domácí jablečný ocet?
Pokud patříte mezi nadšence, kteří rádi zpracují vše ze zahrádky, je výroba jablečného octa ideálním způsobem, jak upotřebit jablka, třeba i padavčata. Zde je recept na jablečný ocet: 1 kg jablek jen zlehka omyjeme, abychom se nepřipravili o cenné kvasinky, které žijí na slupce, a i s jádřinci nahrubo nastrouháme. Vložíme do pětilitrové sklenice, přidáme 0,5 kg cukru a převařenou vodu. Vše promícháme a necháme kvasit. Pro nastartování kvašení můžeme použít vinařské kvasinky, nikdy však ne pekařské droždí – to vám ocet zkazí výrazným chlebovým aromatem. Několikrát za den lze směs promíchat. Jakmile je cítit alkohol, zpravidla po cca 10 dnech, tekutinu můžeme přecedit. Nyní přicházejí ke slovu bakterie z rodu Acetobacter, které alkohol přemění na ocet – to může trvat 1-2 měsíce. Jakmile začne tekutina chutnat jako ocet, můžeme ji slít do lahví a začít užívat. Lepší je ale nespěchat, protože octu svědčí čas, takže čím déle bude zrát, tím bude chuťově lepší.
Na co použít jablečný ocet?
O účincích jablečného octa na lidské zdraví bylo napsáno hodně. Objevuje se v souvislosti s hubnutím, snižováním hladiny cholesterolu nebo léčbou diabetu. Bohužel ale existuje jen málo (pokud vůbec) kvalitních vědeckých studií, které by léčebné účinky jablečného octa potvrdily. Podívejme se, jaké informace jsou o jablečném octu dostupné a jakých oblastech se vyskytují slibné výsledky.
Pokud se jedná o obsah látek prospěšných pro lidské zdraví, můžeme opět zopakovat kyselinu octovou a octovou mateřskou blánu (kvasinky, proteiny, enzymy). Jablečný ocet obsahuje bohužel jen mizivé množství vitaminů a minerálů – z těch za zmínku stojí pouze draslík. Kvalitní jablečný ocet pak může obsahovat některé antioxidanty a aminokyseliny.
Jablečný ocet (resp. kyselina octová) má desinfekční a antibakteriální vlastnosti. K čistění a desinfekci ran ocet užíval již otec moderní medicíny Hippokrates před více než 2000 lety. Dostupné jsou studie, které potvrzují, že jablečný ocet ničí bakterie zodpovědné za kažení potravin – jedná se tedy o účinný konzervant.
Jablečný ocet na hubnutí
Pomáhá jablečný ocet při hubnutí? To je velmi častá otázka. Efektivnější hubnutí je jedním z nejznámějších účinků jablečného octa a potvrzují jej nejen četní uživatelé, ale i vědci.
Užívání jablečného octa navozuje pocit sytosti, což následně vede ke konzumaci menšího množství kalorií. Dále jablečný podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, a tím podporuje trávení a urychluje metabolismus. Jablečný ocet lze tedy jednoznačně doporučit jako součást redukční diety – v žádném případě ale nelze při hubnutí spoléhat pouze na něj. V kombinaci se změnou jídelníčku a navýšením pohybové aktivity však mohou být výsledky překvapivé.
TIP: Pokud vám konzumace samotného jablečného octu nedělá dobře, můžete popřemýšlet o jeho zapracování do jídla. Zkuste jím pokapat salát nebo dušenou zeleninu v kombinaci s olivovým olejem nebo přidejte lžíci jablečného octu do svého oblíbeného smoothie.
Jablečný ocet a hladina cukru v krvi – udržování správné hladiny glukózy v krvi je důležité pro diabetiky, ale i pro zdravé osoby. Nejspolehlivějším způsobem, jak udržovat hladinu glukózy v normě, je omezení příjmu cukrů, nicméně i jablečný ocet může přispět. Podle několika klinických studií jablečný ocet pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi po jídle.
Jablečný ocet a zdraví kůže – ředěný jablečný ocet se tradičně používá jako pleťové tonikum nebo jak přísada do koupele. Přirozené pH kůže je kyselé, předpokladem je tedy, že octové tonikum pomáhá udržet přirozené pH pleti a podpoří její přirozenou obrannou bariéru. O tomto využití se v případě kožních problémů poraďte se svým lékařem. Některé ženy si oplachují vlasy jablečným octem – toto ošetření zvyšuje lesk vlasů.
Jablečný ocet a zdraví srdce – několik studií na zvířatech prokázalo, že ocet snižuje hladinu triglyceridů, cholesterolu a krevního tlaku. K potvrzení podobných účinků u lidí není však dostatek důkazů.
Jak užívat jablečný ocet
- Pro užívání je vhodnější nefiltrovaný a nepasterovaný jablečný ocet.
- Kolik jablečného octa pít? Doporučené dávkování jablečného octa se pohybuje od 1-2 čajových lžiček až po 1-2 polévkové lžíce denně (což odpovídá maximálně 30 ml denně). Začínejte s menší dávkou, kterou můžete podle osobní tolerance zvyšovat.
- Neředěný jablečný ocet je výrazně kyselý, a ne každý jeho chuť zvládne v neředěné podobě – proto se doporučuje jeho ředění v poměru 1 díl octa, 5 dílů vody nebo jak vám bude vyhovovat. Můžete také osladit lžičkou medu a použít teplou vodu místo studené. Tak získáte chutný nápoj.
- Kdy pít jablečný ocet? Příznivci jablečného octa doporučují jeho pití ráno na lačno, můžete jej ale užívat i kdykoliv jiny během dne.
- Pokud vám octová chuť nevyhovuje, a přesto chcete jablečný ocet konzumovat, existuje jablečný ocet v tabletách jako doplněk stravy.
Na co si dát pozor při užívání jablečného octa
Přestože je jablečný ocet běžná potravina, je třeba i při jeho užívání jisté obezřetnosti. Nepřekračujte maximální doporučené dávkování, což jsou 2 polévkové lžíce denně. Ocet může narušit zubní sklovinu, proto minimalizujte čas, kdy je ocet v kontaktu ze zuby. Po konzumaci je vhodné vypláchnout si ústa vodou. Jablečný ocet by ve větším množství neměli konzumovat lidé s gastroparézou (porucha vyprazdňování žaludku). Jablečný ocet může ovlivňovat účinek některých léčiv. Jsou to léky proti diabetu, digoxin nebo některá diuretika. O užívání jablečného octa byste se v případě, že tyto léky máte předepsané, měli poradit s lékařem nebo lékárníkem. Ocet byste měli vždy skladovat mimo dosah dětí.
Jak ještě využít jablečný ocet?
Jablečný ocet využijete samozřejmě nejlépe v kuchyni. Všude tam, kde byste použili běžný lihový kvasný ocet, můžete upotřebit ocet jablečný. Nefiltrovaný a nepasterovaný ocet vyniká příjemnou vůní a chutí po jablcích. Hodí se do salátových zálivek (zařazení salátů s jablečným octem do každodenního jídelníčku vám pomůže i při eliminaci nadbytečných kil) nebo k dochucování pokrmů, použít ho můžete i jako konzervant k nakládání zeleniny. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se používá také při úklidu – ideální je třeba k omývání dřevěných prkének. Dá se použít také jako náhrada prášku do myčky nebo k naleštění skla a zrcadel.
Recept s jablečným octem - chilli ocet
Jablečný ocet je základem legendární pikantní omáčky, která pochází z amerického jihu (pepper vinegar). Příprava je opravdu jednoduchá. Vezměte hrst sušených nebo čerstvých chilli papriček a rozmixujte je asi v 1 dcl octa se lžící soli. Můžete přidat i stroužek česneku. Přelijte do lahvičky a uchovávejte v ledničce. Vznikne vám vynikající omáčka typu tabasco.