Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

29. 5. 2019 · 5 minut čtení
Je vám po jídle těžko? Míváte potíže s nadýmáním? Pálí vás žáha? Občas vás trápí zácpa nebo průjem? Pokud jste navštívili lékaře a ten vyloučil jakékoliv orgánové onemocnění, které by mohlo vaše obtíže způsobovat, pak vaše příznaky spadají do souboru trávicích obtíží, kterým odborníci říkají „funkční dyspepsie“.

Funkční dyspepsie

Podle toho, v jaké části trávicího ústrojí se obtíže projevují, hovoříme o dyspepsii horního typu a dolního typu. Mezi příznaky dyspepsie horního typu (dříve žaludeční dyspepsie) patří již zmíněné pálení žáhy (pyróza), říhání, bolesti v nadbřišku, nevolnost po jídle, pocit plnosti po jídle, nechutenství apod.

Dyspepsie dolního typu se týká dolní části trávicího ústrojí (někdy také syndrom dráždivého tračníku nebo střevní dyspepsie). V tomto případě se jedná o bolesti břicha, nadýmání, plynatost, zácpu nebo průjem, pocity neúplného vyprázdnění po stolici.

Proč dochází k poruchám trávení?

Jak už bylo řečeno, u funkčních poruch trávení nelze s určitostí jasnou příčinu určit. Narušena je funkce trávicího ústrojí (zvýšená citlivost, snížená nebo zvýšená pohyblivost střev, narušení vztahu mezi nervovým a trávicím systémem), nikoliv orgány samotné. Faktory, které se na vzniku trávicích obtíží zpravidla podílejí, jsou ale docela dobře známé. Jedná se o:

  • Dlouhotrvající stres a napětí
  • Nevyvážená, nezdravá či jinak dráždivá strava (tzv. fastfoody, silně kořeněná jídla, sladkosti, tradiční česká kuchyně, sycené nápoje, přehnaný příjem zeleniny)
  • Drastické diety
  • Nedostatek pohybu a sedavý způsob života
  • Kouření a nadměrná konzumace alkoholu

Jak můžete sami podpořit své trávení?

  • Základním opatřením při trávicích obtížích je úprava jídelníčku a stravovacích návyků. Vypozorujte, které potraviny vám dělají obtíže, a ty z jídelníčku vyřaďte. Obecně platí, že osoby se „slabším“ trávením by se měly vyvarovat těžce stravitelných potravin, jako jsou smažená, tučná, kořeněná, pikantní nebo exotická jídla. Také se nedoporučují sladká jídla a pochopitelně sycené nápoje, silná káva a čaj a alkohol. Také syrová zelenina mnoha lidem nedělá dobře. Dávejte přednost vařeným a dušeným potravinám. Snažte se jíst po malých porcích 5-6x denně, důkladně žvýkejte.
  • Hýbejte se! Pro střevní motilitu (pohyblivost střev), a tedy i správný posun potravy trávicí trubicí, je nezbytný pohyb – stačí každý den svižných 30 minut chůze, třeba při cestě z práce.
  • Pro správné trávení je důležitý také dostatek tekutin, denně by měl dospělý člověk vypít cca 2 litry vody.
  • Omezte nebo nejlépe zcela zanechte kouření – kuřáci mnohem více trpí trávicím obtížemi než nekuřáci.

Kdy se „špatným“ trávením navštívit lékaře?

Běžné trávicí obtíže způsobené např. dietní chybou obvykle zvládnete sami i bez lékaře. Existují však některé varovné příznaky související s dyspepsií, při nichž byste měli lékaře vždy vyhledat. K lékaři se vydejte v těchto případech:

  • Potíže se objevily náhle po 45. roku věku.
  • Opakovaně zvracíte.
  • Pokud máte již odpor k většině jídel.
  • Jste dlouhodobě unavení.
  • Rychle a neúmyslně ztrácíte na váze (nad 5 % tělesné hmotnosti, tj. 3,5 kg u člověka vážícího 70 kg).
  • Když se potíže zhoršují nebo nezabírají běžně dostupná léčiva.
  • Máte-li v rodině závažné nebo dědičné choroby spojené s trávicím traktem.
  • Míváte průjem v noci.
  • Kromě zažívacích obtíží je přítomna zvýšená teplota nebo horečka.

Jak při poruchách trávení pomůže lékárna?

Volně prodejné přípravky k podpoře trávení vybírejte podle převažujících příznaků. Dostupná je poměrně široká škála jak léků, tak doplňků stravy či zdravotnických prostředků. Vyzkoušet je můžete postupně (!), abyste zjistili, který vám přináší největší úlevu.

  • Při pálení žáhy se užívají antacida, která neutralizují žaludeční kyselinu. Dále můžete pro krátkodobou léčbu vyzkoušet léky, které snižují tvorbu žaludeční kyseliny, tzv. inhibitory protonové pumpy.
  • Prokinetika jsou léky, které normalizují pohyblivost trávicího ústrojí. Kromě pálení žáhy se užívají také při nevolnosti a zvracení.
  • Trávení můžete podpořit dodáním trávicích enzymů slinivky břišní (pankreatin), které pomohou s efektivním štěpením základních složek potravy, zejména tuků, a tím uleví od nepříjemných dyspeptických příznaků.
  • Funkci žlučníku a produkci žluči pro dobré trávení povzbudí léky z kategorie choleretik.
  • Proti nadýmání pomohou léky nebo jiné přípravky, kterým odborně říkáme karminativa.
  • Pro léčbu akutní zácpy nebo průjmu využijte volně prodejná projímadla či léky proti průjmu.
  • Vzhledem k tomu, že funkční trávicí obtíže mohou souviset i s narušením rovnováhy střevní mikrobioty, může být prospěšné podávání probiotik.
  • Můžete samozřejmě vyzkoušet i bylinné přípravky ve formě čajů nebo kapek.

Před použitím jakéhokoliv přípravku k podpoře trávení si vždy pečlivě přečtěte příbalový leták.

Zdroje:
https://www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy-2003-2007/Dyspepsie.pdf
https://www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy-2008-2012/dyspepsie-horniho-typu.pdf
https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2011/03/10.pdf


  • Léky
  • Pálení žáhy

Články k tématu Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

  • Co pomůže při průjmu?

    Co pomůže při průjmu?

    · 4 minuty čtení
    Takzvaný cestovatelský průjem patří mezi nejčastější nemoci, které nás na dovolené mohou potkat. Může totiž postihnout až polovinu lidí, kteří každý rok vyrazí na cesty.
  • Intolerance laktózy

    Intolerance laktózy

    · 5 minut čtení
    Rádi byste si pochutnali na zmrzlině, mléčném koktejlu nebo na sklenici vychlazeného mléka, ale raději si mléčné výrobky odepřete, protože vám po nich není dobře? Jestliže u vás po konzumaci mléčných výrobků následují nepříjemné trávicí obtíže, patrně trpíte intolerancí laktózy.
  • Žlučník je dutý orgán o objemu 40-50 ml uložený na pravé straně dutiny břišní, pod játry. Jeho hlavní funkcí je skladování a úprava žluči vytvořené v játrech, která je nezbytná pro trávení tuků.