Fakta a mýty o vaginální mykóze

18. 6. 2015 · 3 minuty čtení
Nenechte si znepříjemnit svoji dovolenou! Zejména v letních měsících se zvyšuje riziko tzv. plážových infekcí. Po návratu z dovolené navštíví gynekologickou ordinaci celá řada pacientek se stejným problémem – vaginální mykózou.

Jaké jsou nejčastější příčiny vaginálních mykóz? Mohou to být:

  • teplé a vlhké prostředí, např. pokud žena zůstane v mokrých plavkách;
  • upnuté, neprodyšné spodní prádlo a oblečení ze syntetických materiálů;
  • nedostatečná nebo naopak přehnaná hygiena, nevhodné přípravky;
  • časté koupání v chlorované vodě, ale i v přírodě, hlavně v rybnících a řekách;
  • nedostatečný pitný režim; nadměrná konzumace sladkostí;
  • nedostatek pohybu, stres, fyzická a duševní únava, vyčerpání;
  • onemocnění cukrovkou; poruchy imunity aj.

 

Jedná se o jednu z nejčastějších poševních infekcí, přesto stále existuje řada omylů, které s vaginální mykózou souvisí.  Mezi ty nejrozšířenější patří:

1. Příčinou mykózy je nedostatečná hygiena.

Hygiena je velmi důležitá a může se vznikem vaginální mykózy souviset. Nebezpečná však není pouze nedostatečná hygiena, problémem může být i tapřehnaná. Ženy s výtoky často zkouší nejrůznější výplachy, deodoranty, parfémované toaletní pomůcky a intimní mýdla. Všechny tyto faktory však zhoršují křehkou bakteriální rovnováhu v pochvě. Původcem vaginální mykózy jsou některé kvasinky druhu Candida, které se v pochvě přirozeně vyskytují a souvisí s hladinou estrogenu v organizmu ženy. Mykóza tak postihuje především ženy v produktivním věku, tedy od první menstruace do menopauzy.

2. Mužů se mykóza netýká

Sice to není běžné, ale i muži mohou mít obtíže. Mykóza se u nich projevuje ve formě zánětu předkožky žaludu. Ovšem většinou se žádné příznaky neprojeví a odhalit onemocnění bývá složitější. U páru se velmi často stává, že si infekci opakovaně předává. Z toho důvodu by se měli léčit oba partneři najednou. V tomto případě lze využít kombinovaná balení léčivých přípravků, která obsahují vaginální čípky a krém k ošetření poševní oblasti (pro úlevu od nepříjemného svědění) anebo právě k léčbě partnera.

3. Svědění? Tak to je určitě mykóza.

Ano, svědění až bolest v intimních partiích patří k základním příznakům vaginální mykózy a dá se říct, že ji vždy doprovází. Stejně tak se ale svědění projevuje i u dalších intimních problémů a infekcí. Takže si dobře zapamatujte další příznaky vaginální mykózy: bělavý hrudkovitý výtok, který v tomto případě zpravidla nezapáchá, otok nebo zarudnutí postiženého místa.

4. Mykóza se vyskytuje pouze v létě.

Léto, to je koupání, cestování nebo večerní posezení. Všechny tyto aktivity mohou mít na svědomí intimní problémy. Existují však další věci, na které si musíme dávat pozor. A ty už nesouvisí pouze s letními měsíci. Jízda na kole, nadměrná konzumace sladkostí, onemocnění léčená antibiotiky, těsné a neprodyšné oblečení.

 

Na pozoru je tak dobré se mít neustále. Součástí domácí i cestovní lékárničky by pak měla být antimykotika, která je v případě výskytu mykózy dobré použít co nejdříve. 

Články k tématu Fakta a mýty o vaginální mykóze

  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • Vláknina – druhy a potraviny

    Vláknina – druhy a potraviny

    · 6 minut čtení
    Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.
  • Výživu nepodceňujte ani v létě

    Výživu nepodceňujte ani v létě

    · 3 minuty čtení
    Význam pitného režimu je všeobecně známá věc a mnoho z nás si především v horkých letních dnech dostatečný přísun tekutin hlídá, množství bílkovin a ostatních živin již zdaleka tolik nevnímáme. Na výživu je však třeba být obezřetný, především u seniorů, pacientů po operaci nebo úrazu či při střevních potížích.