Bylinky, které pomáhají udržet správnou hladinu cukru v krvi

20. 7. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 7 minut čtení

Ačkoliv je cukrovka často označována za epidemii moderní doby, její výskyt byl popisován už ve starověku. K harmonizaci diabetických příznaků se za více než 3000 let uplatnilo mnoho různých rostlin. Poradíme vám, které bylinky pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru i druhy a benefity rostlinných sladidel.



Bylinky, které pomáhají udržet správnou hladinu cukru v krvi.
Vedle standardní léčby diabetu napomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi i některé bylinky.

Na cukrovku přírodní cestou?

Přimírnění diabetických příznaků se uplatňuje mnoho různých rostlin a bylinek. V nich obsažené látky se mimo jiné staly předlohou pro syntézu některých antidiabetických léčiv. Například galegin z jestřabiny lékařské byl vzorem pro dnes nejpoužívanější lék metformin, podobně moralin z morušovníku bílého byl předlohou pro inhibitor α-glukosidázy miglitol. Nejde pouze o obsah těchto tzv. sekundárních metabolitů, významné je i množství vitaminů a minerálů v těchto rostlinách.

Přestože dnes máme k dispozici celou řadu léčiv, uchovávají si rostliny svůj význam. Jsou dostupné v léčivých přípravcích, ještě častěji jako doplňky stravy. Je možné vybírat z bylinných čajů a tinktur, tablet nebo tobolek se suchými extrakty. 

V každém případě platí, že fytoterapií v současnosti nelze nahradit užívání inzulinu ani antidiabetických léků v tabletách. Přírodní přípravky jsou však vhodné v situacích před rozvojem cukrovky nebo jsou výborným doplněním antidiabetické léčby.


Využívané bylinky

Pokud se diabetik rozhodne využívat přírodní přípravky, měl by se předem poradit s lékařem nebo lékárníkem a řídit se doporučeními uvedenými na konkrétních přípravcích. Zlehčovat jejich působení tvrzením, že se jedná jen o bylinky, není na místě. Nevhodně zvolená kombinace přípravků může vyústit až v nepříjemné rozkolísání hladiny glykémie. Velká obezřetnost je nezbytná při výběru bylinek na těhotenskou cukrovku.

  • V našich podmínkách se používají borůvka, pampeliška, šalvěj, pískavice řecké seno, česnek, čekanka, ostružina či lopuch. Typicky ve formě bylinných odvarů, ať už jednodruhových, nebo směsí, které vhodně doplňují pitný režim diabetika. Většina z nich neinteraguje s antidiabetickou léčbou, a jsou tedy vhodné pro většinu diabetiků.

  • Z exotičtějších rostlin jsou rozšířené gymnema lesní (gurmar), morušovník bílý, gynostema pětilistá, ženšen pravý, momordika, amalaki neboli smuteň, chebule srdčitá, ostropestřec, černucha setá, zázvor, skořicovník, nopal nebo aloe vera.

  • Využívají se i některé řasy, jako např. spirulina.

Přírodní sladidla pro diabetiky
Stévie nemá žádné kalorie a je 200krát sladší než cukr ve stejné koncentraci.

Přírodní sladidla

Při diabetu se používají také rostliny, které jsou zdrojem přírodních sladidel. 

  • V posledních letech jsou velmi populární glykosidy izolované ze stévie sladké. Fungují jako nekalorická sladidla k přímému slazení nápojů, ale uplatní se i v kuchyni například při přípravě moučníků.

  • Velkou oblíbenost získává v poslední době čekankový sirup. Jedná se o sladidlo nové generace vyrobené z kořene čekanky. Vyniká nízkým glykemickým indexem (menším než 5) a navíc vysokým obsahem prospěšné vlákniny. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata.

  • K dalším, zatím méně známým přírodním sladidlům patří sirup z jakonu, rostliny pocházející z Jižní Ameriky. Má nízkou kalorickou hodnotu a obsahuje fruktooligosacharidy, které slouží jako potrava pro střevní mikroflóru.

  • Z jihovýchodní Asie pochází Buddhovo nebo také mnišské ovoce, jehož extrakt je přibližně 200krát sladší než cukr a plní roli nízkokalorického sladidla.


Přírodní přípravky mohou vhodně doplnit konvenční antidiabetickou léčbu. Jen je nutné mít na zřeteli, že nejsou bez rizika, a proto je vhodné se o jejich užívání předem poradit lékařem nebo lékárníkem. 


Zdroje:

  • Gaytán Martínez LA, Sánchez-Ruiz LA, Zuñiga LY, González-Ortiz M, Martínez-Abundis E. Effect of Gymnema sylvestre Administration on Glycemic Control, Insulin Secretion, and Insulin Sensitivity in Patients with Impaired Glucose Tolerance. J Med Food. 2021 Jan;24(1):28-32.
  • Thaipitakwong T, Supasyndh O, Rasmi Y, Aramwit P. A randomized controlled study of dose-finding, efficacy, and safety of mulberry leaves on glycemic profiles in obese persons with borderline diabetes. Complement Ther Med. 2020 Mar;49:102292.
  • Peteliuk V, Rybchuk L, Bayliak M, Storey KB, Lushchak O. Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks. EXCLI J. 2021 Sep 22;20:1412-1430.
  • Farhat G, Berset V, Moore L. Effects of Stevia Extract on Postprandial Glucose Response, Satiety and Energy Intake: A Three-Arm Crossover Trial. Nutrients. 2019 Dec 12;11(12):3036.
  • Shivani, Thakur BK, Mallikarjun CP, Mahajan M, Kapoor P, Malhotra J, Dhiman R, Kumar D, Pal PK, Kumar S. Introduction, adaptation and characterization of monk fruit (Siraitia grosvenorii): a non-caloric new natural sweetener. Sci Rep. 2021 Mar 18;11(1):6205. 
  • 3Li H, Li R, Jiang W, Zhou L. Research progress of pharmacological effects of Siraitia grosvenorii extract. J Pharm Pharmacol. 2021 Oct 27:rgab150.
  • https://www.livescience.com/39601-stevia-facts-safety.html
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92755/

Články k tématu Bylinky, které pomáhají udržet správnou hladinu cukru v krvi

O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora

Upozornění