Atopický ekzém – formy, příčiny a léčba

4. 11. 2022 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 10 minut čtení

Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí hlavně kojenci a děti, přetrvat může však až do dospělosti. Má velmi nepříjemné projevy, k nimž patří především silné svědění, navíc bývá zátěží i z psychologického hlediska. Jak se o pokožku při léčby atopického ekzému starat a lze se ho zbavit?

Atopický ekzém se projevuje celkovou suchostí kůže, svěděním a vyrážkou.
Typickými projevy atopického akzémy je nadměrně suchá, hrubá a velmi svědivá pokožka či vyrážka.

Co je to atopický ekzém?

Atopický ekzém (též atopická dermatitida) je neinfekční zánětlivé onemocnění kůže, při němž se střídají klidová stádia s fázemi vzplanutí. Atopický ekzém je typickou diagnózou kojeneckého a dětského věku. Výskyt atopického ekzému ve vyvinutých zemích stále narůstá. V České republice trpí atopickým ekzémem v prvním roce života asi 16 % dětí, ve skupině od 3 do 15 let asi 12 % a ve skupině dospělých a mladistvých od 16 let 3% osob. U většiny dětských pacientů se projevy ekzému s věkem mírní, atopický ekzém však může být předzvěstí jiných alergických onemocnění, jako je alergická rýma či astma. Vzácně se může atopický ekzém objevit až v dospělosti.

Příznaky atopického ekzému

Hlavním příznakem je záchvatovité svědění kůže, které nutí nemocného k nepřiměřenému škrábání, čímž se dále zhoršuje již probíhající zánět kůže. Další kožní projevy ekzému jsou zarudnutí či otok, výsev ložisek ekzému nebo drobných pupínků a jejich mokvání. Tuto akutní fázi ekzému označujeme jako vzplanutí. I v klidovém stavu je pokožka pacientů s atopickým ekzémem abnormálně suchá, napnutá, svědivá, šupinatá, olupuje se a snadno se v ní tvoří trhlinky. Vzhledem k oslabení kožní bariéry bývá atopická kůže náchylná k osídlení zlatým stafylokokem a k dalším infekcím.


Formy atopického ekzému podle věku

Projevy a lokalizace ekzému se mění v závislosti na věku. Proto odborníci dělí atopický ekzém na tři formy – kojeneckou, dětskou a dospělou.

Kojenecká forma atopického ekzému

Atopický ekzém u miminkase projevuje mezi 2. a 6. měsícem života. Jako první se ekzém objevuje na obličeji – jedná se svědivé pupínky až puchýřky na obou tvářích. Ty mohou začít mokvat a záhy se pokrýt strupy. Ekzém se může rozšířit na celý obličej, trup a končetiny. Ekzém je pro miminko nepříjemný, je plačtivé, špatně spí. Během druhého roku projevy mohou spontánně vymizet anebo postupně přejít do další fáze, tj. dětské formy.

Dětská forma atopického ekzému

Zpravidla se týká dětí od 3 do 9 let věku. Ložiska ekzému se vyskytují  v loketních a kolenních jamkách, na krku, na rukou (zápěstí a prstech) a na nohou (na nártech a prstech). Kůže v ložiscích je zhrublá, suchá (netvoří se v nich kožní maz), při akutním zhoršení zčervená a tvoří se svědivé pupínky nutící ke škrábání. Kůže obličeje bývá bledá, tmavší je pouze v oblasti očních víček. V 75 % se u dětí se začátkem školní docházky či v pubertě zmírní či zcela vymizí.

Dospělá forma

U dospělých se projevy ekzému objevují na obličeji, na krku, horní části hrudníku, na ramenou, nad velkými klouby končetin a na rukou. Ekzém se může objevit i ve vlasech – pokožka hlavy je výrazně svědivá s tvorbou šupin, vlasy jsou řídké a suché. Často se ekzém objevuje jen na jednom místě těla. Svědění je výrazné.


Příčiny vzniku atopického ekzému

Atopický ekzém je dědičné onemocnění. U atopiků vědci odhalili několik genů, které jsou spojené s poruchou funkce a stavby vrchních vrstev pokožky, tzv. kožní bariéry. Pokud je kožní bariéra narušená, pokožka propouští vodu směrem z organizmu, ale z vnějšího prostředí směrem dovnitř zároveň snadno pronikají dráždivé látky, např. původce kožních infekcí a alergeny. Lidé se sklony k atopii mají i snížený práh pro svědění, což znamená, že již lehké podráždění kůže vyvolá silné svědění. Pokud mají ekzém oba rodiče, je u jejich potomků až 80 % pravděpodobnost, že stejné problémy budou řešit i oni. Sklon k atopii přetrvává celý život.


Atopický ekzém u dětí postihuje nejčastěji kožní záhyby.
Svědivá ložiska atopického ekzému postihují děti obvykle v oblasti kožních záhybů (kolena, loket, krk).

Spouštěče vzplanutí atopického ekzému

Vzplanutí nebo zhoršení ekzému může vyvolat celá řada faktorů, které označujeme jako „spouštěče“. V první řadě je spouštěčem zhoršení ekzému zapocení.

Dále mohou vzplanutí ekzému vyvolat různé dráždivé látky – mýdla, saponáty, prací prostředky, chlorovaná voda, ovčí vlna nebo desinfekční prostředky. Na zhoršení ekzému se podílejí také vzdušné alergeny, tedy roztoči, prach, zvířecí alergeny, pyly nebo plísně.

I potravinové alergeny často hrají roli při vzplanutí ekzému. Za rizikové potraviny jsou považovány např. mléko, vejce, ryby, ořechy, sója, kakao, čokoláda či med.

Rovněž bakteriální či virové infekce mohou ekzém výrazně zhoršit (zlatý stafylokok, virové infekce horních cest dýchacích, opary, plané neštovice nebo kvasinkové infekce).

Nesmíme zapomenout zmínit i stres, sezónní a klimatické změny, hormonální změny (menstruační cyklus, puberta) nebo třeba růst zoubků u miminek.


Jak se léčí atopický ekzém?

Recidivy vzplanutí atopické dermatitidy jsou ovlivňovány mnoha vnějšími i vnitřními faktory, proto i přes tu nejlepší každodenní péči není možné jim stoprocentně zabránit. Určitě je ale možné jejich výskyt omezit a dostat ekzém pod kontrolu tak, aby pacienta i jeho blízké omezoval co nejméně. Pomůže v tom pravidelná každodenní péče o pokožku i v klidové fázi ekzému (promazávání),  vypozorování spouštěcích faktorů, dodržování preventivních opatření a podávání „záchranných“ léků v případě vzplanutí. Léčba vyžaduje trpělivost, je však třeba myslet na to, že s věkem se příznaky u většiny dětí zmírňují.


Promazávání kůže při ekzému – jak na to?

Promazávání je alfou a omegou péče o atopickou pokožku. Používají se zvláčňující krémy a masti, které se označují jako emoliencia. Emoliencia zmírňují suchost kůže a mírní i svědění, posilují kožní bariéru, upravují kožní mikrobiotu a přispívají i ke snížení spotřeby „záchranných léků“ při vzplanutí, zejména kortikoidů. Na trhu je velké množství promazávacích přípravků pro atopickou pokožku – mnohdy je třeba vyzkoušet několik druhů, než najdete ten, který bude nejlépe vyhovovat.

Při pravidelném používání emoliencií od prvních týdnů života se snižuje riziko rozvoje atopické dermatitidy. Emoliencia volte bez parfemace a bez obsahu látek dráždících pokožku atopika, ideálně s vyživujícím složením, aby pokožka dostala potřebné látky, které ji zklidní a zabrání olupování. Chladivý a zklidňující efekt emoliencia podpoříte, pokud jej budete nanášet vychlazené z lednice.

Zvláčňujícími přípravky ošetřujte pokožku ihned po koupeli a po jemném osušení. Jedná se o tzv. pravidlo 3 minut, kdy je pokožka schopná pojmout co nejvíce vyživujících látek. Nanášejí se nejen na ložiska ekzému, ale na celé tělo. Natírejte jej ve směru růstu chloupků, protože v opačném případě je riziko vzniku folikulitidy (zánět vlasových váčků). Je důležité jej aplikovat pravidelně a v dostatečném množství. Uvádí se, že kojenec by měl spotřebovat 100 g týdně, dítě 250 g týdně a dospělý 500 g promazávadla během jednoho týdne.

Na malé problematické plochy používejte krémy a masti. U větších ložisek potom lotia a mléka. Na hrubou kůži krémy, masti a v případě pokožky se sklonem k popraskání ještě navíc i pasty.

V letním období vybírejte takové přípravky, po kterých kůže nebude tolik mastná a nebude se potit – je ideální sáhnout po lotiích a mlécích. V zimě zvolte intenzivnější výživu v podobě tělového mléka, krémů a mastí. Na den vybírejte vždy lehčí formy a na noc varianty mastnější.



    Hygiena při atopickém ekzému

    Další důležitou součástí péče o atopickou pokožku je správná hygiena. Pro každodenní péči ve fázi klidové nebo ve fázi vzplanutí volte vždy velmi jemné mycí přípravky, optimálně vyvinuté speciálně pro suchou až atopickou pokožku. Vybírejte přípravky bez obsahu mýdla a pěnivých látek, bez parfemace a parabenů, optimálně s aktivními látkami, které mají vyživující schopnost pro suchou pokožku se sklonem k atopii. Velmi vhodné jsou koupelové oleje. Výhodou olejů nebo gel-olejových přípravků je to, že se pokožka po koupeli již nemusí promazávat. Pokud ekzém postihl i vlasovou pokožku, je vhodné pořídit speciální šampon na ekzém.

    Sprchování i koupání by u pacientů s atopickou pokožkou mělo trvat maximálně několik minut. Voda by neměla být horká, spíše vlažná. Pokožku po koupeli jen lehce osušte, nikdy ji usilovně netřete a použijte jemný měkký ručník, spíše hladký než froté. Rychlé osprchování je vhodné i po zapocení.



      Akutní fáze atopického ekzému se označuje jako vzplanutí.
      Úlevu při akutní fázi atopického ekzému může přinést i pobyt u moře nebo v lázních.

      Léčba při vzplanutí ekzému

      Při vzplanutí ekzému se používají dva hlavní typy léčiv. Jsou to hlavně lokální kortikosteroidy, které mají výrazný protizánětlivý a protisvědivý efekt. Používají se jen krátkodobě, pro překonání krizového období. Při správné užívání není třeba se kortikoidů obávat. Další variantou jsou lokální imunomodulátory, které potlačují imunitní reakci v postižených místech.

      Svoje místo v léčbě atopického ekzému mají i antihistaminikaléky proti alergii, které zmírňují svědění i další příznaky. Pokud je ekzém zkomplikován infekcí (bakteriální, virovou), je třeba léčit stav vhodnými léky – antibiotiky či antivirovými léky. V závažných případech přichází ke slovu systémová léčba kortikoidy či imunosupresivy. V nejtěžších případech a pokud jiné formy léčby nejsou efektivní, je možné uvažovat i o biologické léčbě atopického ekzému.

      Mezi tradiční postupy při vzplanutí ekzému patří ovesné koupele, koupele z ovesných otrub, koupel v škrobu nebo bylinné koupel, zejména řepíková. Na mokvající ložiska se používají obklady, např. Jarishův roztok. Mezi další léčebné postupy patří světloléčba (fototerapie) a léčebné pobyty u moře, nahorách či v lázních


      Existuje prevence atopického ekzému?

      U dětí s dědičnými předpoklady pro rozvoj ekzému se jako prevence doporučuje během prvního roku života dodržovat tzv. antialergický režim. Ten spočívá v co nejdelší době kojení (plné kojení d 6. měsíců). Pokud není kojení možné, pak je vhodnější podávat miminku hypoalergenní kojeneckou výživu, která je označena na obalu jako „HA“. Příkrmy je vhodné zavádět až po 6. měsíci věku a vybírat spíše nealergizující potraviny. Doporučuje se také odstranění alergenů z okolí dítěte. Samozřejmostí je nekuřácké domácí prostředí.


      Atopický ekzém – souhrn základních opatření a tipů

      Pro udržení atopické dermatitidy pod kontrolou je velmi důležité dodržování určitých opatření. Shrňme na závěr ta nejdůležitější z nich:

      • Promazávání kůže - základem léčby atopického ekzému je pravidelné promazávání kůže zvláčňujícími krémy a mastmi. Pro každé dítě je potřeba postupně nalézt krém na atopický ekzém, který nejlépe vyhovuje jeho kůži.

      • Užívání léků podle instrukcí lékaře - pro zvládnutí akutního vzplanutí se aplikují lokální kortikosteroidy nebo místní imunomodulátory.

      • Vhodné oblékání – oblékejte dítě s ekzémem lehce a jen do měkkých, bavlněných materiálů. Oděv nesmí být příliš těsný ani příliš tuhý. Velmi dráždivá pro kůži atopika je ovčí vlna
      • Nový oděv před nošením vždy pečlivě vyperte a dokonale vymáchejte. Nezapomeňte odstranit všechny etikety z vnitřní strany oděvu, které při nošení a pohybu citlivou pokožku dítěte mechanicky dráždí.
      • Na praní používejte šetrné prací prostředky (nastrouhané mýdlo s jelenem či speciální prostředky pro alergiky).
      • Některé děti dráždí i lemy jednorázových plen – v tom případě přejděte na plenky látkové.
      • Předcházejte zapocení - pacient s atopickým ekzémem se nesmí zapotit. Zapocení je vždy příčinou zhoršení příznaků atopického ekzému a často i objevení ekzému na novým místech.
      • Pro zabránění škrábání je vhodné zakoupit pyžamka s „pacičkami“. Také pravidelně zastřihujte a dohladka pilujte dítěti nehty.
      • Strava by neměla být dráždivá - nekořeníme a vynecháváme i příliš kyselé a pikantní potraviny (hořčici, kečup, nakládanou zeleninu).
      • Snažte se omezit prašnost domácího prostředí.
      • Pro dítě vyberte vhodné volnočasové aktivity. Sporty by měly být provozovány spíše jen rekreačně. Nevhodné je např. časté plavání v chlorovaných bazénech, chov domácích mazlíčků nebo jízda na koni.
      • Vhodná volba povolání – kůže atopika nesmí být  vystavena chemickým a dráždivým látkám, častému mytí, výkyvům teploty a zapocení.  Vhodné jsou tedy spíše „kancelářská“ povolání.

      Podpořte atopickou pokožku i zevnitř

      O atopickou pokožku je třeba pečovat nejen zvenku, ale i zevnitř. Dbejte proto na vyváženou a pestrou stravu. S ohledem na věk pacienta lze zařadit i doplňky stravy, které pomáhají udržovat dobrý stav pokožky a podporují imunitní systém. Doporučit lze přípravky s obsahem omega-3 mastných kyselin, které  pokožku pomáhají vyživit i zevnitř. K dobrému stavu pokožky může přispět například užívání biotinu, obzvlášť v případě projevů zhoršujících se v zimním období. Nezapomínejte rovněž na dostatek vitamínu C a B, z minerálů je pro kůži prospěšný zinek. Doporučit lze též doplňování probiotik pro rovnováhu střevní mikrobioty, která hraje důležitou roli ve fungování imunitního systému.



      Články k tématu Atopický ekzém – formy, příčiny a léčba

      O autorovi
      PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
      PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
      V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
      Číst více od autora
      O autorovi
      PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
      PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
      V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
      Číst více od autora