Alergická vyrážka – příčina a léčba

30. 9. 2024 · 4 minuty čtení

Výsev pupínků, zarudlá ložiska, otok, bolest a hlavně nepříjemné svědění. To jsou projevy alergické vyrážky, která se u citlivých jedinců projeví po kontaktu s alergenem, kterým může být bohužel téměř cokoliv - určitá potravina, dráždivá chemická látka, kosmetický přípravek nebo některé léky. Podívejte se s námi podrobně na různé typy alergických kožních projevů, zjistěte, jak se liší a jak je co nejlépe zvládnout.

PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
Alergická vyrážka – příčina a léčba

Co je to alergická vyrážka?

Alergická vyrážka je kožní reakce způsobená přecitlivělostí imunitního systému na určité alergeny. Projevuje se svěděním, zarudnutím, otokem, tvorbou pupínků či puchýřků nebo suchostí a šupinatěním kůže. Mezi alergické kožní projevy patří kopřivka, kontaktní dermatitida, atopický ekzém a angioedém.

Příčina vzniku alergické vyrážky  

Alergická vyrážka vzniká jako přehnaná reakce imunitního systému na látky, které tělo považuje za škodlivé, i když jsou běžně zcela neškodné. Kožní alergické projevy se mohou objevit po doteku kůže s alergenem, po jeho vdechnutí, pozření nebo injekčním podání. Určení konkrétní příčiny alergické vyrážky je klíčové pro její úspěšnou léčbu a prevenci opakování obtíží.

Hlavní příčiny alergické vyrážky můžeme rozdělit do několika skupin:

Kontaktní alergeny
Potraviny
Léky
Hmyzí jed
Inhalační alergeny
Fyzikální faktory
Hmyzí bodnutí a alergická reakce
Přestože včela při bodnutí vypustí do lidského těla značně větší množství jedu, z hlediska možných alergických reakcí jsou vosy a sršně obecně považovány za nebezpečnější. Jejich jed obsahuje složitější směs toxinů, které mohou vyvolat silnější a prudší alergické reakce.

Jak vypadá alergická vyrážka?

Každý typ alergické vyrážky má odlišné projevy. Podívejme se na ně blíže:

Kontaktní dermatitida

Atopický ekzém (atopická dermatitida)

Kopřivka (urtikarie)

Angioedém

Alergická vyrážka u dětí

U dětí se alergická kožní reakce projevuje také jako atopický ekzém (ten je u dětí mnohem častější než u dospělých a v období dospívání mnohdy vymizí), dále je u dětí velmi běžná kopřivka, může se objevit i kontaktní dermatitida nebo angioedém (otok kůže a podkoží v oblasti obličeje). Alergickou vyrážku mohou vyvolat potraviny (mléko, vejce, ořechy), pyly, roztoči, zvířecí alergeny nebo kosmetika. Léčba zahrnuje odstranění alergenu, použití antihistaminik, kortikosteroidů a hydratačních kosmetických přípravků. Důležité je pravidelné zvlhčování pokožky a vyhýbání se dráždivým látkám. Pokud se u dítěte objeví otok v obličeji, neváhejte s vyhledáním lékařské pomoci.

Kopřivka u dítěte obtěžuje zejména silným svěděním.
Kopřivka u dětí se vyznačuje tím, že jednotlivé projevy odezní nebo se změní do 24 hodin.

Alergická vyrážka u kojenců

U kojenců se alergická vyrážka objevuje často ve formě atopického ekzému, přičemž jeho ložiska jsou hlavně na tvářích, na čele a končetinách. Spouštěči mohou být potraviny (mléko, vejce), prach, zvířecí srst nebo nevhodná kosmetika, např. vlhčené ubrousky. Léčba zahrnuje používání speciální kosmetiky pro suchou až atopickou pokožku, pravidelné promazávání pokožky, případně aplikaci mírných kortikosteroidních přípravků podle doporučení lékaře. Kojenci s vážnějšími příznaky by měli být vyšetřeni alergologem.

Léčba alergické vyrážky

Léčba alergické vyrážky spočívá primárně ve vyhýbání se alergenům a užívá léků ke zmírnění příznaků. Používají se primárně antihistaminika na potlačení svědění, případně lokální přípravky s kortikoidy ke zmírnění zánětu. Nezastupitelnou roli, zejména u atopického ekzému, má péče o pokožku, která spočívá v pravidelném ošetřování zvláčňujícími krémy (emoliencia) k podpoře přirozené bariérové funkce. U těžších případů může lékař předepsat orální kortikosteroidy. Dále se v některých případech předepisují léky ze skupiny inhibitorů kalcineurinu, které lokálně snižují  imunitní reakci  v kůži. Rychlou úlevu od svědění přináší chladné obklady nebo vlažná koupel.

Mast na alergickou vyrážku

Na alergickou vyrážku se používají různé masti a krémy v závislosti na závažnosti a typu vyrážky. Při mírnějších vyrážkách pomůže pokožku zklidnit běžná zinková mast. Antialergické gely obsahují látky, které blokují histamin a zmírňují svědění. Kortikosteroidní masti a krémy (např. hydrokortizon) pomáhají zmírnit zánět, otok i svědění. Lokální imunosupresiva jsou předepisovány při atopické dermatitidě, zejména pokud nelze použít kortikosteroidy.

Péče o citlivou pokožku
 Lidé s citlivou pokožkou by měli být opatrní při volbě kosmetiky a používat hypoalergenní produkty bez parfemace.

Péče o pokožku se sklonem k podráždění

Hydratační krémy a masti a SOS spreje pomáhají udržet pokožku zvlhčenou a chrání ji před podrážděním, což je zvlášť důležité při atopickém ekzému.


Články k tématu Alergická vyrážka – příčina a léčba

O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora