Úvod
Chia semínka (semínka šalvěje hispánské) jsou bohatým zdrojem omega-3 a 6 mastných kyselin, vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny. Obsahují dvakrát více vlákniny než obilné vločky, třikrát více železa než špenát, pětkrát více vápníku než mléko a patnáct krát více hořčíku než brokolice. Neocenitelnou vlastností pak je, že semínka na sebe váží vodu. Po namočení do vody, případně jiné tekutiny, asi po 15 minutách vznikne kolem každého semínka gelový obal. Tato vlastnost je významná především pro vytrvalostní sportovce, protože semínka udržují vodu v těle a zajišťují tak pozvolné a pravidelné hydratování organismu při delší fyzické zátěži.
Jak chia konzumovat?
Semínka mají neutrální chuť a hodí se pro přímou konzumaci. Je ale možné si je přidávat například do jogurtu, tvarohu, kaší, dezertů, salátů, nebo je lze použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Cukráři a pekaři využívají jejich vlastnosti vázat na sebe vodu, proto je přidávají do svých výrobků, které zůstávají déle vláčnější.
Hlavní vlastnosti:
- zdroj omega 3 mastných nenasycených kyselin
- obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů
- lehce stravitelné
Složení
Průměrné hodnoty vitamínů a minerálů ve 100g chia semínek (v závorkách jsou uvedeny doporučené denní dávky): Vápník: 631 mg (800 mg); Železo: 7.7 mg (14 mg); Hořčík: 335 mg (375 mg); Fosfor: 860 mg (700 mg); Draslík: 407 mg (2000 mg); Zinek: 4.5 mg (10 mg); Vitamín C: 1.6 mg (80 mg); Vitamín B1: 0.62 mg (1.1 mg); Vitamín B2: 0.17 mg (1.4 mg); Vitamín B3: 8.83 mg (16 mg); Vitamin A: 54 IU; Vitamin E (alfa-tokoferol): 0.5 mg (12 mg).