sladidla

Dotaz z 11. 7. 2024 1 minuta čtení
Anonymní otázka
Vhodnost sladidla diachrom pro diabetika II. typu, srovnání diachrom s aspartanem a jinými sladidly. Výhodnost sypaného sladidla nebo tablet ve srovnání cena - výkon.
Mgr. Barbora Jedličková
Na dotaz odpovídá
Mgr. Barbora Jedličková

Dobrý den,

Diachrom se sukralózou je sladidlo na bázi sukralózy, které neobsahuje kalorie a má nulový glykemický index. Sukralóza je asi 600krát sladší než cukr a je stabilní při vysokých teplotách, což je výhodné pro pečení a vaření. Nemá hořkou pachuť, proto je velmi podobná cukru. Sukralóza je však předmětem neustálých sporů o její zdravotní nezávadnosti. V souvislosti se sukralózou je k dispozici studie, že může souviset se zvýšením hmotnosti, některé zdroje také uvádí, že může způsobovat zhoršení diabetu (tyto informace jsou však stále předmětem studií).

Diachrom je sladidlo na bázi aspartamu, který obsahuje malé množství kalorií a má minimální vliv na hladinu krvného cukru. Je asi 200krát sladší než cukr. Je vhodný k oslazení nápojů. Při vyšších teplotách je nestabilní a může ztrácet sladkou chuť, proto není vhodný pro vaření a pečení. Některým lidem může vadit jeho „pachuť“. I zde rovněž některé studie naznačují možná zdravotní rizika, jedná se však stále o předmět studie a navíc se většinou jedná o vysoké dávky.

Mně osobně jsou spíše blízká sladidla jako stévie a erythritol.

Stévie je přírodní sladidlo, má nulový glykemický index a je stabilní při vysokých teplotách (tedy je vhodná i pro vaření a pečení). Nevýhodou je však, že může mít hořkou chuť a někteří lidé cítí její „pachuť“ v potravinách či nápojích.

Erythritol je cukrový alkohol, který má velmi nízký glykemický index a je téměř bez kalorií. Rovněž je stabilní při vyšších teplotách. Při vyšším dávkování však může způsobovat zažívací problémy.

Co se týče formy, sypká forma je vhodnější pro vaření a pečení, avšak na objem je většinou vyšší cena. Tablety jsou vhodné k oslazení nápojů, ale pro jiné použití může být obtížné přesné dávkování.

S pozdravem

Barbora Jedličková

Podobné dotazy

  • Sladidla

    Xylitol Dobrý den, snažím se omezovat cukr a nechutnají mně dia výrobky, protože prostě mají pachuť. Dočetla jsem se, že březový cukr je zdravější a méně kalorický. Existují z něj i sladidla v...

  • Diabetes Zdravá výživa

    použití sladidla

    dá se použít přípravek Dr. Max Stevimax i na pečení

  • Výběr sladidla

    Chtěl bych začít sladit Stévií a známá mě varovala, že ne všechna tato sladidla jsou dobrá - obsahují stabilizátory apod. Z ekonomického hlediska jsem vybral Allnature Stevia 1000 tablet. Nejsem si však...

  • umělá sladidla

    říká se, že nejsou zrovna moc zdravá, zvláště ta sacharinová, ale hořkou kávu nedokážu vypít, poradíte nějaké sladilo, které nemá tolik špatných látek, děkuji

  • Sladidla Pro Diabetiky

    prodáváte sladidla pro diabetiky

  • Náhradní sladidla a malé děti?

    Dobrý den, potřebovala bych poradit s použitím náhradních sladidel -xylitolu, erythritolu a flavdrops (na bázi sukralózy). Pokud použiji tyto sladidla při pečení nebo vaření, můžu dát i malým dětem (20...

  • Sladidla při těhotenské cukrovce

    Dobrý den, jsem v 30 týdnu těhotenství a mám těhotenskou cukrovku. Z Vaší poradny chápu, že umělá sladidla typu aspartam apod. nejsou v těhotenství vhodná. Ale je možné užívat přírodnější sladidla -...

  • Sladidla pro diabetiky

    Chtěl bych vědět zda je k dostání ve vaši lékárně sladidlo pro diabetiky Sladia /balení 600+100/ nebo jste schopni mi ho objednat.Zároveň by mě zajímalo které sladidla pro diabetiky považujete za...

  • sladidlo

    Dobrý den. Je vhodné umělé sladidlo Mivolis pro Diabetes 2 ? Děkuji

  • sladidlo Dianer

    Proč vaši lékárníci tvrdí, že se sladidlo Dianer již nevyrábí, když na internetu jej nabízí desítky lékáren?

Nejnovější otázky v poradně

Upozornění