Erythritol
Erythritol je vhodnou alternativou rafinovaného bílého cukru, která si v posledních letech získala obrovskou popularitu. Pověst nízkokalorického sladidla z něj dělá oblíbenou zdravější náhražku cukru a přísadu do řady potravin a nápojů s nízkým obsahem cukru.
Co je to erythritol?
Erythritol je cukerný alkohol přítomný v některých druzích ovoce a fermentovaných potravinách, jako jsou hrozny, hrušky, víno, sýr a houby. Toto sladidlo poskytuje asi 6080 % sladkosti rafinovaného cukru, nicméně neobsahuje vůbec žádné kalorie a má nulový glykemický index. To ocení především sportovci, diabetici i příznivci zdravého životního stylu. Erythritol se vyrábí přirozenou fermentací glukózy z kukuřičného nebo pšeničného škrobu.
Jak používat erythritol?
Erythritol chutná a vypadá stejně jako cukr. Použít jej můžete samostatně nebo v kombinaci s jinými alternativními sladidly, hodí se na pečení i oslazení vašeho oblíbeného nápoje. Erythritol lze koupi i ve formě moučky.