Následná výživa po operaci čelisti plánované na duben

Dotaz z 27. 2. 2025 2 minuty čtení
Anonymní otázka
Operace čelisti - následná výživa Dobrý den. V dubnu budu podstupovat
Mgr. Barbora Jedličková
Na dotaz odpovídá
Mgr. Barbora Jedličková

Dobrý den,

po operaci čelisti je důležité zajistit dostatečný příjem živin k hojení ran, snížení zánětu a regeneraci tkání. Strava musí být měkká, výživná a snadno konzumovatelná, protože kousání a žvýkání mohou být omezené.

Minimálně první 3 dny (někdy až týdny) je třeba přijímat tekutou stravu. Tu je vhodné podávat po lžičkách nebo pít opatrně brčkem. Zde je nutná opatrnost, aby nedošlo k vyvinutí příliš velkého podtlaku, který by mohl zpomalit hojení. Technologické způsoby přípravy zahrnují vaření v páru, pečení v konvektomatu, dušení a rozmělnění s přidáním tekutiny, jako je například mléko, smetana nebo vývary. Možné je konzumovat například výživné smoothie (ovoce, zelenina, jogurt, mléko, vločky), polévky (rozmixované krémové nebo vývar) nebo mléčné koktejly s přidáním proteinu. Rovněž mezi vhodné potraviny patří tzv. sipping (tekutá výživa).

Po zlepšení zdravotního stavu lze přejít z tekuté výživy na měkkou kašovitou. Stravu lze technologicky upravit vařením, dušením, opékáním na sucho, vařením v páře. Pokrmy by měli být chutné a hlavně lehce strávitelné. Konzistence pokrmů by měla být přizpůsobena aktuálnímu zdravotnímu stavu. Vhodné je dušené nebo mixované maso (kuřecí, rybí, krůtí), zelenina (mrkev, cuketa, batáty, avokádo), ovoce (rozmačkané banány, jablečné pyré), pyré (bramborové, batátové, dýňové), jemné mléčné produkty (tvaroh, grécky jogurt, kefír), měkké vařené vejce (míchaná vajíčka, vaječný bílek), kaše (ovesná, krupicová, rýžová, jáhlová). Doporučuji vyhnout se tuhým, křupavým nebo velmi vláknitým potravinám (maso s pevnou strukturou, celozrnné chleby, ořechy), příliš kyselým nebo kořeněným jídlům, která mohou dráždit ránu. Stejně tak nejsou vhodné alkohol, zrnková káva, silné kakao, čokoláda, příliš studené nebo příliš hořké nápoje.

Podle posouzení zdravotního stavu lékařem je další fází postupný návrat k běžné stravě s důrazem na lehce žvýkatelná jídla. V této fázi se doporučuji rovněž vyhnout velmi tvrdým jídlům (sušenky, ořechy, tvrdé maso), jakož i žvýkačkám nebo lepkavým potravinám.

Nesmíme zapomínat ani na dostatečný příjem tekutin a bílkovin (vejce, maso, ryby, mléčné výrobky, proteiny). Z doplňků stravy lze doplnit vitamín D, vápník a/nebo hořčík. V případě pochybností doporučuji i konzultaci s lékařem.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Barbora Jedličková

Nejnovější otázky v poradně

Upozornění