Sezamový olej
Sezamová semínka patří mezi první semena, ze kterých se vyráběl olej a sezam se řadí mezi jedno z prvních koření vůbec. Sezamový olej využívali Asyřané již v letech 600 př. n. l. jako potravinu, lék i formou léčivé masti.
Plno zdraví prospěšných látek
Sezamový olej obsahuje 7 x více vápníku než mléko, vitamíny řady B, E, K či nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Skvěle se hodí také pro ošetření pokožky těla, kterou účinně hydratuje a vyživuje. Po jeho zahřátí se hodí i k masážím. Čistý olej se používá v kosmetickém průmyslu především k péči o suchou pleť a k regeneraci vlasů. Olejový zábal je zanechává vyživené a hydratované.
Použití v kuchyni
Sezamový olej najde široké použití k dochucení zejména studených pokrmů, pro svou jemnou nasládlou chuť se s oblibou používá v asijské kuchyni. Olej získaný lisováním za studena ze semen sezamu má zlatavou barvu a výrazné aroma. Má střední tepelnou stabilitu 177 °C. Sezamový olej je vhodný jak pro studenou kuchyni, tak pro lehčí tepelné úpravy.