Makový olej
Zdraví prospěšné látky v makovém oleji
Makový olej se vyrábí lisováním zralých zrn máku setého za studena. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny (linolovou a olejovou), vápník, hořčík a železo. Nalezneme v něm také vitamin E, který je známý pro své antioxidační účinky.
Použití v kosmetice
Makový olej se také ale využívá v kosmetice. Je vhodný pro suchou, citlivou, a dokonce i dětskou pokožku. Vyživuje a chrání pleť, obnovuje ji a zanechává ji hebkou a vláčnou (zlepšuje její hydrataci). Můžete jej použít i k masáži.
Makový olej v kuchyni
Makový olejv kuchyni využijete zejména při dochucování pokrmů ovocných i zeleninových salátů, koláčů, polévek, omáček, palačinek a lívanců, koktejlů nebo třeba do snídaňové kaše. Je skvělým pomocníkem ve studené kuchyni. Má slabou (až vůbec žádnou) vůni a příjemně chutná. Výhodné také je, že žlukne pomaleji než jiné oleje. Není vhodný se ke smažení nebo přípravě jídla ve vysokých teplotách, jelikož má nízký bod přepalování.