Dýňový olej

  (3)
Seřadit podle
  • 5.0
    (1)
    Olej jedinečné vůně a chuti je vhodný ke konzumaci i ke kosmetickým účelům.
  • 3.0
    (2)
    Vhodný k dochucování jídel i péči o pokožku, vlasy a nehty.
  • 5.0
    (4)
    Olej jedinečné vůně a chuti vhodný ke konzumaci i ke kosmetickým účelům.
      Dýňový olej

      Dýňový olej

      Dýňový olej se získává obvykle z rostliny tykve obecné (lidově dýně). Lisuje se za studena ze semen rostliny. Má specifickou chuť a aroma, charakteristická je jeho tmavě zelená, až tmavě červená barva.

      Obsahuje zdraví prospěšné látky

      Olej obsahuje omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi důležitými živinami. Díky vysokému obsahu tuků fytosterolů, především kyseliny linolové, je prospěšný pro hladinu cholesterolu v krvi.  Dále dýňový olej pozitivně působí na problematickou pleť a kvalitu vlasů a nehtů. Obsahuje ve vysokých koncentracích vitamín E, tedy skupinu látek nazývaných chemicky tokoferoly. Ty jsou samy o sobě významnými antioxidanty, neboť chrání buněčné membrány před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Kromě toho se v něm vyskytují i vitaminy C, vitaminy skupiny B, vápník a stopové prvky draslík, jód a zinek. 

      Přispívá k uvolnění a dobré náladě

      Obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která syntetizuje důležité látky v těle  serotonin, melatonin, nikotinamid. Právě účinek těchto tří z tryptofanu vzniklých látek podporuje pozitivní náladu, navozuje příjemné pocity při usínání a zklidňuje tělo i mysl. Můžete si jej kromě zapracování v kuchyni dávkovat i samostatně na lžíci. Doporučené dávkování jsou 2 lžíce denně

      Dýňový olej v kuchyni

      Využijete jej zejména při dochucování pokrmů  salátů, zálivek, sýrů, kaší, těstovin, ale i masa. Dýňovým olejem můžete ozdobit i dezerty a moučníky, jako třeba dýňovou bábovku nebo cheesecake. Připravovaným jídlům dodá jemnou oříškovou vůni. Je skvělým pomocníkem ve studené kuchyni. Není vhodný se ke smažení nebo přípravě jídla ve vysokých teplotách, jelikož má nízký bod přepalování.