Rooibos
Co je to rooibos?
Rooibos (též rooibosch nebo rooibush, česky červený keř) je nápoj připravovaný z větviček a jehliček čajovce kapského (Aspalathus linearis). Jedná se o červený keř, který roste výhradně v Jižní Africe, nicméně lahodný nápoj, který se z něj připravuje, si již získal příznivce po celém světě. Po sklizni se jemně nasekaná rostlina nechává na poli fermentovat. Během fermentace dochází k enzymatické oxidaci, a díky níž získává rooibos svou typicky načervenalou barvu a lahodnou nasládlou chuť. Existuje i zelený rooibos, který se vyrábí z větviček, které neprocházejí oxidací (podobně jako zelený čaj), ten však nevyniká tak příjemnou chutí.
Věděli jste o rooibos?
V Africe se rooibos podává miminkům, která trpí kolikami nebo mají potíže se spánkem.
Co obsahuje rooibos?
Lidé se čast o ptají, zda rooibos obsahuje či neobsahuje kofein. Rooibos je zcela bez kofeinu, pít ho tedy mohou i děti a těhotné a kojící ženy. Rooibos je bohatým zdrojem antioxidantů (fenolické látky, flavonoidy), tedy látek, které chrání buňky před oxidačním stresem. Ze stopových prvků je nejhojněji zastoupena měď, fluor a mangan. Na rozdíl od běžného čaje má rooibos nízký obsah tříslovin, které mohou u citlivých osob vyvolávat problémy s vyprazdňováním.
Jak si rooibos nejlépe vychutnat?
Rooibos, označovaný také jako červený čaj, má přirozeně nasládlou, mírně ořechovou chuť a můžete se jej vychutnat jak teplý, tak i studený například ve formě ledového čaje. Možná vás překvapí, že v kraji svého původu se rooibos pije s mlékem. Kdo dává přednost slazenému čaji, může rooibos osladit cukrem či medem. Vyrobit z něj lze i espreso, capuccino nebo latté. Rooibos si také dobře rozumí s citronem. Vyzkoušejte variantu, která vám bude nejlépe vyhovovat.
Jak se rooibos připravuje?
Nálevový sáček s rooibos se zalije 250 ml vroucí vody a nechá se 15 min vyluhovat.
Tip z e-shopu Dr. Max
Vyzkoušejte osvěžující Apotheke Rooibos porcovaný čaj nebo Teekanne Rooibos Safari Luxury Bags BIO v organické kvalitě.