Střevní chřipka – prevence a léčba
Střevní chřipka (gastroenteritida, laicky označovaná jako střevní viróza) patří mezi nejběžnější onemocnění dětského i dospělého věku. Obvykle se projevuje nepříjemným průjmem (více než 3 řídké stolice za den) a zvracením, které může provázet i zvýšená tělesná teplota až horečka. Co na střevní chřipku pomáhá a jak toto nepříjemné virové onemocnění co nejrychleji porazit, vám poradíme v našem článku.
Obsah článku
![Střevní chřipku, laicky označovanou také jako střevní viróza, charakterizuje oproti klasickým chřipkovým příznakům i bolest břicha či nepříjemný průjem. Střevní chřipku, laicky označovanou také jako střevní viróza, charakterizuje oproti klasickým chřipkovým příznakům i bolest břicha či nepříjemný průjem.](/_i/-166787592.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fstrevni-chripka.jpg&format=webp)
Co je to střevní chřipka?
Střevní chřipka znamená v doslovném překladu zánět žaludku a střev. Nejčastější příčinou střevní chřipky je virová či bakteriální infekce. Střevní chřipka virového původu má obvykle velmi rychlý nástup a celkově i rychlý průběh, trvá cca 1-3 dny. Vyvolávají ji zejména různé adenoviry či rotaviry.
Bakteriální průjem trvá zpravidla déle a častěji jej provází i horečka. Jeho původcem jsou nejčastěji bakterie rodu Salmonela, Campylobacter či E. coli, které lze prokázat pomocí vyšetření stolice.
Jaké jsou příznaky střevní chřipky?
Hlavními příznaky jsou průjem, zvracení a horečka. Ty často provází také bolesti a křeče břicha, nevolnost, nechutenství, celková slabost a malátnost a také bolesti hlavy, kloubů a svalů. Při střevní chřipce dochází ke zvýšeným ztrátám vody až k dehydrataci, což je nebezpečné především u malých dětí a seniorů. Nejen proto se obraťte na lékaře v případě, že průjem během 3 dnů (u kojenců 1 den) neodeznívá, pokud se objeví krev nebo hlen ve stolici či při vysokých horečkách.
Jak se přenáší střevní chřipka?
Střevní chřipkou se můžete nakazit konzumací neomytého ovoce a zeleniny, kontaminovaného či zkaženého jídla, podáním rukou, dotykem kontaminovaných předmětů (toaleta, nákupní vozík, klika dveří) nebo kapénkovou cestou. Inkubační doba střevní chřipky je poměrně krátká, od několika hodin po několik málo dní.
Co pomáhá na střevní chřipku?
Prvním krokem v léčbě střevní chřipky je dostatečný pitný režim (rehydratace) a odpočinek. Pijte po malých doušcích, ale o to častěji. Vhodné jsou různé čaje, minerální vody bez bublinek či iontové nápoje. Ideální volbou je rehydratační roztok (ORS), který pomůže doplnit i potřebné minerály.
![Dieta při střevní chřipce Dieta při střevní chřipce](/_i/-1141306583.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FR_e_2.jpg&format=webp)
V léčbě střevní chřipky se nejčastěji používají adsorbencia, látky, které se nevstřebávají a ve střevě na sebe vážou toxiny, viry i bakterie a odvádí je z těla. Jedná se o diosmektit, přírodní čištěný jíl, či aktivní uhlí (černé uhlí). Jen nezapomeňte, že pokud současně užíváte i jiné léky, podávejte adsorbencia vždy s nejméně 2hodinovým odstupem.
Dále je možné sáhnout po střevních dezinficienciích, které působí proti infekčním bakteriím ve střevním traktu, či na lékařský předpis dostupných střevních antiinfektivech. Tyto přípravky vzhledem k mechanismu účinku působí na bakteriální průjmy. Vhodným doplňkem léků na střevních chřipku jsou probiotika. Pomáhají vyrovnat a obnovit složení přirozené střevní mikroflóry. Ideální je pak jejich kombinace s prebiotiky.
Co jíst při střevní chřipce?
I když nemáte chuť, nezapomínejte ani na jídlo. Ideální jsou lehce stravitelné pokrmy, jako je dušená rýže, dušená mrkev, suchary či piškoty. Vyhněte se tučným, smaženým a těžko stravitelným jídlům, a to i několik dní po odeznění obtíží.
Preventivní opatření
Hlavní cestou přenosu střevní chřipky jsou naše ruce. Proto bychom neměli zapomínat na jejich pravidelné a důkladné mytí nebo dezinfekci (po toaletě, vždy při příchodu domů, po nákupu, jízdě v MHD). S opatrností také vybírejte, co jíte. Vyhýbejte se prošlým a zejména v létě rizikovým potravinám, jako jsou majonézy, smetanové zmrzliny, neomyté ovoce a zelenina či nedostatečně tepelně zpracované maso. V případě cest do zahraničí pijte pouze balenou vodu a pozor na led v nápojích. Další možností prevence pro děti kojeneckého věku je očkování proti rotavirům, které jsou nejčastějším vyvolávajícím agens průjmů u dětí.