Crohnova choroba – příznaky a léčba
Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev s příznaky jako bolest břicha, silné průjmy, krev ve stolici, únava či ubývání na váze. Crohnova nemoc není bohužel zatím vyléčitelná, moderní léky a dodržování stravovacích pravidel však umožňují vést pacientům plnohodnotný život.

Obsah článku
- Co je to Crohnova choroba a jak vzniká
- Terminální ileum
- Příčiny a rizikové faktory Crohnovy choroby
- Příznaky Crohnovy choroby
- Crohnova choroba a kožní projevy
- Crohnova choroba – diagnostika
- Léčba Crohnovy choroby
- Crohnova choroba a potrava – co nejíst?
- Volně prodejné přípravky
- Crohnova choroba a těhotenství
Co je to Crohnova choroba a jak vzniká
Crohnova choroba je chronické neinfekční zánětlivé onemocnění střev. Zánět však může postihnout kterékoliv části trávicí trubice – od ústní sliznice, přes jícen, žaludek až po konečník. Mezi postiženými místy jsou části zdravé sliznice – tím se Crohnova choroba liší od ulcerózní kolitidy, u níž je poškození střeva souvislé. Nejčastěji postiženou částí střeva při Crohnově chorobě je konec tenkého střeva a vzestupný tračník, což je část tlustého střeva na pravé straně břišní dutiny.
Průběh a závažnost nemoci se u jednotlivých pacientů značně liší. Zatímco někteří si vystačí s pravidelným užíváním léků, jiní jsou nuceni například kvůli častějším atakům či špatné reakci na medikamentózní léčbu podstoupit operaci.
Terminální ileum
Terminální ileum je poslední úsek tenkého střeva, který se nachází těsně před přechodem do tlustého střeva, konkrétně do slepého střeva (cékum). Tento přibližně 30–60 cm dlouhý úsek hraje důležitou roli ve vstřebávání živin, zejména vitaminu B12 a žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků. U Crohnovy choroby je terminální ileum nejčastěji postiženou oblastí. Kromě bolestí břicha a průjmů dochází také k poruchám vstřebávání živin. Pokud je nutné chirurgické odstranění terminálního ilea, pacienti mohou trpět nedostatkem vitaminu B12 a potřebují jeho doplňování injekčně nebo perorálně.
Příčiny a rizikové faktory Crohnovy choroby
Na otázku, co způsobuje Crohnovu chorobu, bohužel dosud vědci neumí odpovědět. Dříve se za příčinu považovaly stravovací návyky a stres, dnes však lékaři tyto faktory považují jen za přitěžující, nikoliv vyvolávající. Podle současných hypotéz se na vzniku Crohnovy choroby podílí:
Crohnova choroba a dědičnost
Crohnova choroba má genetickou složku, může se tedy vyskytovat v rodinách. Pokud má onemocnění jeden z rodičů, riziko pro dítě je 5 až 10 %, a pokud by byli postiženi oba rodiče, riziko může stoupnout až na 30 až 50 %. Bylo identifikováno více než 200 genetických variant, které ovlivňují imunitní odpověď a střevní bariéru – například mutace v genu NOD2, která zvyšuje riziko rozvoje onemocnění.

Příznaky Crohnovy choroby
Příznaky Crohnovy choroby se mohou projevovat postupně a pomalu, ale i náhle a nečekaně. I jejich závažnost se pohybuje od mírných po velmi vážné. Střídají se také období, kdy je choroba aktivní (relaps), a kdy jsou pacienti bez příznaků (remise). Kromě střevních příznaků má Crohnova i další příznaky, postihující jiné části těla.
Typickými příznaky Crohnovy choroby v aktivní fázi jsou:
- Průjem, někdy s příměsí krve
- Horečka, zvýšená teplota
- Únava, vyčerpání
- Bolesti břicha, křeče v břiše
- Nechutenství a ubývání na váze
- Afty
- Časté nutkání na stolici
- Pocit nedokonalého vyprázdnění po stolici
- Bolest a mokvání v okolí konečníku, píštěle – kanálky spojující místa zánětu s jakýmkoliv jiným místem
Příznaky předcházející Crohnově nemoci
Následující obtíže se mohou objevit i několik let před stanovením diagnózy. Tyto mimostřevní příznaky má necelá polovina pacientů s Crohnovou chorobou.
- Opakující se horečky nejasného původu
- Opožděný růst a dospívání u dětí
- Postižení skeletu (artritida, deformity konečků prstů a nehtů, Bechtěrerova nemoc)
- Záněty kůže, onemocnění očí
- Záněty kloubů
- Onemocnění jater a žlučových cest
- Ledvinové kameny
- Anémie (chudokrevnost)
Crohnova choroba a kožní projevy
Kožní projevy Crohnovy choroby se vyskytují až u 40 % pacientů a mohou být prvním příznakem nemoci. Nejčastěji se objevuje bolestivé červené oteklé uzlíky a flíčky na bércích (erythema nodosum), a méně časté pyoderma gangrenosum, což jsou hluboké vředy s nekrotickým lemem.
Crohnova choroba – diagnostika
Co vás čeká u lékaře při podezření na Crohnovu chorobu? Žádný univerzální test, který by rychle potvrdil diagnózu, bohužel neexistuje, a tak je třeba zpravidla absolvovat několik vyšetření. Jedná se o vyšetření krve, které stanoví, zda je v těle přítomen zánět, dále vyšetření stolice na okultní krvácení, endoskopické vyšetření horní části trávicího traktu (gastroskopie) nebo kolonoskopie k vyšetření tlustého střeva. Během endoskopického vyšetření pravděpodobně bude odebrán vzorek tkáně (biopsie). Ze zobrazovacích metod se využívá ultrazvuk, CT nebo magnetická rezonance.
Léčba Crohnovy choroby
Crohnova choroba je zatím bohužel nevyléčitelná. Naštěstí však existuje celá řada léků, díky nimž je možné dostat onemocnění pod kontrolu.
Léky užívané při Crohnově chorobě
Biologická léčba Crohnovy choroby

Crohnova choroba a potrava – co nejíst?
Pro pacienty je důležité znát pravidla diety při Crohnově chorobě. Opatření se liší pro fázi vzplanutí a klidovou fázi. Pokud není lékařem indikován úplný přechod na parenterální nebo enterální výživu, pak je ve fázi vzplanutí nutné dodržovat bezezbytkovou dietu, tedy vyloučit zcela nerozpustnou vlákninu (čerstvé ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, semínka) a jíst pouze jídla velmi lehce stravitelná. Je třeba se vyhnout tučným, pikantním jídlům a polotovarům, které obsahují dráždivá aditiva. Tuky by se ale neměly vyřazovat úplně, protože jsou důležité pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K. Jíst by měl pacient 5-6 x denně malou porci. Pokud nemocný trpí podvýživou, je možné využít enterální výživu, tzv. sipping. S výběrem vhodného nutridrinku poradí lékař nebo lékárník.
V klidové fázi Crohnovy choroby je třeba dietu postupně vrátit do normálu včetně vlákniny a vyváženého poměru všech živin. Rozhodně vynechejte nadýmavé pokrmy, tvrdý alkohol, uzeniny nebo tučná masa. Dietní režim je individuální, nemocní si mohou vést dietní deník, aby zjistili, co jim způsobuje obtíže (datum, jídlo, reakce). Ovoce a zeleninu je lépe konzumovat tepelně upravené. Důležitý je dostatečný příjem bílkovin – tedy kvalitní libové maso. Tolerance mléčných výrobků je rovněž individuální.
Volně prodejné přípravky
Jak už jsme zmínili, užívání všech doplňků stravy nebo volně prodejných léčiv proberte se svým lékařem. Jakých přípravků se toto doporučení týká? Pro podporu střevní mikrobioty můžete vyzkoušet probiotika, tedy prospěšné bakterie, které běžně osidlují střevo. Pro podporu normální funkce zažívacího traktu jsou oblíbené přípravky s aloe. Vzhledem k omezením v jídelníčku je vhodné doplňovat vitaminy a minerály pomocí doplňků stravy.
Crohnova choroba a těhotenství
Crohnova choroba bývá bohužel nejčastěji ve fázi života, kdy ženy za normálních okolností plánují rodinu. V tomto případě se však objevuje důležitá otázka. Crohn a těhotenství - ano, či ne? Máme dobrou zprávu - podle názoru odborníků České gastroenterologické společnosti se mladé ženy s diagnózou Crohnovy choroby (nebo ulcerózní kolitidy) nemusejí obávat těhotenství. Pokud je nasazena dlouhodobá léčba a nemoc je v klidovém stádiu, není třeba se miminku bránit. Díky stále dostupnější biologické léčbě má tuto možnost stále více žen.