Úvod
Vlaššský ořech (Juglans regia) je plodem ořešáku královského, který dorůstá do výšky 10–40 metrů. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. První stromy se v Evropě začaly pěstovat v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku. Plodem je oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím.
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3% sacharidů (cukrů). Nachází se v nich železo, selen, zinek, draslík, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek a mozkové činnosti také prospívají. Mají rovněž protizánětlivé vlastnosti, příznivě působí na srdečně – cévní choroby, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu.
Složení:
Vlašské ořechy.
ve 100g | |
Energetická hodnota | 2894 kJ |
692 kcal | |
Tuky | 64 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny | 6,7 g |
Sacharidy | 14,4 g |
Z toho cukry | 3,8 g |
Bílkoviny | 15,8 g |
Sůl | 0 g |
Vláknina | 5,9 g |