Úvod
Plody stromu maccadamia, známá jako makadamské ořechy, obsahují až 74 % tuků. Jejich proteiny jsou plnohodnotné, třebaže mají málo methioninu (ten se dá lehce doplnit kombinací s celozrnnými obilninami). Makadamské ořechy jsou jedny z nejbohatších ořechů na olej.
Jsou dobrým zdrojem vápníku, fosforu, železa, vitaminu B1, B2 a niacinu. Dodávají též antioxidační polyfenolové flavonoidy, které lidský organismus chrání před vznikem arteriosklerózy.
Složení:
Makadamové ořechy.
ve 100g | |
Energetická hodnota | 3004 kJ |
718 kcal | |
Tuky | 75,8 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny | 12,1 g |
Sacharidy | 13,8 g |
Z toho cukry | 4,6 g |
Bílkoviny | 7,9 g |
Sůl | 0 g |
Vláknina | 18,6 g |