Vitamin K a vitamin K2
Vitamin K1 má jednotnou chemickou strukturu, zatímco vitamin K2 má ještě několik dalších podtypů jako MK-4, MK-7 atd. Vitamin K1 najdeme primárně v listové zelenině (špenát, kapusta, brokolice), bylinkách (petržel, bazalka, koriandr) a některých rostlinných olejích (olivový olej, sójový olej). Vitamin K2 (menachinon) vzniká ve zdravém střevním prostředí působením prospěšných bakterií.
Zdrojem vitaminu K2 jsou fermentované potraviny (japonské natto, sýry), živočišné produkty (játra, maso, vaječné žloutky) a některé mořské plody. Mimo tyto zdroje vitamin K2 vzniká rovněž fermentací ve střevě v důsledku působení některých prospěšných bakterií .
Vitamin K2 a jeho vlastnosti
Vitamin K2 přispívá k mineralizaci kostí, a je tak potřebný pro tvorbu a udržení normální struktury kostí. Pomáhá při regulaci metabolismu vápníku v těle a podporuje jeho ukládání do kostí. Nachází se hlavně v živočišných produktech a fermentovaných potravinách, vzniká i fermentací ve střevě.
Vzhledem k tomu, že vitamin K2 vzniká i fermentací ve střevě, je pro optimální produkci vitaminu K2 důležitá zdravá a vyvážená střevní mikrobiota. K tomu může přispět konzumace probiotických potravin a probiotik.
Vitamin K2 má několik podtypů, nejdůležitější je MK-7. MK-7 (menachinon-7) je forma vitaminu K2 s delším řetězcem isoprenových jednotek. Nachází se hlavně ve fermentovaných potravinách jako natto (japonský fermentovaný pokrm ze sóji). Má delší biologický poločas než jiné formy K2, zůstává tedy v těle déle, a je proto považován za účinnější.
Vitamin K na e-shopu Dr. Max
Vyberte si ze širokého sortimentu a vyzkoušejte vitamin K2 ve formě doplňku stravy od značky Jamieson, Genericanebo Biomin.