Vitamín K

  (79)

Seřadit:

Zobrazuji 23 z 79 výsledků

Vitamín K

Vitamín K

Vitamin K patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Je důležitou součástí procesu srážlivosti krve (hemokoagulace). Dále vitamin K přispívá k mineralizaci kostí, proto je potřebný pro tvorbu a udržení normální struktury kostí. K hlavním zdrojům tohoto vitaminu patří zelené rostliny a řasy (zejména špenát, brokolice a luštěniny), dále játra, vejce, mléko a maso. Vitamin K je rovněž produkován střevní mikrobiotou.

Vitamin K a jeho nedostatek

Přechodný nedostatek vitaminu K může nastat u novorozenců, pokud nedochází k dostatečně rychlému rozvoji střevní mikrobioty. Nedostatek vitaminu K se u novorozenců projevuje krvácením do sliznic a orgánů, u dospělých krvácením z nosu, v urogenitálním a gastrointestinálním traktu, ve svalech a podkoží. Vitamin K se podává novorozencům preventivně od narození až do šestého měsíce věku. Vitamin K najdeme buď jako jednosložkový preparát (Generica), nebo jako součást přípravků určených k udržení zdravých kostí, zpravidla společně s vitaminem D (Ekomedica).

Upozornění