Zánět okostice zubu – příznaky a léčba

6. 11. 2023 · 4 minuty čtení

Zánět okostice zubního původu je velmi nepříjemná zdravotní komplikace, která se projevuje značnou bolestivostí, otokem a dalšími příznaky v oblasti čelisti a ústní dutiny. Její terapie spadá plně do rukou zubního lékaře. Jak zánět okostice vzniká, jak se projevuje a jaké jsou možnosti léčby?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Zánět okostice zubu – příznaky a léčba

Co je to okostice?

Okostice (periost) je vazivový obal, který pokrývá celou kost s výjimkou kloubních konců, které jsou potažené chrupavkou, a míst, kde se napojují ke kosti svalové úpony. Je bohatě zásobená cévami a nervy, je zodpovědná za výživu kosti a podporuje hojení. Okostici nalezneme i v ústech mezi dásní a čelistí, kde hraje důležitou roli při hojení tkáně po vytržení zubu nebo po vložení zubního implantátu.

Související kategorie produktů:

Co je to zánět okostice?

Zánět okostice (odborně periostitida) je velmi bolestivý stav, který se může vyskytnout na různých místech našeho těla. Může být vyvolán úrazem, přetížením, infekcí, případně autoimunitní nemocí. V tomto článku se zaměříme na zánět okostice zubního původu. O dalších formách zánětu okostice včetně mediálního tibiálního stresového syndromu se můžete dozvědět více v našem dalším článku.

Při zánětu okostice zubního původu jsou nejčastějšími příčinami neošetřený nebo nesprávně ošetřený zubní kaz, špatně pročištěný kořenový kanálek nebo špatně vytržený zub, po kterém v zubním lůžku zůstane kousek kořene. Problematické mohou být i obtížně se prořezávající zuby moudrosti nebo neléčený zánět dásní (gingivitida), který je nejčastěji způsoben bakteriemi zubního plaku. Narušená tkáň je vstupní branou bakteriální infekce, která se postupně šíří přes ozubici (vzniká periodontitida) až do okostice. Zánět okostice může být akutní (rychlé vytvoření otoku s několika váčky), nebo chronický (střídání bolestivých a nebolestivých fází).

Příznaky zánětu okostice

Zánět okostice se projevuje velkou bolestí lokalizovanou do čelisti. Bodavá bolest může být natolik závažná, že znemožňuje mluvit, jíst nebo pít. Mezi další příznaky patří:

  • otok
  • zvýšená citlivost zubů na teplá nebo studená jídla či nápoje
  • pachuť v ústech nebo zápach z úst
  • krvácení z dásní
  • zvětšené uzliny na krku nebo za ušima
  • bolest hlavy
  • zvýšená teplota

V místě hromadění hnisu mezi kosti a okosticí je sliznice zarudlá a oteklá. Neléčený zánět okostice se šíří dál k povrchu tkáně. Hnis se provalí pod sliznici dásně, která se vyklene, ztenčí a vznikne absces neboli váček na dásni. Vzhledem k bohatému prokrvení okostice hrozí rozšíření infekce i do dalších orgánů.

Léčba zánětu

Terapie zánětu okostice patří do rukou zubního lékaře. Pro správné ošetření je zpravidla nutné provést rentgen, aby se přesně určilo ložisko, které je potřeba důkladně pročistit. Zákrok se provádí v lokální anestézii, protože k odstranění hnisu je potřeba provést malý řez. Nikdy se nesnažte váček s hnisem propíchnout sami. Po mechanickém vyčištění je nutné kořenové kanálky ošetřit, případně uzavřít, a zaléčit zánět okostice antibiotiky, aby se infekce nešířila dál a předešlo se tak možným komplikacím (např. poškození srdce). Využití nacházejí také léky proti bolesti. V řadě případů lékař doporučí dočasné proplachování ústní dutiny ústní vodou s obsahem chlorhexidinu. Někdy se bohužel může stát, že okolní tkáň je velmi poškozená a jedinou možností je vytržení zubu.

Nepodceňujte péči o zuby

Zánět okostice patří mezi velmi nepříjemné zdravotní stavy, které nás v ústech mohou potkat. Pokud vás překvapí silné bolesti v oblasti čelisti nebo kombinace dalších výše uvedených příznaků, navštivte zubního lékaře, neléčený zánět okostice může způsobit velmi vážné zdravotní komplikace. Zánětu okostice nelze zcela zabránit, přesto však riziko komplikací můžete výrazně snížit správně prováděnou ústní hygienou. Základem je každodenní mechanické odstraňování zubního plaku měkkým, rovně střiženým zubním kartáčkem a vhodně zvolenými mezizubními kartáčky. Užitečným pomocníkem v dočištění špatně přístupných plošek je jednosvazkový zubní kartáček. Nezapomínejte na pravidelnou obměnu dentálních pomůcek. Snižte riziko rozvoje zubního kazu a zánětu dásní omezením příjmu sladkých či kyselých potravin a nápojů, pravidelnými návštěvami zubního lékaře a dentální hygieny, ale také důslednou léčbou všech přítomných nemocí, z nichž velká část může zdraví zubů a dásní ovlivnit. Ne nadarmo se říká, že ústa nevytvářejí jen krásný úsměv, ale jsou i zrcadlem našeho zdraví.

 


Články k tématu Zánět okostice zubu – příznaky a léčba

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Hygienu ústní dutinu by si děti měly osvojit již v ranném dětství podobně jako třeba zdravé stravovací návyky. Pravidla péče o zuby lze rozdělit do pěti základních kroků. Znáte je všechny a postupujete vždy správně? Dozvíte se v našem článku.
  • Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    · 7 minut čtení
    V mezizubních prostorech se často usazují nečistoty, ke kterým se kartáček nemá šanci dostat. V takových místech pomůže ústní sprcha, výborný pomocník při čištění rovnátek či okolí zubních implantátů a můstků. Jak ústní sprchy fungují a jaké výhody nabízí?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora