Zánět ledvin – příznaky, léčba a prevence

21. 12. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 7 minut čtení

Prochladnutí a nesprávná intimní hygiena je jednou z nejčastějších příčin vzniku močových obtíží. V případě, že se infekce podcení a neléčí, hrozí kromě chronické formy i selhání ledvin. Co je vlastně zánět ledvin, jak ho poznat a jak léčit? Dozvíte se v našem článku.

Zánět ledvin - příznaky, léčba a prevence
Zánět ledvin postihuje častěji ženy z důvodu odlišné anatomie močových cest.

Co je to zánět ledvin?

Zánět ledvin neboli pyelonefritida je infekční zánětlivé onemocnění ledvin (konkrétně zánět pánvičky ledvinné a ledviny) vzniklé jako následek rozšíření bakterií z močové trubice a močového měchýře. Toto onemocnění trápí více ženy, neboť mají kratší močovou trubici, bakterie se tak snadněji dostanou k ledvinám. K tomu je vyústění močové trubice v těsné blízkosti pochvy a análního otvoru, kde se nachází velké množství bakterií.

Zánět ledvin se vyskytuje ve dvou formách akutní a chronický. Akutní zánět ledvin nastupuje náhle a probíhá s výraznějšími příznaky. Chronický zánět ledvin trvá déle, s vleklými nespecifickými příznaky nebo dokonce bez nich. Tato forma bývá jednou z hlavních příčin chronické ledvinové nedostatečnosti, která se řeší dialýzou.


Akutní zánět ledvin

Akutní forma zánětu ledvin je obvykle vyvolána infekcí dolních močových cest a močového měchýře, která stoupá směrem vzhůru. Projevuje se především bolestí v zádech, břiše, nevolností, zvracením, vysokou teplotou, zimnicí a častým močením, které bývá bolestivé a pálivé. Moč je u akutního zánětu ledvin tmavá a zakalená, někdy s příměsí krve, a dokonce i hnisu. V nejhorším případě může dojít k otoku ledvin a jejich trvalému poškození.


Chronický zánět ledvin

Chronický zánět ledvin zánět vzniká z akutní formy, kdy nedošlo k jejímu úplnému vyléčení během tří měsíců a zánět se opakuje. Může dojít ke zhoršení funkce ledvin, hypertenzi a rozvratu vnitřního prostředí. Příznaky nejsou nikterak specifické pacient trpí únavou, bledostí, nechutenstvím, bolestí hlavy, pomočováním, sníženou schopností koncentrace, může mít dlouhodobě zvýšenou teplotu (objevit se může i zánět ledvin bez teplot). Chronický zánět často končí selháním ledvin, které se řeší dialýzou nebo transplantací ledviny.


Zánět ledvin příčiny vzniku

Ke vzniku zánětu ledvin může přispívat celá řada faktorů. Jsou to například močové kameny v močových cestách, které brání odtoku moči, nádory prostaty, močového měchýře či ženských pohlavních orgánů. Roli může hrát též nedostatečná hygiena (hlavně u žen), těhotenství (bolest ledvin díky zvýšenému tlaku plodu na močový měchýř a obtížnější odchod moči), ochrnutí dolní poloviny těla, oslabení imunity, dlouhodobě zavedená cévka či infekce dolních močových cest. Zánět může být také komplikací vrozených vad ledvin.


Příznaky zánětu ledvin

Při zánětu ledvin se k příznakům typickým pro onemocnění močových cest (časté močení a potřeba močení, nutkání přicházející v noci, močení bolí, řeže, pálí) přidávají další nespecifické příznaky. Jedná se například o zvýšenou teplotu nebo horečku, páchnoucí a zakalenou moč, bolesti břicha, zvracení, bledou kůži, svědění, vysoký krevní tlak, třes a schvácenost, zmatené jednání, řídnutí kostí, sníženou imunitu. Při těžkém neléčeném selhávání vzniká uremický syndrom (z důvodu nedostatečného čištění krve od močoviny). Projevuje se značným úbytkem na váze, zvracením a někdy krvavými průjmy.


Jak se diagnostikuje zánět ledvin?

Při podezření na zánět ledvin navštivte lékaře, právě on by měl stanovit diagnózu. Určí ji na základě vyšetření, jako je kontrola tělesné teploty nebo citlivost břicha. Je provedeno biochemické vyšetření moči, díky kterému se odhalí bakterie, ale také přítomnost krve či hnisu. K diagnostice se může využít zobrazovací metoda v podobě ultrazvuku, která zánět ledvin potvrdí, nebo vyloučí.


Ledvinovou dietu vám před zahájením léčby doporučí nefrolog.
Ledvinová dieta spočívá v omezení bílkovin a potravin s vysokým obsahem draslíku, fosforu a sodíku.

Léčba zánětu ledvin

Zánět ledvin se léčí antibiotiky. Doba léčby zánětu ledvin odpovídá zdravotnímu stavu pacienta, obvykle přibližně 2 týdny antibiotické léčby plus čas na celkovou rekonvalescenci podle závažnosti nemoci. Obvykle se používají také léky na snížení teploty a bolesti.

Důležitý je dostatečný pitný režim (v menších pravidelných dávkách), klid na lůžku a ledvinová dieta. K pití jsou vhodné bylinkové čaje (kopřiva nebo speciální směsi).

Závažné případy končí bohužel v nemocnici, kdy se antibiotika podávají nitrožilně. Při chronickém zánětu je mnohdy nutná dialýza.


Prevence zánětu ledvin

Základním preventivním opatřením pro zdraví ledvin je pravidelný a dostatečný příjem tekutin. Díky němu dochází k pravidelnému močení, a tím k očišťování močových cest. A jaké nápoje jsou vhodné? Kromě vody se na doplnění pitného režimu doporučuje pití brusinkového džusu a urologických čajových směsí. Vhodné jsou též minerální vody původem z lázní, které se specializují na léčbu močového ústrojí.

Ženám je doporučováno navštívit toaletu hned po pohlavním styku, při kterém může dojít k zanesení bakterií do močové trubice. V této souvislosti jsou vhodným doplňkem přípravky s D-manózou. Důležitá je rovněž důkladná osobní intimní hygiena. Dalším bodem prevence je zamezení prochladnutí (záda v teple), posilování imunity (ovoce, zelenina), spánek a odpočinek. Opatrní by měli být diabetici, u kterých jsou pyelonefritidy poměrně častým onemocněním.

Zánět ledvin je potřeba začít léčit včas, aby nepřešel do chronického až celoživotního stadia. Lékaře navštivte při jakýchkoliv potížích s močením nebo jinak zbarvené či zapáchající moči.



Články k tématu Zánět ledvin – příznaky, léčba a prevence

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Střevní chřipka – prevence a léčba

    Střevní chřipka – prevence a léčba

    · 6 minut čtení
    Střevní chřipka patří mezi nejběžnější onemocnění dětského i dospělého věku. Obvykle se projevuje nepříjemným průjmem a zvracením, které může provázet i zvýšená tělesná teplota až horečka. Co na střevní chřipku pomáhá a jak toto nepříjemné virové onemocnění co nejrychleji porazit?
  • Spálová angína je akutní zánět krčních mandlí doprovázený kožními příznaky. Tento druh akutní tonzitidy postihuje nejčastěji děti ve věku 5 až 15 let. Co spálovou angínu vyvolává, jak se léčí a jak nemocnému dítěti ulevit od příznaků?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora