Těžké nohy – příčiny a pomoc

5. 10. 2022 · Mgr. Radka Grec · 9 minut čtení

Pocit těžkých nohou je často spojen s bolestí nohou a jejich otoky, především okolo kotníků. Nejčastější příčinou těžkých nohou je tzv. chronická žilní nedostatečnost, která v různé míře postihuje více než polovinu populace, výrazně častěji ženy. V našem článku se dozvíte, jak nepříjemné pocity v dolních končetinách mírnit a co přináší úlevu.


Těžké nohy příčiny a pomoc
Těžké a unavené nohy nejčastěji souvisí s chronickou žilní nedostatečností.

Těžké nohy a žilní nedostatečnost

Těžké a unavené nohy nejčastěji souvisí s chronickou žilní nedostatečností, kdy je oslabena žilní stěna v dolních končetinách. Projevuje se metličkovými žilkami, křečovými žilami a otoky nohou. Dochází při ní k oslabování žilní stěny a poškození funkce chlopní na dolních končetinách, které pak nejsou schopny pumpovat krev zpět a dochází k jejímu městnání. Na rozvoji žilní nedostatečnosti se podílí věk, dědičnost, obezita, nedostatek pohybu či kouření. Těžké nohy trápí poměrně často také těhotné ženy. S pocity těžkých nohou se častěji setkáme v případě zvýšené námahy, celodenního stání nebo sezení, při nošení těsného oblečení, vysokých podpatků, v horkém počasí a při nedostatku spánku.

Těžké nohy -  příznaky a další příčiny

Pocity těžkých nohou mohou provázet bolesti nohou, snadná únavnost a pocity mravenčení, pálení, či svědění nohou. Projevují-li se ve večerních hodinách, kdy znesnadňují usínání, mluvíme o tzv. syndromu neklidných nohou (RLS, restless leg syndrome). V noci těžké nohy provází také křeče v lýtkách. Pocity těžkých nohou bývají horší spíše k večeru, nicméně někteří pacienti udávají pocity těžkých nohou i po probuzení - v tom případě může jít také o příčinu neurologickou, viz níže.


Těžké nohy po covidu

Po prodělání onemocnění covid-19 je velmi časté, že u pacientů přetrvávají bolesti svalů a kloubů stav se obvykle zlepšuje po několika týdnech až měsících. Je ale také třeba mít na mysli, že po covidu narůstá pravděpodobnost cévních komplikací včetně trombózy a život ohrožující embolie. V případě, že se vám vytvoří otok pouze na jedné končetině nebo zarudlé oteklé místo, je vhodné navštívit lékaře.

Těžké nohy od páteře 

Těžké nohy mohou souviset i s onemocněním páteře odborně se tento stav nazývá lumbální spinální stenóza, kdy dochází k útlaku nervů v bederní oblasti zad. Projevem jsou bolesti v dolní části zad, ale také pocity slabosti, snížené citlivosti a těžkosti nohou. Tento stav může být vyvolán vrozeným zúžením páteřního kanálu nebo může souviset s přirozeným procesem stárnutí. Také některá onemocnění pohybového aparátu, jako je osteoartritida a revmatoidní artritida, se mohou na rozvoji těchto obtíží podílet. V některých případech mohou být přítomny také obtíže s vyprazdňováním stolice i moči.


Co na těžké nohy?

Pocitu těžkých nohou, otokům nohou či rozšiřování křečových žil pomáhá předcházet pravidelné nošení kompresivních punčoch. Vhodné jsou kompresivní punčochy nulté a první třídy, které jsou volně prodejné a na nohou vypadají jako klasické silonky.

Předcházet pocitu těžkých nohou pomáhají i léky, tzv. venofarmaka, která podporují žilní systém a pomáhají zpevňovat žilní stěnu. Nejčastěji užívané léky a doplňky stravy obsahují tzv. flavonoidy - diosmin, hesperidin a aescin, výtažek z kaštanu koňského. Tyto přípravky je vhodné užívat dlouhodobě.

Pro rychlou úlevu jsou určené gely a krémy na těžké nohy, které je vhodné nanášet vychlazené, díky čemuž uleví ještě lépe. Rychle se vstřebávají a pomáhají zmírňovat i otoky nohou. Kromě toho pečují i o namáhanou pokožku nohou.




Těžké nohy v těhotenství
Pocit těžkých nohou v těhotenství je zapříčiněn narušením krevního oběhu v důsledku hormonálních změn a nárůstu hmotnosti.

Těžké nohy v těhotenství

Těžké nohy a křečové žíly jsou typickými problémy těhotných žen. Mezi důvody patří zvýšení objemu krve, nárůst tělesné hmotnosti, která nohy zatěžuje, a především hormonální změny. Ty zvyšují zadržování vody v organismu a oslabují žilní stěny. Ke zmírnění obtíží, jako jsou bolesti či otoky, se v těhotenství doporučuje především nošení kompresních punčoch.

Dále je pro dostatečné prokrvení nohou důležitý pravidelný pohyb. Mezi doporučené aktivity patří chůze nebo plavání. Vhodné je také cvičení pro těhotné, jehož instruktoři by měli myslet i na tento aspekt těhotenství. V domácím prostředí těhotné mohou provádět cviky na těžké nohy, viz níže. Je třeba se vyhnout dlouhodobému stání, nohy by měla těhotná žena čas od času v sedě uložit do vyvýšené polohy. Kromě těchto opatření mohou těhotné ženy masírovat bolavé nohy chladivými gely nebo krémy.

Vhodné je také sprchování nohou střídavě studenou a teplou vodou. O užívání volně prodejných léků či doplňků stravy by se těhotné ženy měly nejdříve poradit s lékařem nebo lékárníkem.


Cviky na těžké nohy

Pro úlevu od těžkých nohou se doporučují některé jednoduché cviky, které zvládne opravdu každý. Cvičit byste měli každý den, můžete ráno i večer. Zde pro ilustraci uvádíme tři nejběžnější cviky pro zlepšení prokrvení dolních končetin:

  • Postavte se celým chodidlem na zem, stoupněte si na špičky a vydržte 3 sekundy. Stoupněte si zpět na podložku a po chvilce se postavte na paty a zvedněte prsty. Opakujte 10krát.
  • Posaďte se na židli.  Pomalu suňte jednu nohu po zemi co nejdále vpřed a udržujte přitom celé chodidlo na zemi. Pak přisuňte nohu zpět k židli a zvedněte paty. Opakujte 30krát.
  • Vsedě na židli natáhněte nohu před sebe a propněte nárt. Otáčejte nohou ve směru hodinových ručiček a pak na opačnou stranu. Opakujte pětkrát na každé noze. Tentýž cvik můžete provádět i v leže.

Kromě těchto a podobných cviků je také důležité protahování svalů dolní poloviny těla (podkolenní vazy, stehenní svaly, hýžďové svaly, lýtkové svaly). Pokud vás tato cesta prevence zaujala, je vhodné domluvit si termín s fyzioterapeutem, který vás naučí cviky přímo pro vás na míru.


Kdy s pocity těžkých nohou k lékaři?

Obraťte se na lékaře v případě silných bolestí nohou, které vám znemožňují spánek nebo vás omezují v pohybu. Také v případě, že se otok objeví pouze na jedné noze, je vhodné obrátit se na lékaře. Lékařskou pomoc neodkládejte, pokud se otoky nohou objeví náhle, jsou provázeny horečkou, nevolností či dušností.


Těžké nohy jaká je prevence?

Při dlouhodobém stání zařazujte pohyb v kotnících, stačí přešlapovat, vstávat na špičky nebo nohy propínat či několikrát zakroužit špičkou. Vyhýbejte se dlouhodobému sezení v kanceláři se snažte vždy po chvíli vstát a projít se, v dopravních prostředcích také alespoň vsedě procvičit nohy. Na dlouhé cesty noste kompresní punčochy, abyste předcházeli potenciálnímu riziku cestovní trombózy. Obuv by neměla mít podpatek vyšší než 3 cm, nevhodné jsou úzké špičky a neohebná podrážka. Například při sledování televize odpočívejte s nohama ve zvýšené poloze. Vyhýbejte se také příliš těsnému oblečení, které stahuje v oblasti pasu či třísel. Nevystavujte nohy přímému teplu (sauna, horké koupele) a při sprchování střídejte teplou a studenou vodu.

Při pocitu těžkých nohou a v rámci prevenci vzniku a rozvoje křečových žil nezapomínejte na úpravu životního stylu. Základem je pravidelný pohyb, který posiluje svaly a aktivuje svalovou pumpu. Nezbytné je udržování zdravé hmotnosti, případně snížení nadváhy a doporučeno je také omezit kouření a konzumaci alkoholu.



Články k tématu Těžké nohy – příčiny a pomoc

O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora