Tvarožník s jahodami

23. 8. 2022 · 2 minuty čtení

Vypadá prakticky neuvěřitelně, že je možné si takový hříšný dortík dát při diabetu. Díky vysokému obsahu bílkovin z tvarohu, a výměnou cukru za umělé sladidlo, je to možné. I tak však buďte obezřetní s dávkováním a dopřejte si, jak se říká; dobrého pomálu.



Tvarožník s jahodami

Tvarožník s jahodami

⏳ Doba přípravy: 60 min

Ingredience na 9 porcí:

✔️ 500 g polotučného tvarohu
✔️ 3 vejce
✔️ 40 g cukru (lze nahradit sladidlem)
✔️ 40 g vanilkového pudinku (v prášku)
✔️ 300 g jahod
✔️ mandle na ozdobu
✔️ vanilka

Postup přípravy:

Tvaroh vyšleháme společně s vajíčky, cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem pomocí mixéru. Na dochucení můžeme přidat ještě vanilku nebo citronovou kůru. Cukr lze případně nahradit nekalorickým nebo nízkokalorickým sladidlem (například erythritolem).

Množství ingrediencí odpovídá malé dortové formě o průměru 21 cm. Polovinu vyšlehané směsi nalijeme do formy vyložené pečicím papírem. Přidáme polovinu pokrájených jahod, zalijeme zbylým tvarohem a poklademe jahodami.

Dáme péct do trouby nejprve na 170 stupňů 20 minut, poté teplotu snížíme na 150 stupňů a dopékáme cca 30 minut, dokud není těsto ztuhlé.
 
Dle chuti dozdobíme sekanými oříšky a čerstvým ovocem.

Přejeme dobrou chuť!

Nutriční hodnoty na 1 porci:

520 kJ, z toho: 14 g sacharidů, 9 g bílkovin, 3,5 g tuků, 0,8 g vlákniny, 9 g cukrů, 2 g nasycených mastných kyselin, 0 g soli


  • 5.0
    (3)
    K oslazení nápojů i pro přípravu ovocných salátů a dresinků.
  • 5.0
    (7)
    Skvělá varianta sladidla s nízkým glykemickým indexem.
  • 4.7
    (6)
    Náhradní sladidlo s nízkou kalorickou hodnotou.
  • Výživná přírodní jádra pro zdravé mlsání. Mandle obsahují vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny i nenasycené mastné kyseliny.

    Články k tématu Tvarožník s jahodami

    • Sněhové hrudky s ořechy a mrkví

      Sněhové hrudky s ořechy a mrkví

      · 2 minuty čtení
      Pamatujete si chuť a křehoučkou texturu sněhových pusinek? Tak tyto klasické cukrové pusinky vám doporučit nemůžeme, ale vytvořili jsme pro vás recept, který chutná fantasticky a přitom se k němu můžete hrdě hlásit i před svým lékařem diabetologem.
    • Kešu kuličky s lyofilizovanými jahodami

      Kešu kuličky s lyofilizovanými jahodami

      · 2 minuty čtení
      Zaujalo vás slovo „lyofilizované“? To znamená sušené mrazem, jahody si tak zachovávají svou chuť. Dnes už lyofilizované jahody najdete v každém větším supermarketu nebo objednáte přes internet.
    • Dýňovo-ořechové kuličky

      Dýňovo-ořechové kuličky

      · 2 minuty čtení
      Dýně je až překvapivě univerzální zelenina. Víte, že je skvělá i pro sladké dobroty? Dnes jsme pro vás připravili dýňovo-ořechové kuličky, které si s chutí dáte třeba ke kávě.