Stanovení hladiny krevního cukru a její hodnoty
Měření hladiny krevního cukru patří mezi základní diagnostické metody. Je součástí preventivních vyšetřeních u jinak zdravých osob a tvoří také základ péče o zdraví u diabetiků. Jak se hladina krevního cukru zjišťuje, jaké hodnoty jsou normální a kdy je diagnostikován diabetes? Vše najdete v následujícím článku.
Obsah článku
K diagnostice diabetu a prediabetu se používá:
- stanovení glykémie nalačno
- stanovení náhodné glykémie
- orální glukózový toleranční test
Měření glykémie nalačno se dělá minimálně 8 hodin po posledním jídle.
Náhodná glykémie se stanovuje kdykoliv během dne bez ohledu na dobu podání jídla.
Orální glukózový toleranční test je vyšetření glykémie nalačno, po němž pacient vypije předepsané množství roztoku glukózy. Poté zůstane v klidu a po 2 hodinách od vypití roztoku je mu glykémie změřena znovu.
K diagnostice diabetu se provádějí tyto testy:
- Stanovení glykémie nalačno
Provádí se minimálně 8 hodin po posledním jídle. Při hodnotách <5,6 mmol/l se nejedná o diabetes. Hraniční hodnoty glykémie (tzv. prediabetes) se pohybují v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l.Diabetes je diagnostikován při hodnotách >7 mmol/l.
- Stanovení náhodné glykémie
Hladina krevního cukru se stanoví kdykoliv během dne bez ohledu na dobu jídla. Diabetes je diagnostikován při hodnotách >11,1 mmol/l.
- Orální glukózový toleranční test (oGTT)
Jedná se zátěžový test, kdy se vypije sladký nápoj s přesně stanoveným obsahem glukózy a po dvou hodinách se stanoví hladina krevního cukru znovu. Jedná se o doplňující test, který se zpravidla používá v případech, kdy je glykémie nalačno hraniční. O porušenou glukózovou toleranci se jedná v případě hodnot 7,8–11 mmol/l. U hodnot >11,1 mmol/l se jedná o diabetes.
Tento test se využívá i u screeningu těhotenského (gestačního) diabetu a podstupují ho těhotné ženy ve dvou fázích těhotenství (1. fáze do 14. týdne těhotenství, 2. fáze mezi 24.–28. týdnem těhotenství). V tomto případě jsou podmínky testování přísnější.
Co je selfmonitoring?
Termín selfmonitoring označuje měření glykémie samotným pacientem. Tato metoda je nedílnou součástí léčby diabetu. Přispívá k lepší kontrole nemoci a ke zvýšení účinnosti a bezpečnosti léčby. Frekvenci měření doporučí lékař. Závisí na typu diabetu, režimu léčby, kolísání hladiny cukru v krvi a komplikacích diabetu. Selfmonitoring je zvláště důležitý při změně léčby, po změně jídelníčku, při fyzické námaze, při výskytu infekčního onemocnění nebo jiných subjektivních potíží.
Měření se provádí přístrojem na měření hladiny cukru z kapky krve z prstu, tzv. glukometrem, který se skládá z vlastního přístroje, lancet sloužících ke vpichu do prstu a testovacích proužků. Součástí mohou být kontrolní roztoky nebo kalibrační proužky pro kontrolu správnosti měření. Na trhu je několik typů glukometrů. Každý typ má své vlastní testovací proužky a kontrolní roztoky, které jsou nezaměnitelné.
Jak správně měřit glykémii glukometrem?
- Připravte si prst na odběr krve a lancetu.
- Vložte testovací proužek do glukometru.
- Proveďte odběr krve pomocí lancety.
- Nasajte kapku krve do kanálku testovacího proužku.
- Ošetřete místo vpichu dezinfekcí.
- Odstraňte použitou lancetu i proužek z glukometru.
- Každou naměřenou hodnotu zaznamenejte. Uveďte datum, čas a poznámky o okolnostech měření (předchozí jídlo, pohybová aktivita atd.).
Praktické tipy pro správné používání glukometru
- Uchovávejte testovací proužky při pokojové teplotě, ne v lednici.
- Uchovávejte testovací proužky na suchém místě.
- Nepoužívejte testovací proužky po jejich exspiraci.
- Naneste na proužek dostatečné množství krve.
- Ujistěte se, zda jste kapku krve nanesli na správný konec testovacího proužku.
- Dodržujte předepsaný čas měření.
- Dodržujte předepsanou léčbu a režimová opatření.
Zajímejte se a ptejte se. Při jakýchkoliv nejasnostech se obraťte na lékaře nebo naše lékárníky - rádi vám poskytnou potřebné informace.