![Režimová opatření při diabetu - jídlo](/_i/946486516.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Fwysiwyg%2F9c2439423ad06_Re_imov_opat_en_p_i_diabetu_-_j_dlo.jpg&format=webp)
Režimová opatření při diabetu - jídlo
Nezbytně důležitou součástí léčby diabetu je správné stravování a zdravý životní styl. Proč tomu tak je? Samotné léky při léčbě diabetu řeší důsledek, ale ne příčinu. Proto je nutné lékům pomoci i dodržováním režimových opatření.
![Režimová opatření při diabetu - jídlo](/_i/946486516.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Fwysiwyg%2F9c2439423ad06_Re_imov_opat_en_p_i_diabetu_-_j_dlo.jpg&format=webp)
Dieta
Mnoho lidí si pod tímto slovem představí hladovění, zákazy a nepříjemné pocity. Dieta však může znamenat jen menší či větší změnu jídelníčku. Diabetická dieta je vlastně dieta racionální, tedy zdravé stravování. Důležité je, co jíme, kdy jíme a kolik toho sníme.
Cukry (sacharidy)
Existují cukry jednoduché, jako je sacharóza (jde o cukr řepný, třtinový, zkrátka ten, který se v domácnosti běžně používá na přislazování), a cukry složené, takzvané polysacharidy (například škroby obsažené v obilovinách, bramborách, rýži).
Každý diabetik ví, že musí omezit cukr. Přesto by v jeho jídelníčku měly být sacharidy obsaženy až z 60 %.* Jak to udělat? Sacharidy v jídelníčku diabetika by měly zastoupit hlavně potraviny jako mouka a výrobky z ní (nejlépe však celozrnné nebo tmavé pečivo), brambory, rýže.
Nejlepší je odvyknout sladké chuti, nepřislazovat si potraviny a nápoje. Pokud to není možné, pak je lepší použít umělá sladidla.
Tuky
U diabetiků je důležité omezit jednoduché cukry, ale neméně důležité je omezit všechny živočišné tuky. Ty pomáhají zvyšovat cholesterol a tím zhoršují další potíže, jako například srdečněcévní onemocnění. Celkově by tuky měly tvořit 30 %* našeho jídelníčku. Ideální je však omezit spotřebu sádla, másla, tučného masa, uzenin, tučných sýrů, smetanových jogurtů, plnotučného mléka a vajec. A co tedy raději jíst? Nízkotučné varianty mléka, sýrů, libové maso, drůbež nebo ryby.
Bílkoviny
Bílkoviny je vhodné do jídelníčku zařadit z 10–20 %.* Nejlépe luštěniny (čočka, hrách, sója, cizrna), libové maso a vejce (lépe bez žloutku).
Vláknina
Vlákninu získáváme z potravy nerozpustnou nebo rozpustnou. Nerozpustnou vlákninu už tělo dále nezpracuje. Ta pouze ve střevech nabobtná, pomůže je vyčistit od škodlivin a pomáhá zasytit. Najdeme ji v celozrnných výrobcích a obilných otrubách. Rozpustnou vlákninu dokáže naše tělo částečně zpracovat a je obsažena hlavně v luštěninách a jablcích. Vlákninu je do jídelníčku vhodné zařazovat postupně po menších dávkách a zvyšovat až na doporučených 30–40 g denně. Velká jednorázová dávka může vyvolat zažívací potíže typu zácpy a nadýmání. Při užívání vlákniny je velmi důležité dostatečně pít.
Sůl
Omezení soli platí stejně jako u racionální výživy, tedy do 7,5 gramu za den. Klasickou kuchyňskou sůl lze nahradit solí se sníženým obsahem sodíku, která je navíc obohacena draslíkem a jódem. Nejvhodnější je však používat dochucování jídel čerstvé nebo sušené bylinky a koření.
* Míněno z celkového denního příjmu potravy