Psycholog radí, jak přežít lockdown s dětmi

30. 11. 1899 · 5 minut čtení

Situace, ve které už téměř rok fungujeme a nyní se opět začala týkat i rodičů předškolních dětí, je zcela unikátní. Nikdo z nás nezažil nic podobného. Izolace představuje obrovskou výzvu nejen pro naši psychiku, ale i pro nové nastavení fungování rodiny. Zeptali jsme se psychologa doc. PhDr. Jana Laška, CSc. na vaše časté dotazy, které nám píšete.


Psycholog radí, jak přežít lockdown s dětmi

Dá se poradit rodičům, kteří jsou doma s malými dětmi a zároveň musí pracovat? Jak nejlépe skloubit práci a péči o děti?

Držte se čtyř jednoduchých pravidel:

  1. Očekávejte, že to bude náročné. Trávíte spolu teď podstatně více času než v běžných podmínkách. Pokud budete očekávat, že spolu budete bezproblémově vycházet, budete zklamaní. Pokud naopak přijmete, že procházíte zátěžovým obdobím, můžete být jen mile překvapeni.
  2. Děti jsou váš poklad. Víte to, ale ve shonu home office a chodu domácnosti se lehce může stát, že vám děti polezou na nervy. Opakujte si, v duchu nebo nahlas, že zdravé děti jsou vaše výhra v životní loterii a taky to jediné, co tady po vás jednou zůstane. Važte si jich.
  3. Oddělujte pracovní čas od domácího. Plánujte čas odděleně a domlouvejte se tak i s dětmi. „Teď budete mít na hodinu pohádku a pak zahrajeme Člověče nezlob se.“
  4. Zátěž péče o domácnost si s partnerem dělte spravedlivě a velkoryse. Vycházejte si vstříc a laskavost oplácejte laskavostí.

Jak si vyčistit hlavu, když není kam utéct?

Čas pro sebe si naplánujte a dohodněte se na něm s partnerem. Dětem nechte větší volnost, i pro ně je toto období náročné. Pokud dříve platila striktní pravidla, nyní je můžete trochu povolit. Nebuzerujte děti a nepřenášejte na ně svou psychickou vyčerpanost. Nebo jak se říká: dejte dětem pokoj, dají vám ho taky.  

Jak čelit intenzivnější poptávce po televizi a digitálních hrách?

Izolace dopadá na psychiku nás všech, je to neobvyklá situace a vyžaduje i neobvyklá řešení. Televize a hry by sice neměly být alfou a omegou volného času dětí, ale několik dní až týdnů intenzivnější konzumace digitální zábavy neznamená zničení vaší dosavadní výchovy. Dětská psychika je plastičtější a robustnější než naše. Vy si naopak dejte od televize odstup. Zejména když jsou na programu aktuální tísnivá témata. Jinak řečeno – sledujte méně zpráv, bude vám lépe.



Jaký dopad má pandemická situace a izolace na předškolní a školní děti?

I dětem se jejich denní stereotypy zhroutily a jejich život se změnil. Děti ale přijímají věci tak, jak běží a příliš se nezaobírají úvahami coby-kdyby. Inspirujte se dětskou bezstarostností a nadhledem. Naštěstí děti fungují jinak, než my, nejsou to zmenšení dospělí!

Je nutné s dětmi pracovat nebo je nechat najít si vlastní zábavu?

Pokud máte doma už školní děti, snažte se být umírnění v přístupu k jejich vzdělávání. Rodiče mohou často sklouznout k přílišné kritice typu: „Jak můžeš nechápat tak jednoduchou věc“. Zadržte, polkněte kritiku a raději nabídněte klidnou (!) pomocnou ruku. A děti předškolní? Ty nechte jejich fantazii a nadhledu, pozorujme tiše jejich chování, máme na to víc času.  Buďme na ně pyšní, bavme se jejich nápady! Zažíváme okamžiky, které se už nikdy nevrátí!

Články k tématu Psycholog radí, jak přežít lockdown s dětmi

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.