
Diabetes: Přílohy a ochucovadla
Všechny potraviny, které jíme, jsou složeny z několika málo základních skupin živin, i když mohou mít velmi různorodou chuť. Abychom mohli správně dávkovat inzulín a mít příznivou glykémii, musíme se naučit správně určit množství těchto živin ve své stravě a zamyslet se nad tím, jaké jídlo budeme jíst. Stejně tak důležité je pro člověka s diabetem i způsob úpravy jednotlivých surovin. Vybraným potravinám a jejich zpracování se detailněji věnujeme v následujících řádcích.

Přílohy
Přílohy určitě není vhodné zcela vylučovat, je však potřeba snížit jejich množství a ideálně část přílohy vždy nahradit zeleninou. Určitě byste se měli vyhnout smaženým přílohám v podobě hranolků, bramboráků, kroket apod.
U ostatních příloh (těstoviny, rýže, knedlíky, brambory), které jsou především zdrojem sacharidů, záleží spíše na množství a na tom, co si k příloze přidáte (smetanové omáčky, máslo, zapékání se smetanou či tučným sýrem apod.).
Nejméně kalorickou přílohou jsou brambory, nejvhodnější jsou brambory vařené. Při výběru rýže je vhodné dát přednost rýži basmati, parboiled nebo tmavé natural, které mají nižší glykemický index. U těstovin a kuskusu je lepší volit celozrnné varianty.
V malém množství můžete občas konzumovat i knedlíky (např. dva houskové nebo tři bramborové knedlíky), musíte však dát pozor na smetanové či zahuštěné omáčky, se kterými je většinou konzumujete. Zařazovat byste měli i méně známé přílohy, jako je pohanka, bulgur, quinoa apod.
Luštěniny
Výhodné jsou též luštěniny, které obsahují – na rozdíl od obilninových příloh – více bílkovin, významný je také obsah vlákniny, vitaminů, minerálních látek a řady dalších prospěšných látek. Luštěniny by se měly v jídelníčku objevovat určitě pravidelně, vhodné jsou například i luštěninové saláty, polévky nebo pomazánky. Pro snížení trávicích potíží je vhodné luštěniny nejdříve namočit a uvařit je v nové vodě. Velmi vhodné je také naklíčení luštěnin, během něhož se snižuje obsah látek, které způsobují nadýmání. Pokud na konzumaci luštěnin nejste zvyklí, začněte raději s menším množstvím a postupně porce zvětšujte.
Přísady, ochucovadla
Pozor byste si měli dát na nejrůznější přísady a ochucovadla v podobě majonézy, tatarské omáčky, majonézových dresinků na salát apod. Majonéza sice obsahuje kvalitní tuky, ale energeticky je hodně vydatná a není vhodné to s množstvím přehánět. Tyto přísady byste měli raději omezit nebo volit méně tučné varianty dresinků (např. octové nebo jogurtové). Kečup sice neobsahuje tuk, ale bývá bohatým zdrojem cukru. U sójových omáček je zase problém s vysokým obsahem soli.
Kategorie | Nejméně vhodné | Vhodnější | Nejvhodnější |
Přílohy | smažené hranolky, krokety, bramborák, bramborový salát s majonézou | těstoviny, rýže loupaná, bramborák bez tuku, bramborové hranolky pečené nasucho, pečené brambory, bílé pečivo, knedlíky | vařené brambory, bramborová kaše, celozrnné těstoviny, kuskus, rýže natural, pohanka, quinoa, celozrnné pečivo |
Luštěniny | sójové boby, fazole sterilované s omáčkou | cizrna, čočka, fazole, hrách, sterilované luštěniny v nálevu | |
Ochucovadla | majonéza, majonézové dresinky, tatarská omáčka | kečup, hořčice, majonéza light, sójová omáčka, rybí omáčka | koření, ocet, octové dresinky, jogurtové dresinky |
Nebojte se vyzkoušet luštěniny, kombinací, jak je chutně připravit, je nespočet, tak jen do toho!
Vypracováno ve spolupráci se STOB.