Přebalování miminka krok za krokem

15. 8. 2023 · 9 minut čtení

Přebalování miminka není nic složitého, i když se to tak může novopečeným rodičům zpočátku zdát. Během několika dní pro vás bude výměna plenky úplnou hračkou. Jak postupovat krok za krokem a další potřebné informace o přebalování najdete v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Přebalování miminka krok za krokem

Přebalování a bezpečí miminka

Jak při přebalování postupovat krok za krokem? Nejdříve ze všeho se ujistěte, že máte připravené vše, co budete potřebovat – nikdy totiž nesmíte nechat miminko na přebalovacím pultě samotné. Vedle koupání dochází k nehodám nejčastěji právě při přebalování. Ideální je tedy během výměny plenky vždy alespoň jednou rukou dítě přidržovat.

Související kategorie produktů:

Přebalování krok za krokem

Nejčastěji se používají jednorázové plenky s bočními upínacími pásky a v tomto případě je postup následující:

1. Připravte si čistou plenku, rozložte ji a nechte si ji po ruce.

2. Položte miminko na podložku a sundejte špinavou plenku. Zabalte ji do balíčku a zajistěte lepícími pásky. Odložte ji stranou a až po přebalení odneste do koše. Proti zápachu je možné plenku zabalit do igelitového sáčku. Existují také speciální odpadkové koše na plenky.

3. Vlhčeným ubrouskem očistěte oblast plenek, otírejte směrem odpředu dozadu, u chlapců nezapomínejte na kůži pod šourkem a penisem. Místo vlhčeného ubrousku můžete použít vlhkou žínku, šikovnější rodiče mohou zadeček opláchnout pod vodou. Pokud umýváte vodou, je poté třeba zadeček jemně, ale důkladně osušit.

4. Čistou pokožku ošetřete ochranným krémem proti opruzeninám.

5. Uchopte jednou rukou miminko jemně za kotníky a nadzvedněte zadeček.

6. Pod zadeček podsuňte připravenou čistou plenku. Přední část plenky přehněte a položte na bříško miminka. Dejte pozor, aby u chlapečků penis směřoval dolů.

7. Zajistěte plenku lepícími pásky, jednou rukou přitom přidržujte plenku na bříšku, druhou rukou lepte pásek. Dbejte na to, aby byla plenka nasazena symetricky. Neutahujte příliš, pod plenkou by mělo být na 1–2 prsty místa, aby miminko netlačila.

8. Zkontrolujte okraje plenky kolem nožiček miminka a v případě potřeby upravte přetočený lem.

9. Miminko bezpečně uložte. Poté dojděte vyhodit plenku. 

10. Nezapomínejte na hygienu – po každém přebalování si umyjte si ruce. V případě potřeby omyjte a vydezinfikujte přebalovací pult.

Kdy miminko přebalovat?

Pleny vyměňujte dostatečně často, aby nedošlo k podráždění pokožky. Některé jednorázové plenky jsou vybaveny tzv. indikátorem vlhkosti, zpravidla proužkem, který změní barvu, pokud je čas na přebalení. Po stolici ale vyměňte plenku vždy co nejdříve. Novorozence je třeba přebalovat asi každé 2–3 hodiny, postupně (zejména po zavedení pevné stravy do jídelníčku) se interval přebalování snižuje.

Rodiče často řeší, zda je vhodnější přebalování před nebo po kojení. Z praktického hlediska je výhodnější s přebalením vyčkat až po kojení, protože kojení rozhýbá peristaltiku a mnoho miminek má po krmení stoličku. Na druhou stranu při přebalování po kojení je třeba jistá opatrnost, protože při zvedání nožiček dochází ke stlačení bříška a miminko se může poblinkat – zvláště pokud se napilo opravdu dosyta. Je třeba vyzkoušet, jaký postup bude vašemu děťátku i vám vyhovovat. V tomto ohledu není nic tesáno do kamene.

Přebalování v noci nebude nutné tak často, pokud pořídíte speciální plenky na noc. Noční přebalení můžete ale také využít jako manévr ke zklidnění plačícího miminka, i když plenka není špinavá. Doporučuje se například u miminek s kolikami.

 

Co je potřeba k přebalování?

K přebalování kromě plenek potřebujete i další vybavení, v první řadě pleny. Jak vybrat dětské plenky, jaké druhy plenek lze pořídit a jakou velikost zvolit, zjistíte v našem samostatném článku.

 

Přebalovací podložky– zajistí ochranu povrchu pod miminkem při přebalování, můžete je použít také jako ochranu matrace na noc nebo na dobu, kdy je miminko bez plenky, protože dětská pokožka potřebuje každý den chvilku dýchat. Přebalovací podložky můžete pořídit jednorázové, které jsou kromě domácího přebalování ideální na cesty anebo pratelné látkové s nepropustnou vrstvou k opakovaném použití.

 

Vlhčené ubrousky – k očištění pokožky při přebalování jsou opravdu neocenitelnou pomůckou. Pokožku nedráždí a čistí velmi jemně. Jsou určeny k jednorázovému použití.

 

Dětská kosmetika – pokožka v oblasti plenek je velmi citlivá a moč a zbytky stolice ji snadno podráždí. Výsledkem jsou nepříjemné opruzeniny. Při každém přebalování je proto důležité ošetřit zadeček ochranným krémem, který vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, a zabrání tak tření a podráždění.

 

K přebalování můžete využít i  další praktické příslušenství, ať už ve formě organizérů na přebalovací komodu, speciálních košů na plenky, které umožňují bezdotykové zabalení použitých plenek a nepropustnost zápachu či přebalovací pomůcky na cestování, jako je např. plenkovník či skládací podložka.

Jak na opruzeniny?

Opruzeniny v oblasti plenek, odborně plenková dermatitida, nejsou bohužel nic zvláštního a mohou se objevit i přes tu nejpečlivější péči. Miminka mají velmi jemnou pokožku, a tak ji může kontakt s močí a stolicí podráždit velice snadno. Kromě toho se na vzniku opruzenin podílí také tření o plenku při pohybu. Opruzeniny mohou vzniknout velmi rychle, i během několika hodin. Nejlepší je samozřejmě prevence, tedy pravidelné ošetřování oblasti plenek ochrannými krémy. I zde je třeba vyzkoušet, který produkt se vám nejlépe osvědčí. Dobrým tipem je také nechat každý den (optimálně několik minut při každém přebalování) alespoň chvíli miminko volně bez plenky, jen na podložce, aby pokožka mohla dýchat a „odpočinout si“ od neustálého zakrytí. Vhodný čas na tento jednoduchý rituál je například po koupání, je ale třeba zajistit, aby v místnosti bylo dostatečně teplo.

Jaké vlastnosti by měl mít přípravek proti opruzeninám?

Krém pro preventivní ošetření namáhané dětské pokožky pod plenkou by měl splňovat následující:

  • zajistit optimální hydrataci,
  • mít jednoduchou recepturu bez zbytečných přísad,
  • být bez parfémů a konzervačních látek,
  • neobsahovat dezinfekční přísady,
  • jeho klinická účinnost a bezpečnost byla měla být vědecky prokázána u dětí.
Přebalovací podložka s vyvýšenými boky pro větší bezpečí při přebalování miminka.
Praktickou pomůckou při přebalování miminka je měkká přebalovací podložka s vyvýšenými boky, které zajistí větší bezpečí miminka.

Rady a tipy při přebalování

Přebalování miminka není žádná věda a s trochou praxe ho zvládne opravdu každý. Zde je několik praktických tipů, na které byste přesto neměli při výměně plenek zapomínat:

  • Volte vhodnou velikost plenky – orientujte se podle věku dítěte a hmotnosti. Nedělejte si velké zásoby plenek, miminko by vám z nich mohlo vyrůst.
  • Plenka by neměla omezovat miminko v pohybu, pohyb kyčlí a kolínek musí být volný.
  • Pro novorozence jsou praktické plenky, které mají v pase otvor na hojící se pupíček.
  • Jednorázové plenky ani vlhčené ubrousky nikdy nevhazujte do toalety. Patří do směsného odpadu.
  • Pokud plenky vybíráte podle ceny, propočítejte cenu plenky za kus v jednom balení.

Články k tématu Přebalování miminka krok za krokem

  • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Jak pečovat o dětské zoubky?

    Jak pečovat o dětské zoubky?

    · 5 minut čtení
    V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora