Pes a klouby – jak vybrat kloubní výživu pro psa?

10. 5. 2023 · 8 minut čtení

Bolesti kloubů u psů jsou bohužel velmi časté. Mohou postihnout jakékoli plemeno psa a vyskytnout se v jakémkoli věku. Nejvíce ohroženi jsou starší psi velkých plemen nebo psi, kteří mají nadváhu. Přečtěte si o příčinách bolestí kloubů, jejich příznacích a také o vhodných veterinárních doplňcích pro klouby vašeho psa.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Pes a klouby – jak vybrat kloubní výživu pro psa?

Jak pečovat o klouby u psa?

Zásadní význam pro prevenci onemocnění kloubů má správná výživa v průběhu štěněcího vývoje ale i po celý život. Přestože u některých onemocnění kloubů u psů hraje roli genetika, riziko vzniku onemocnění kloubů u vašeho štěněte můžete minimalizovat tím, že mu budete podávat správné množství vhodného a kvalitního krmiva. Také udržování adekvátní tělesné hmotnosti pomůže snížit riziko onemocnění kloubů.

Související kategorie produktů:

Problém s klouby u psů – nemoci

Bolesti kloubů u psů jsou způsobeny buď vývojovými nebo degenerativními změnami.

Vývojové kloubní onemocnění

Vyvíjí se v průběhu vývoje štěněte. Vznik vývojového onemocnění je dán kombinací více faktorů – genetická predispozice, rychlost růstu, strava, přetežování (nadměrná aktivita), prostředí, věk a váha aj.

  • Při dysplazii kyčelního kloubu je hlavice stehenní kosti nesprávně umístěna v kloubní jamce. Přestože se jedná o dědičné onemocnění, na jeho rozvoj má vliv také nedostatečný nebo nadměrný pohyb, nevhodné prostředí (nepříznivý povrch, podlaha) a nesprávná výživa. Postihuje především velká a gigantická plemena, jako je německý ovčák, zlatý retrívr, labradorský retrívr, rotvajler, leonberger apod., ale může se vyskytnout u kteréhokoli plemene.
  • Dysplazie loketních kloubů je vývojové onemocnění postihující velká a gigantická plemena psů nejčastěji mezi 4.– 9. měsícem věku. Ačkoli se může sporadicky vyskytovat i u jiných plemen, převážně se vyskytuje u plemen, jako je zlatý retrívr, rotvajler, německý ovčák a labradorský retrívr. Loketní kloub spojuje tři kosti, v loketním kloubu může probíhat jedna nebo více patologií: fragmentovaný korunkový výběžek loketní kosti, volný procesus anconeus, osteochondróza aj. Změny v útváření kloubu vedou k poruchám biodynamiky kloubu a postupnému rozvoji degenerativní změn.
  • Osteochondróza – postihuje nejvíce zatěžovaná místa v kloubu. Vyskytuje se na hlavici pažní kosti, na mediálním kondylu pažní kosti, na mediálním i laterálním kondylu stehenní kosti a na vnitřním i vnějším hřebeni kosti hlezení.

Degenerativní kloubní problémy

Degenerativní kloubní problémy jsou způsobeny „opotřebením“ kloubů, predisponujícím faktorem může být jakékoliv vývojové onemocnění kloubu.

  • Osteoartróza – jedná se o degenerativní onemocnění, které vede k omezení pohybu kloubů a jejich poškození. Způsobuje úbytek chrupavky a naopak růst kostní tkáně v okolí kloubu, což způsobuje nepříjemnou bolest. Může vzniknout v důsledku genetické predispozice, nadměrného zatěžování kloubů, obezity, ale také v důsledku úrazu nebo jako součást jiného onemocnění.
  • Artritida – je zánět kloubu, který může být infekční (způsobený bakteriemi nebo parazity) nebo neinfekční (genetická porucha, revmatické onemocnění). Co se týká neinfekčního zánětu kloubu, tak se nejčastěji se vyskytuje u velkých plemen (německý ovčák, dobrman, labradorský a zlatý retrívr, irský setr).
Apatický pes a bolest kloubů.
Na kloubní problémy u psa upozorní často nechuť k pohybu, například odmítání skákat, běhat nebo chodit do schodů.

Příznaky bolesti kloubů u psů

Příznaky bolesti kloubů u psů se obvykle objevují postupně a závisí na věku psa a závažnosti onemocnění. Nejčastěji si všimneme kulhání, snížené aktivity, neochoty k pohybu nebo změny chování. Pokud byl váš pes vždy plný energie, může být snížení aktivity nebo menší zájem o oblíbené činnosti známkou toho, že pes trpí bolestmi. Bolest svalů, kostí nebo kloubů se může projevit tím, že pes odmítá skákat, běhat nebo chodit do schodů. Pomalost nebo ztuhlost při vstávání může být známkou osteoartrózy nebo jiného onemocnění pohybového aparátu. Můžete také zaznamenat ztrátu chuti k jídlu či podrážděnost. Pokud si u svého psa všimnete některého z těchto příznaků, které nemá zjevnou příčinu, je vhodná návštěva veterináře.

Jak pečovat o klouby u staršího psa?

Problémy s klouby se mnohem častěji objevují u starších psů. U 80 % psů ve věku osmi let se projeví příznaky artritidy. Mezi základní režimová opatření při onemocnění kloubů patří:

  • Krmení psa správným množstvím potravy – pokud udržujete u svého psa optimální váhu nebo mu, pokud je to třeba, pomáháte shodit přebytečná kila, určitě přispějete k menšímu zatížení kloubů. To pro psa znamená méně bolesti a lepší pohyblivost.
  • Přiměřený pohyb – správný pohyb je důležitý pro všechny psy bez ohledu na jejich hmotnost a diagnózu. Krátké, pomalé procházky pomáhají udržovat svalovou hmotu, která stabilizuje klouby. Plavání je také skvělým cvičením pro psy s artritidou a je pro ně příjemným zážitkem zejména v letním horku.
  • Pohodlné místo k ležení –  lezení na tvrdé podlaze zhoršuje bolesti kloubů, a proto je dobré zvážit koupi ortopedického pelíšku pro psy nebo pelíšku s podložkou z paměťové pěny.
  • Úpravy domova – psi s artritidou a bolestmi kloubů mívají strach z chůze po kluzkém povrchu. Používání protiskluzových rohoží a koberečků na kluzkých podlahách psovi umožní pohybovat se po domě beze strachu z uklouznutí. Umístění protiskluzových koberečků v blízkosti pohovek a postelí pomůže snížit bolest kloubů psů při seskakování. Rampy a schůdky zase psovi pomohou při vyskakování na pohovku či při nastupování do auta. Pokud nechcete, aby pes ve vašem domě chodil po schodech, zvažte použití dětských zábran, které rizikové prostory zablokují.

Vhodné doplňky pro klouby u psa

Na trhu je velký výběr kloubních doplňků pro psy, takže je třeba pečlivě vybírat, přesně na míru vašemu psovi. Při výběru jsou důležité následující tři otázky:

1. Z jakého důvodu potřebuje pes kloubní doplněk? Je to z důvodu prevence nebo na podporu léčby? 

2. Jak dlouho bude pes kloubní doplněk užívat? Celoživotně, při pravidelné léčbě nebo několik týdnů po úrazu?

3. Jaká forma přípravku bude pro psa nejlepší? Tablety, rozpustný prášek nebo sirup?

Velmi oblíbenými a používanými doplňky stravy na klouby u psů jsou tzv. chondroprotektiva. Jedná se o látky, které mají za úkol „chránit chrupavku“ . Působí jako kloubní výživa – dodávají potřebný stavební materiál pro zajištění pružnosti a pevnosti kloubní chrupavky. Při dlouhodobém podávání mohou mít také mírný protizánětlivý účinek. U mírné nebo počínající osteoartrózy může podávání chondroprotektiv snížit nebo zcela potlačit bolest.

Mezi nejčastěji používaná chondroprotektiva patří např:

  • Glukosamin a chondroitin zlepšují pohyblivost kloubů tím, že podporují chrupavku.
  • MSM je zkratka pro organickou sloučeninu síry methylsulfonylmethan. Pomáhá udržovat buňky „ve formě“ tím, že zlepšuje schopnost transportu tekutin a živin do buněk a z buněk. Zlepšuje pružnost pojivových tkání. 
  • Kyselina hyaluronová je hlavní složkou kloubní tekutiny a pomáhá zvyšovat její viskozitu a také pružnost kloubní chrupavky.
  • Kolagen je nejvíce zastoupen v kostech, vazech, chrupavkách nebo kůži. Používá se jeho hydrolyzovaná forma, která se dobře vstřebává v trávicím traktu.
  • Omega-3 mastné kyseliny regulují celkovou zánětlivou reakci organismu a podle několika studií zlepšují chronické ortopedické problémy u psů. Běžně je možné požídit přípravky určené speciálně pro mladší psy i starší pejsky.
  • Kurkuma/kurkumin (extrakt z oddenků kurkumy) je přírodní prostředek, který může pomoci při kloubních problémech u psů.
  • Boswellia serrata – extrakt z této rostliny má účinek podobný kurkuminu.

Chondroprotektiva vhodná při růstu, pohybových obtížích nebo jako prevence:

Pamatujte, že méně je někdy více. Příliš mnoho doplňků stravy může mít vedlejší účinky na trávicí trakt psa, proto byste se před jejich přidáním do stravy měli poradit s veterinářem.

Chondroprotektiva vhodná pro starší psy nebo při zánětu kloubů:

Články k tématu Pes a klouby – jak vybrat kloubní výživu pro psa?

  • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
  • Zubní kámen u psa

    Zubní kámen u psa

    · 11 minut čtení
    Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
  • Hypertyreóza neboli zvýšená funkce štítné žlázy se vyskytuje především u koček vyššího věku. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří neustálý hlad, neklid a zhoršená kvalita srsti. Neléčená hypertyreóza může u kočky způsobit poškození srdce nebo ledvin, proto je důležité začít ji včas léčit. Máte-li tedy doma kočku, které je kolem 10 let, určitě si o tomto onemocnění a jeho léčbě přečtete více.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora