Krev v moči – příčiny a diagnostika

1. 10. 2024 · 5 minut čtení

Krev moči je označována odborným termínem hematurie. Můžete si jí povšimnout sami podle nezvyklého zabarvení moči nebo ji může orientačně detekovat lékař při vyšetření testovacím proužkem. Jak se při podezření na hematurii dále pokračuje, jaké jsou její příčiny a jaká vyšetření vás pravděpodobně čekají?

PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
Krev v moči – příčiny a diagnostika

Co to je hematurie?

Hematurie je definována jako přítomnost červených krvinek v moči, zjednodušeně krev v moči. Nejedná se o samostatné onemocnění, ale o poměrně častý příznak, který může být důsledkem jak běžné močové infekce, tak i velmi závažného onemocnění urogenitálního traktu. Proto platí, že pokud se krev v moči objeví, je třeba vždy objasnit příčinu.

Koho nejčastěji hematurie postihuje?
Výskyt hematurie souvisí s věkem a pohlavím. Nejčastěji se krev v moči vyskytuje u mužů starších 60 let (2x častěji než u žen). V tomto případě bohužel bývá nezřídka její příčinou zhoubné onemocnění. U žen je hematurie nejčastější mezi 40 až 60 lety a obvyklou příčinou jsou močové infekce.

Typy hematurie

Podle intenzity lze hematurii rozdělit na dva základní typy:

Makroskopická hematurie (krev v moči viditelná okem)
Mikroskopická hematurie (krev v moči nelze zpozorovat okem)

Pro zvídavější čtenáře můžeme navíc uvést, že lékaři dělí hematurii  také na glomerulární (renální) a neglomerulární (postrenální). U renální hematurie příčina spočívá v zánětlivém onemocnění glomerulů, což jsou součásti nefronů tvořené klubíčkem drobných krevních cév, přes něž probíhá proces ultrafiltrace krve, čímž vzniká primární moč. Příčinou postrenální hematurie jsou nejčastěji močové infekce, močové kaménky, tumory, onemocnění prostaty a další, viz dále. Platí, že postrenální hematurie se vyskytuje častěji.

Krev v moči může souviset se zánětem močového měchýře.
Krev v moči často souvisí se zánětem močových cest a močového měchýře.

Příčiny krve v moči

Krev v moči může mít celou řadu příčin, od běžných močových infekcí až po rakovinu. Nejběžnější příčiny přítomnosti krve v moči jsou:

Infekce močových cest
Ledvinové kameny
Trauma močových cest nebo ledvin
Benigní hyperplazie prostaty
Nádory močového měchýře nebo ledvin
Glomerulonefritida
Užívání některých léků
Intenzivní fyzická aktivita
Menstruace, hemoroidy a krev v moči
Krev v moči nemusí vždy souviset přímo s problémy v urogenitálním traktu – odebraný vzorek krve k vyšetření může být kontaminován např. při menstruaci či problémech s hemoroidy.

Diagnostika krve v moči

Pro určení přítomnosti hematurie a pro objasnění její příčiny je k dispozici celá řada vyšetření:

Chemické vyšetření moči testovacím proužkem
Laboratorní analýza močového sedimentu
Sběr moči
Kultivace moči
Zobrazovací vyšetření
Cystoskopie
Krevní testy
Zbarvení moči vs. hematurie
Zbarvení moči, které je možné si splést s hematurií, mohou způsobit také některé potraviny a potravinářská barviva (např. červená řepa, červený rybíz, rebarbora) a některé léky, např. nitrofurantoin, mitronidazol, antimalarika a další.

Prevence krve v moči

Prevence hematurie spočívá především ve správné péči o ledviny a močový trakt. Vyjmenujme si několik opatření, která přispějí ke snížení rizika problémů v této oblasti:

Dostatečná hydratace
Hygienické návyky
Zdravý životní styl
Opatrnost při fyzické aktivitě
Pravidelné lékařské prohlídky

O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora